Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Fermentere hageavfall i stor bokashibøtte

Vil du fermentere hageavfallet ditt litt "proft", kan en stor bokashibøtte være tingen for deg. Slik får du kompostert hageavfallet ditt raskt og sneglesikkert.

Å fermentere hageavfallet sitt er en måte å få fart på nedbrytningen, og samtidig «ta lufta» ut av evt. snegler og annet som vil feste på dette avfallet. Snegler finner ikke avfallet mens det fermenterer og evt. blindpassasjerer får det vanskelig med å overleve det lufttette miljøet i bøtta. Du kan fint fermentere hageavfallet i tette søppelsekker, eller under presenninger. Men en storskala bokashibøtte forenkler denne jobben som en proff. Den har et helt lufttett lokk og hjul så du kan trille den med deg hvor du måtte ønske.

Fyll i hage- avfallet, hell over en løsning med Microferm- vann i forholdet 1:100 eller 1:200, (strø over litt skjellsand innimellom lagene hvis du har tykke stengler og kvister som trenger mer enn 2 ukers fermentering) og la stå i noen uker, så har du laget «bokashi» av hageavfallet ditt. Så kan du grave det ned slik du gjør med bokashi, ha det i jordfabrikken, legge som jorddekke eller på komposten og det vil brytes ned raskere og inneholde færre snegler, enn uten fermenteringsprosessen. Rask kompostering av hageavfallet ditt med andre ord! Storskala-bøtten har også tappetut, som du kan tappe av overskytende væske og gjødsle med i hagen.

Les mer om hvorfor fermentere hagekomposten her. 

Dette trenger du:

Mindre snegler

Dette kan også være en god ide for å redusere antall snegler som kommer med gressklipp og annet dersom du får/henter gressklipp fra annen tomt. Jo lengre du fermenterer innholdet, jo større sjanse er det for at sneglene bukker under i mangel på oksygen. 

Er det kaldere enn 15 grader ute tar det noe lengre tid enn de vanlige 14 dagene for fermenteringen å fullbyrdes, men vanlig hageavfall er ikke så interessant for skadedyr, så vi trenger kanskje ikke perfeksjon? Vi lar det stå så lenge vi tror er nødvendig. Vi kan også lade denne bøtta med hageavfall på høsten og fermentere det gjennom vinteren, men da lar vi den stå helt til våren. Men kanskje enda bedre til nytte kommer storskalabøtten som oppbevaring av bokashi gjennom vinteren. Da har du 120 liter buffer-volum, så slipper du grave ned bokashi gjennom den bitkalde tiden.

PS - 1: Om vi foretrekker å fermentere hageavfallet i søppelsekker, vil en bøtte eller bokashisekk redusere engangs-plastforbruket. 

PS- 2: En bonus med fermentert gressklipp er at det får en mørkere farge brukt som jorddekket – sammenlignet med den lyse gule, slik fargen blir på det ferske gresset når det tørker. Det står bedre i kontrast til en lys flisgang.

Lær mer i denne filmen:

Relaterte artikler

Lag bokashi av hageavfallet

Vi HAR ingen hagekompost, vi. Det er helt sant. Enda vi har en ganske stor kjøkkenhage og like mye avskjær og planterester som alle andre. Vi synes...

Hvorfor fermentere hagekomposten?

Mange har en haug med hageavfall gjemt bort bakerst i hagen. Men det er mulig å unngå denne haugen som vokser og vokser hvert år ved å k...

Hva er Microferm?

Microferm er bokashi-mikrober rett i hagen! Uten å gå veien om bokashibøtta først. Produktet består av aktivert EM-1 (Effektive ...