Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Gjødselvann av bokashi og brennelse

Gjødselvann er bra saker. Når gjødsel tilføres plantene sammen med vann, kommer næringsstoffene raskt i kontakt med røttene – som tar opp både vann og næring. Næringsopptaket går raskere med gjødselvann enn om gjødselen blir lagt oppå eller blandes i jorden. Blander du både brenneslevann og bokashi får du en fantastisk effekt!

Uttynnet bokashivæske (1:100, det vil si 1dl bokashivæske i en 10 liters bøtte med vann) er fantastisk effektivt gjødselvann. Både fordi den inneholder viktige spor- og næringsstoffer til jorden (og plantene), og fordi Effektive Mikroorganismer i bokashi optimaliserer den lokale mikroorganismefloraen i jorden. Dette igjen trekker til seg massevis av meitemark og andre gode hjelpere. Plantene dine vil nyte gjødselvann med bokashivæske enten de står i pallekarmer, bed eller krukker – inne eller ute. Men helt ferske spirer vil kanskje synes den er litt mye av det gode.

Får du ut for lite bokashivæske til å dekke behovet for gjødselvann, kan du prøve brennesle! Brenneslevann er utmerket, gratis, naturlig gjødsel.

Brenneslevann har også vist seg å ha positiv effekt utover selve næringsstoffene i vannet. Økt nitrogenopptak i planten kan komme av at gjødselvannet stimulerer omdanning av nitrogen i jord og gjør dette tilgjengelig for plantene. Brenneslevann inneholder også bakterier som medvirker til nedbryting av organisk materiale i jorden.

Bioforsk forteller at brenneslevann dessuten motivirker soppsykdommer. ”Vi er ikke helt sikre på hvorfor det er slik, men det kan ha sammenheng med lukten fra gjødselvannet og at plantene får mer styrke til å motstå soppsykdommer og insektangrep” (bioforsk.no).

Lage brenneslevann: 

  1. Plukk masse brennesle og ha den i en bøtte. Trekvart full bøtte blir bra.
  2. Fyll bøtta med vann.
  3. Sett lokk på eller dekk til med netting eller noe som sikrer at ikke fugler eller andre dyr kommer til og faller i. Plasser bøtta utendørs (den kommer til å lukte vondt).

Rør rundt i bøtta en gang om dagen, for å tilføre oksygen.

Etter 2–3 uker kan du sile vannet over i en annen bøtte og kaste de stinkende neslerestene. Når du skal gjødsle, tynner du ut neslevannet 1:10 med vanlig vann. Det kan også brukes ufortynnet mot bladlus.

Brenneslevann har altså 1/10 av kraften til bokashivæske på begge bruksområdene. Men bra saker er det! Du trenger ikke å velge.

Produkter til hagen

Biokull 20 liter
kr 445,00
Vulkamin 3 kg, plengjødsel
kr 246,00
Edasil leirmineraler, 3kg
kr 252,00

Mindre lukt av neslevannet: med Microferm

Vi testet å tilføre neslevannet bokashimikrober for å se om vi kunne dempe lukten. Det kunne vi! Vi testet ved å tilføre Microferm og melasse etter svensk oppskrift (vi gjorde også en test med bokashistrø, som vi hadde hørt kunne funke), sette lokket på og IKKE røre. Vi holdt det altså lufttett i bøtta for å fermentere neslevannet, slik at det ble produsert massevis av gode mikrober i bøtta – og MYE mindre lukt!

Neslevannet blir også drøyere med denne behandlingen, kunne vi lese. Faktisk dobbelt så drøyt.

Neslevann2.jpg

Da vi testet Microferm i neslevannet i 2018, var det allerede sent på året og neslene hadde fått frø. Derfor puttet vi dem i nylonstrømper før vi hadde dem i vannet; vi ønsker ikke å spre neslefrø i hagen, og er ikke sikre nok på at frøene stryker med under fermenteringsprosessen i bøtta. Lager du neslevann på våren, trenger du ikke bekymre deg for frøene.

Microferm og melasse selger vi i nettbutikken:

Relaterte artikler

Gjødsle med bokashivæske inne

Når inneplantene trenger næring kan man da gjødsle med bokashivæske? Og vil det lukte? Vi gir deg noen gode tips her:

Microferm: mindre lukt av neslegjødsel

Brenneslevann er effektiv gjødsel. Men det stinker! Nå kan du redusere lukt og maksimere effekt ved å fermentere neslevannet med Microferm: b...

Hageavfall, gressklipp og bokashi

Med bokashi blir alt matavfall til jord på rekordtid. Men hva med hageavfallet? Og hva er lurt å gjøre med sommerens gressklipp? Vi gjø...