Nå sår vi for vinteren og våren - overvintring av planter!

Vinteren 2017/18 overvintret vi planter av salater, spinater, persille og mangold for første gang. Det ga mersmak! Nå sår vi de plantene som skal bo i vår iskalde drivhustunnel (tildekket, men helt uten varme) i vinter – og gi supertidlig bladgrønt til våren.

Så nå! Små planter av salat, spinat, persille og portulakk som er sådd og etablert på sensommeren, og overvintrer som småplanter under fiberduk og plast, skyter fart utrolig tidlig når lyset kommer tilbake på nyåret. Men du må altså så nå, slik at du har etablerte, men ikke for store planter når vinteren kommer. Når lyset forsvinner (i oktober her vi bor) vokser ikke plantene mer. Men de kan altså overvintre i iskald, bunnfrossen jord under godt dekke.

Planter du skal overvintre, må være mer etablerte enn spirer når kulda kommer (spirer tåler INGEN kulde). Men store blader som fryser og faller sammen, skaper bare problemer (bladene blir fuktig kliss som fryser seg fast i plantene rundt seg). De blir likevel bare plukket bort, lærte vi i fjor vinter. Klipp dem ned og spis dem før du brer fiberduken over plantene for vinteren.

Overvintring 1 og 2

Før du flytter dem inn i drivhus (hvis de har vokst ute, altså) og dekker til for vinteren.

Det er som regel ikke de overvintrede BLADENE du spiser til våren, men nye blader som kommer tidlig, tidlig på overvintrede PLANTER, som står og er etablert i jorden og dermed er klare til å gro blader med en gang lyset kommer tilbake. Når det er sagt: På spinat og Little Gem-salater, særlig, hadde vi en del blader som klarte seg fint og som vi brukte i matlagingen på senvinteren også. Og vintersalat/feldsalat kan høstes hele året: men så dem nå! De vokser langsomt, og vintersalaten slutter også å vokse når lyset forsvinner. Den holder seg fresh og fin ved å stå i jorden beskyttet gjennom vinteren (omtrent som grønnkål), men den VOKSER ikke mer i kulden og mørket.

Nå- sår-vi-vinter2.jpg

 

Du kan så både på friland og i pluggbrett på sensommeren, og flytte eller plante ut småplantene for overvintring i drivhuset senere. Etter at hvitløk og sommergulrøtter er høstet, for eksempel, pleier vi å gi jorden en ladning bokashi og så salater og spinater for høsten og vinteren på de samme vekstplassene. Blir høsten varm og fin, kan du spise sommersådd salat og spinat langt utover sen-høsten; og når det er dags, kan du flytte plantene inn i drivhus for overvintring der. Planter som du sår senere, flyttes inn som småplanter; de spiser du først av når de har begynt å vokse igjen til våren.

Sommeren 2018 har det imidlertid vært så tørt på friland, at vi ikke har kunnet så der. Alt vi har sådd på sensommeren står i pluggbrett, med vannbrett under. Vannet i brettene kommer BARE spirene til gode, ingenting renner bort eller drikkes av ugress eller omkringliggende trær. Det er mer effektiv bruk av vannet, som er sommerens svakeste ressurs dette året. Pluggene står i skyggen (på grunn av varmen) og får nett eller fiberduk over seg – både for å hindre fordamping av vann og for å beskytte spirende mizuna, brønnkarse, pak choi, grønnkål og ruccola mot kålsommerfuglens egg og larver.

Hva kan overvintres?

Vi har slett ikke testet alt mulig, men plantene på listen nedenfor funket kjempefint hos oss – i den lengste og kaldeste vinteren vi har hatt på lenge: Den bød på mange-og-tjue kuldegrader, og varte til april.

  • Salater: Little gem, batavia (flere sorter), vintersalat/feldsalat av ulike slag og sikkert mange flere salater
  • Spinat, flere sorter
  • Vinterportulakk
  • Mangold
  • Grønnkål
  • Brønnkarse: den som vokste innimellom vintersalaten i en bredsådd pallekarm klarte seg best. Alene falt en del brønnkarse sammen på nyåret
  • Kruspersille

Vintersalat eller feltsalat/ feldsalat er spesiell fordi den tåler så mye kulde – altså den voksne planten og selve bladene tåler utrolig mye kulde: det kan snø og rime på dem uten at de faller sammen. Hvis du bare dyrker frem mange nok nå mens det er lys, og lar dem stå i jorden. Mens på andre salater vil de store, voksne bladene falle sammen i frosten, så de bør du klippe ned før overvintring. Men alt vi prøvde av salater 2017/18 satte nye blader kjempetidlig når vi overvintret etablerte og nedklipte planter under fiberduk og plastlokk i drivhustunnelen!

Nå- sår-vi-vinter3.jpg

Når dekke over plantene?

Her hos oss dekker vi til tidlig i november, typisk. Fra midten/slutten av oktober er det overhodet ikke nok lys til at plantene kan vokse mer, så da kan de like gjerne dekkes til. Riktig tidspunkt kommer jo litt an på hvor i landet man bor med tanke på kulden og mørket. Når det er blitt for mørkt, kan du antakelig like gjerne dekke dem til, og kuldemessig bør det altså gjøres før det blir så vedvarende kaldt at planter og røtter fryser i stykker før du får dekket til.

Skal overvintrede planter vannes? Ingen vanning er nødvendig på vinteren.

Når bør fiberduker og plastlokk fjernes?

For plantenes del er det fint å lufte når temperaturen ute tillater det; altså når det ikke er altfor kaldt og/eller når solen skinner så temperaturen i drivhuset går opp mot null. Hvis du ikke lufter, kan det komme gråskimmel på overvintrede planter: det blir jo fuktig på vinteren under fiberdukdekke og plastlokk. Ellers er det mest nysgjerrighet som driver oss til å titte under fiberduken:-) (Vi slurvet en del med luftingen i fjor.)

Når kan vi fjerne beskyttelsen for godt? Tja, på vårvinteren 2017/18 var det grisekaldt til langt uti april her vi bor. Ofte kan vi nok ta av det verste mye tidligere her i Oslo-traktene og så eventelt bare dekke over på nettene en periode.

Det er jo kjempeviktig å slippe til mest mulig lys på dagtid fra midten av februar av! Da er solen tilbake igjen, og de overvintrede plantene dine står allerede klare til å sette nye skudd så snart de får litt vårsol å vokse i.

Lykke til med overvintringen!

/ah, bokashinorge.no