Vårtilbud i nettbutikken. Gjelder t.o.m 25.april eller så langt lageret rekker

Meitemark og bokashi

Å få meitemarken inn i jordfabrikken din og dine andre bokashi-prosjekter, vil påskynde omdanningen betraktelig. Også i krukker. 

Når jeg lager små jordfabrikker i krukker eller pallekarmer, passer jeg alltid på å blande inn litt jord med mikroorgansimer OG meitemark. Står krukken på bakken med hull i bunn, finner meitemarken veien inn selv, men står bokashi-krukken/jordfabrikken på verandaen eller inne, må du hjelpe de oppi. Et sikkert tegn på at jorden inneholder et rikt mikroliv, som er det vi trenger for å bryte ned bokashi-kompost, er dersom du finner meitemark i jorden. 

Se videoen under hvor mange de kan bli i tallet i en krukke med bokashi-kompost. Advarer mot sterke scener for den som ikke liker bløtdyr – men da har du sikkert ikke klikket deg inn på denne artikkelen?

 

 

Mat for mark!

Meitemarken elsker løv, bokashi, kompost, gressklipp, halm, høy, tang og alt annet grønt materiale som naturen kan produsere. Kanskje aller best liker den at dette ligger på toppen av jorden, som et jorddekke , slik at den selv kan grave ganger i jorden til overflaten og hente det den trenger. Den tar dette med seg ned i jorden og bæsjer akkurat der hvor vekstene trenger det. Samtidig lager den ganger som slipper luft ned i jorden. Planterøtter søker seg frem til disse meitemark-gangene og snor seg rundt – fordi her finnes både luft og næring, og vann når det regner og gangen oversvømmes. En jord som er full av meitemark, verken trenger eller bør graves i. Det kan vi like, vi som vil ha en latmannshage.

OBS: Vi kan ikke legge fermentert bokashi rett på jorden som jorddekke alene, men ved å bygge bed på bakken med andre materialer over, går det fint an å bruke bokashikompost uten å grave. Ved å mate meitemarkene med ufordøyd materiale, vil de bli mange i antallet og på den måten vil de tygge seg gjennom materialet og frigjøre gjødsel litt etter litt – slik plantene liker å det.

Hvordan står det til med ditt kjærlighetsforhold til meitemarken?

Relaterte artikler

Få frodig hage med naturlig gjødsel

En frodig hage er vel alle hageeieres drøm, men hvordan få det til?

Mikrolivet i jorden er viktig for at plantene dine skal trives, så du bø...

Skån jorden - Grav ned Bokashi med rake

Å grave er ikke noe vi bør gjøre i tide og utide i den eksisterende jorden i kjøkkenhagen. Dette forstyrrer jordlivet og vi bø...

Bokashi i staudebedet

Her tester jeg en måte å mate rå bokashi rett i staudebedet.

Jeg er utrolig gnien på min bokashijord. Ferdig bokashijord spandere jeg k...

Dyrke på balkongen i sommer? Start med bokashi. Nå.

Vil du at det skal bugne av spiselige godsaker på balkongen din i år? Det vil vi! På bokashibalkongen starter sesongen tidlig.

Det er surt på...

Gravefri bokashikompost

Grav bokashi rett i bedet! sier vi. Men noen har ikke helse eller lyst til å grave i hagen; andre har lite eller ingen jord å grave i. Som oss. Vi b...