Bokashi i skoler og barnehager

Bokashi er perfekt for skoler og barnehager: Det tar liten plass, veien fra bord til jord er rask og morsom å følge for barna, og bokashi behøver ingen oppfølging i helger og ferier.

Ingeborg Erichsen ved Falkensten Montessori-skole i Horten lager jord med bokashi i sin skole, og bekrefter:
– Det er lett! Vi er veldig fornøyd! Bokashi er en veldig fin måte å kompostere på for skoler.

Lett å komme i gang med bokashi

Falkensten Montessoriskole holder til i lokalene til en nedlagt grendeskole. Skolen er godkjent for 40 elever, og de har liten plass. Men bokashi er ikke plasskrevende. Falkensten har tre bokashibøtter inne og en jordfabrikk av pallekarmer ute.

Ute har skolen også fått bygget en stor plantekasse å dyrke i, og i februar 2016 begynte elevene å dyrke urter under vekstlys inne. Ingeborg hadde fått ansvar for å finne en god kompostløsning for skolen, og valgte bokashi.

– Jeg satte i gang med å forberede og bestille bokashi helt på egenhånd; det er så lett å dra i gang at det ikke ble nødvendig å involvere noen andre i det. Jeg hang opp litt informasjon om prosessen på personalrommet, og ellers har jeg informert og svart på spørsmål fra kollegaer ”i gangene”. Det har vært veldig enkelt å starte opp, helt uten lange møter og tidkrevende planlegging.

 

 

Enkelt i skolehverdagen

bokashi-i-skoler2.jpg

Ingeborg fant noen egnede plastkasser til å samle opp matavfall i gjennom skoledagen og merket dem med ”dagens matavfall”.

– Det er viktig i skolehverdagen at vi slipper å sortere. Det ville fort blitt for mye styr for oss, påpeker Ingeborg.

bokashi-i-skoler3.jpg

På slutten av dagen tømmes innholdet i den hvite plastkassen over i bokashibøtta, matavfallet presses sammen litt, og bokashistrø drysses over.

Det er fort gjort.

bokashi-i-skoler4.jpg

– Tapping av bokashivæske er en veldig fin aktivitet i klassen, som elevene synes er morsom å gjøre. Væsken lukter godt av sur agurk, synes jeg. Men noen har påstått at det må være noe galt med nesen min, smiler Ingeborg.

bokashi-i-skoler5.jpg

Da den første bøtta var fylt, fikk den stå i to uker innendørs før den var klar for jordfabrikken.

Jordfabrikken er laget av pallekarmer, som skolen fikk gratis på Nille og hjelp til å hente av foreldre ved skolen.

Jord først, så bokashi som blandes godt med jord, og så 10–15 cm jord oppå igjen. Jord til jordfabrikken «låner» elevene fra dyrkingskassen – den vil få omtrent dobbelt så mye og mange ganger mer næringsrik bokashi-jord tilbake!

Bokashi på timeplanen

I tillegg til at elevene fikk en innføring i det praktiske rundt bokashi, har småskoleelevene ved Falkensten også fått høre en fortelling om fermenteringens historie. Og storskolen har gjennomført et læringsopplegg om mikrober og fermentering.

– Det er flott at barna får ta del i og lære om kretsløpet fra jord til mat til jord igjen, mener Ingeborg.

DET er vi veldig enig i!

Ingeborg forteller også at skolen vurderer å starte en elevbedrift som skal selge flytende gjødsel (bokashivæske) og kompostjord fra bokashi.

For en kjempeidé! Heia Falkensten Montessoriskole.

/ah/bokashinorge.no

Alle bilder: Ingeborg Erichsen / Falkensten Montessoriskole

Relaterte artikler

Bokashi for nybegynnere

Det viktigste å tenke på når du skal begynne med bokashi, er hvordan du vil gjøre det når fermentert matavfall fra bokashibø...

Lag jord på skolen og i barnehagen

Bokashi er populært i skoler og barnehager. Det er moro for barna å følge det raske kretsløpet fra bord til jord og tilbake igjen, og ...

10 grunner til å velge bokashi-kompost

Lag næringsrik kompostjord av ALT matavfall på noen uker. Miljøvennlig, lettvint, raskt og uten vond lukt. Og her har du 10 gode grunner til ...