Slik jukser du mer bokashivæske

Har du for lite bokashivæske? Slik kan du få tak i mer av denne ultranæringsrike væsken dersom bokashibøtta vegrer å gi den fra seg frivillig!

Alle bokashibøtter produserer ulik mengde bokashivæske. Brød, papir og biokull gjør at innholdet i bøtta blir litt tørrere, da dette matavfallet fjerner endel væske. Noe som er bra for fermenteringsprosessen, som ikke vil det skal være for vått. Også fint på vinteren når vi ikke trenger bokashivæske.

Men når alle vekster vil ha næring, er vi mange som kan tenke oss mer bokashivæske. Det kan vi få ved å skylle gjennom med vann. Væske finnes jo i bøtta, vi må bare få den til å bli med ut. Vi lager gjødselvann av den ferdig fermenterte bokashien og får mye gjødsel, selv fra tørre bøtter. 

Slik gjør du: 

  • Bruk kun en ferdig fermenterte bøtter til dette, som har stått innendørs i romtemperatur i minst 14 dager og som er klare til å tømmes
  • Sett bøtta i en større beholder, for eksempel en plastkasse.
  • Tøm ønsket mengde vann du ønsker å få ut, oppi til det fermenterte innholdet i bøtta. Jeg hadde oppi tre liter. (Du kan gjerne la det stå og trekke noen minutter).
  • Åpne krana og la væsken rinne av i beholderen under. Pump på lokket for å pumpe ut mer væske, og /eller åpne lokket og bruk stapperen til å presse ut mer væske. 

Svak te

Det som kommer ut nå er ikke bokashivæske, men kan heller anses som et sterkt gjødselvann. Det er vanskelig å si hvor sterk væsken blir, men vi kan anta at den væsken vi tapper av tilsvarer mellom 1-2 dl konsentrert væske. Av tre liter, kom det ut to hos meg, så endel ble igjen i bøtta. Mine bøtter inneholder endel kull- som suger opp væsken, derfor blir væsken også ganske svart. Jeg tenker at det da er utspedd ca. 10 ganger allerede. Da sper jeg denne væsken ut 1:10, slik at jeg tilslutt har spedd ut ca. 1:100. Dersom den utblandede resultatet ser ut som en svak te, da er vi på rett spor, men ta heller litt for svakt enn for sterkt, som alltid, om du er i tvil. 

Når det ikke kommer mer væske ut av krana, tømmer du bøtta i jordfabrikken og graver ned innholdet som du ellers ville gjort. Ikke lagre denne bøtta videre, da vi har sluppet luft til (og vann) og konserveringen er brutt. Best er det å grave akkurat denne ned i en utendørs jordfabrikk, da den kan bli litt for fuktig for en innendørs jordfabrikk.

Merk: Vi skal ikke tilsette vann til bokashibøtter som skal stå til fermentering. Fuktighet i bøtta vil vi ikke ha for mye av, da går fermenteringen dårligere og det kan forårsake lukt. Derfor gjør vi dette kun med ferdig fermenterte bøtter, som ganske snarlig uansett skal i jorden/jordfabrikken, og vi tapper av vannet ganske raskt. Det blir litt som å lage gjødselvann av annet organisk materiale, slik som neslevenn. Og i forhold til bokashimikrobene så blir det ikke så mye verre enn at det kommer et kraftig regnskyll i jordfabrikken rett etter nedgravning.

PS: mange tipser om å bruke vaskevannet etter skylling av bøtta til å gjødsle med, som også er et supert tips. 

BokashiNorge/MBH

 

 

Relaterte artikler

Blandingsforhold av bokashivæske

Her gir vi noen anbefalinger av hvordan du bør tynne ut bokashivæsken din med vann, alt ettersom hva du tenker å bruke den til.

Gjødsle med bokashivæske inne

Gjødselvæsken fra bokashi-komposten kan lukte mer enn hele resten av prosessen til sammen. Og den lukter ikke akkurat roser. Kan du vanne med den i...

Bokashivæske på vinteren

Kildesorterer du matavfall med bokashi kompostbøtter men er usikker på hva du skal gjøre med bokashivæsken om vinteren? Vi har noen ti...