Jordforbedring og grunngjødsling. Med tang, hageavfall og bokashi

Hver høst og hver vår, og alltid på sommeren før vi sår (på nytt). Sånn er rutinene for jordforbedring i bokashihagen. Mengder av organisk materiale går i jorden hver sesong! Alt fra bokashi til ugress kan brukes. Og tang fra havet. Slik lager vi jord, og vi lager fantastisk, herlig, næringsrik, lett og rik jord. Vi HAR ikke i utgangspunktet så mye jord her vi bor. Men vi har så mye annet.

Tang fra havet

Tang tilfører jorden både struktur, kalium og mineraler; og visstnok noe nitrogen, men ikke så mye. Tang kan brukes som jorddekke, men er også super å grave ned i jorden for å gi bedre jordstruktur og næringstilskudd. Vi sanker tang både vår og høst, og midt på sommeren hvis vi trenger litt ekstra påfyll til jorden før vi sår på ny der vi har høstet. Vi spyler av litt av saltet, etter beste evne. Og håper mikrolivet i jorden tar seg av resten.

Vi lemper ut litt jord av bedet eller pallekarmen som vi vil grunngjødsle/ tilføre jordforbedring, pøser på med tang og diverse annet organisk materiale vi har for hånden, og fyller så mye av jorden tilbake på toppen igjen som det er plass til. Blir det jord til overs, er det strålende: den samler vi i gamle jordsekker og sparer til å bruke i bokashi jordfabrikker eller andre prosjekter.

Asparges (og snegler?) elsker tang

Særlig asparges er ville etter tang. Denne tangen er vi ikke så nøye med å spyle først. Asparges liker visstnok salt.

Aspargesen vår vokser i den gamle hagekomposten, som vi pakket sammen da vi begynte med bokashi og fikk rutine på å grave bokashi og annet organisk materiale i jorden flere ganger hver sesong. Her kan vi ikke grave tangen ned i jorden ettersom aspargesen vokser her allerede, så da blir det jorddekke.

Snegler liker også tang, har vi hørt. (Men vi har også hørt det motsatte.) Vi tar uansett en ekstra inspeksjon av aspargesbedet i sneglesesongen. Vi har i grunnen ikke hatt spesielt mange snegler i tangdekket, synes vi, men vi følger altså godt med!

Når du graver tangen ned i jorden, får du ikke mer snegler i hagen enn ellers.

Hageavfall, løv, ugress

Hageavfall blir super jordforbedring – enten i eller på jorden. I bøtta på bildet har vi samlet grove plantedeler som har ligget som jorddekke på bed, under snøen, gjennom vinteren. Under våronna i kjøkkenhagen graver vi det ned i jorden, så kan omdanningen fortsette der.

På sommeren og høsten er det alltid plenty av hageavfall å bli kvitt: lag jord av det! Avskårne grønnsaksris og plantedeler når du høster grønnsaker, bladverk som du tynner bort, gresskilpp, løv og til og med ugress kan du lage jord av!Grav alt sammen ned, akkurat som tangen over, eller bruk det som jorddekke. Har du særlig gjenstridig jord-ugress som du er redd skal spire om du bruker det som jorddekke, kan du tørke det godt i solen først. De ytre bladene på salathoder du kjøper i butikken fungerer like fint – både i og på jorden – og løv, eller halm, om du har det.

På våren hender det ofte at vi har igjen litt høstløv stående i sekker. Kraftige plantedeler som har ligget som jorddekke i bedene over vinteren, men ikke blitt omdannet ennå, går også under jorden på vårparten.

Fermenter hageavfallet med Microferm

Vi har begynt å fermentere hageavfallet også i bokashihagen! Ikke bare kjøkkenavfallet. Ofte har vi ikke noe sted å grave ned hageavfallet akkurat når vi trenger å høste og rydde. Eller vi ønsker å skape enda mer effektiv jordforbedring av hageavfallet, ved å fermentere det med bokashimikrober først, enten på noen uker på sommeren, slik at vi har enda mer herlig jordforbedring til høstonna i hagen; eller over vinteren, så har vi fermentert materiale å grave ned før vi skal plante ut og så til våren.

Nyttige produkter til fermentering av hageavfall:

Halm fra hønene

Vi har høner i bokashihagen, eller egentlig bor de på terrassen. De produserer også en del «hageavfall». Vi bruker halm i stedet for flis/spon i hønsehuset, fordi halm er så verdifull jordforbedring i hagen.

Halm med bæsj og urinstoffer fra hønene er skikkelig nitrogenkrutt. Enkelte advarer mot bakterieinnhold i fersk hønsegjødsel. Vi passer derfor på å legge hønsehalmen ganske dypt i jorden, som et dyptliggende lager av næring for jorden og plantene vi skal dyrke i den. Slik at vi ikke dyrker direkte i dette laget.

Bokashi kjøkkenkompost

Den som fermenterer matavfallet sitt med bokashi, har alltid fantastisk jordforbedring for hånden. Bokashi inneholder både plantetilgjengelige næringsstoffer og energirike karbonforbindelser som mater mikrolivet og meitemarkene i jorden. Matavfall som har fermentert innendørs i to uker, kan graves rett i sommervarm jord, som jordforbedring på stedet. Eller du kan bruke mer eller mindre omdannet bokashi kompostjord fra en bokashi jordfabrikk.

Bokashi kjøkkenkompost går typisk i to-ukers sykluser: når du har tømt en bøtte bokashi i jorden eller jordfabrikken, vil de fleste ha en annen som er full og skal fermentere innendørs i to uker. Bare to uker senere har du altså en ny bøtte fabelaktig grunngjødsel/ jordforbedring til hagen klar til bruk. Grav den rett i jorden eller lag kompostjord i en bokashi jordfabrikk.

Bokashibøttene våre finnes i flere farger og passer på alle kjøkken:

Bokashiladet biokull

Gjennom vinteren samler vi opp bokashivæske fra bokashibøttene. Bokashivæske tynnet ut i vann er kjempefin flytende gjødsel til planter ute og inne, men vi får mer enn vi trenger på vinteren. Overskuddet heller vi i en lufttett kasse med biokull som står på terrassen. Slik lades biokullet med væske og nærig fra bokashibøtta, og blir fantastisk langtidsvirkende jordforbedring til våronna i kjøkkenhagen.

I jorden med det!

Norsk produsert biokull får du kjøpt i nettbutikken vår:

 

Relaterte artikler

Gjødsle med tang

Tang og tare har en lang historie som gjødsel. Bønder og småbrukere langs kysten pleide å hente store mengder tang i fjæra, men ...

Gjødsling i bokashihagen

En varmbenk i februar, tre høner på terrassen og bokashi hele året gir nesten alt vi trenger av gjødsel i bokashihagen. Med tang fra h...

4 ting å gjøre med bokashi på høsten

Høstonna i kjøkkenhagen er høysesong for bruk av bokashi-kompost. Her er fire tips for å gi hagen en skikkelig bokashikur i hø...