Du kan gjerne knuse helt vanlig grillkull og bruke i bokashibøtta for å lage langtidsvirkende jordforbedring til hagejorden din. Ikke bruk briketter! De er for kompakte i strukturen, og kan dessuten ha tilsetninger du ikke ønsker i hagejorden. Det er lurt å knuse kullet godt, slik slipper du å ha store kullbiter i jorden for resten av livet; kull brytes ned laaaangsomt, og det er bra når det er fulladet med bokashivæske: da avgir det væske til jorden lenge. Vi har også lest at evnen til å ta opp væske bedres når store biter knuses. Men merk altså at sugeevnen til grillkull uansett kan variere mye, avhengig av fuktighetsnivået i kullet.
Vil du gjerne slippe grisejobben med å knuse grillkull, kan du i stedet bestille knust biokull i nettbutikken:
Kan jeg bruke aske fra ovnen?
Nei. Gråbrent aske liker bokashimikrobene visstnok IKKE. Denne asken har annen struktur og andre egenskaper enn det svarte kullet. Du bør antakelig kunne bruke svartbrente kullbiter fra ovnen. Men da skal du børste av all grå aske og være trygg på at de er svarte/ forkullet helt igjennom.
Vi kjenner til at en del har gode erfaringer med å bruke aske på jorden. Det kan det selvsagt være grunner til, uavhengig av bokashi. Men vi anbefaler da å spare asken til å bruke ute på/i hagejorden, ikke direkte i bokashibøtta.
/ah, bokashinorge.no