Fra avfall til jord på 1-2-3

Hvordan gjør du bokashi? Følg disse stegene!

QG1.png 

Sjekk at kranen er lukket. Dryss to spiseskjeer bokashistrø i bunnen av bøtta.

QG2.png

Tøm matavfall i bokashibøtta 1 gang per dag. Unngå flytende mat som suppe og drikke. Ellers går alt i bøtta.

QG3.png

Bruk stapperen som følger med, til å presse matavfallet sammen. Mer plass og mindre luft er bra.

QG4.png

Dryss over 2ss bokashistrø per liter matavfall. Strø litt ekstra på særlig proteinrike biter (kjøtt, fisk etc.).

QG5.png

Sett lokket godt på. Press gjerne ut overflødig luft av bøtta ved å trykke ned med flat hånd midt på lokket.

QG6.png

Åpne kranen og tapp ut bokashivæske hver 3.–5. dag. Mengden væske varierer mye, noen bøtter er helt «tørre».

QG7.png

7 = Gjæring) Når bøtta er full, skal den stå uåpnet i minimum 2 uker og gjære. Du starter nå på 1. med den andre bøtta. Husk å tappe ut bokashivæske hver 3.–5. dag også under gjæring.

QG8.png

Kontakt med jord. a) Etter 2 uker kan du grave den ferdiggjærede bokashien rett i jorden. Dekk til med minimum 10–15cm jord. Etter 3–6 uker i jorden er bokashien omdannet til næringsrik kompostjord.

ELLER: Kontakt med jord. b) Du kan også lage bokashijord i en plastkasse, en tykk plastsekk eller kompostbinge med litt jord: ha jord i bunnen av beholderen, tøm i ferdiggjæret bokashi og bland med litt mer jord, dekk til med jord på toppen.