Så salat i sommervarmen

Sår du salat flere ganger gjennom sommeren, kan du høste fersk, egendyrket salat til langt utpå høsten. Men salatfrø spirer dårlig når det er varmt! Her får du to tips for å sommerså salat.

Varme og tørre somre er generelt utfordrende for den som vil så. Frøene må holdes jevnt fuktige for å spire, og varme og solrike dager, tørke og feriereiser kan gjøre det vanskelig å få til sommersåddene. Sommeren 2018 er veldig tørr og svært varm mange steder i landet, likevel vil vi så – både for sensommeren, høsten, og ikke minst for vinteren – i juli og august. Mange av frøene vi sår på sommeren, er ulike salater; og de er ingen varmeelskere akkurat. Salatfrø sliter med å spire i over 18 grader.

På slike somre finner vi frem fiberduker, utnytter skyggeplasser i hagen – og setter nysådde frø i kjøleskapet!

Pluggebrett med fiberduk

Så-salat2.jpg

Det er som regel fullt i kjøkkenhagen når vi skal så på sommeren. Det løser vi ved å forså – gjerne i store pluggbrett. Slik kan plantene starte vekstperioden i plugger, og så få plass i bed og pallekarmer etterhvert som vi spiser tomt.

Er det tørt og varmt i været, kan det være utfordrende å få frø til å spire på sommeren: jorden frøene ligger i bør holdes jevnt fuktig, det gjelder for alle frø, og de små pluggene tørker veldig fort ut. Samtidig skal du kanskje på ferie og kan ikke vanne de nysådde pluggene bare litt hver dag.

Da plukker vi frem vårens fiberduker igjen. Ikke som vern mot kulde denne gang, men mot fordamping av fuktighet. Vi trekker fiberduken stramt rundt pluggene slik at det ikke blir for mye luft mellom jorden og duken. (Med et luftrom under seg får duken en drivhuseffekt, og det er ikke det vi er ute etter nå.) Liggende ganske tett mot jorden, vil duken bidra til å hindre fordamping av fuktighet fra jorden, og frøene spirer lettere.

Når vi setter de innpakkede pluggene på vannbrett i skyggen, kan vi godt reise bort noen dager, og komme hjem til spirer i pluggene!

Nysådd i kjøleskapet

Mange somre holder det å sette pluggbrett med fiberduk i skyggen. Også salatfrø spirer ofte fint på denne måten. Men i år har vi hatt ukevis med 25–30 grader i skyggen her vi bor. Herlig, naturligvis, men utfordrende for den som dyrker grønnsaker, og det er nesten umulig å så salat i slik hete!

Fra Sverige (farbrorgron.se) plukket vi nylig opp et tips om å simulere vintersådde salatfrø på sommeren – i kjøleskapet. Det er jo genialt! Vi elsker å vinterså salater, og gjør det hvert år. Salatfrø vil gjerne ha det kjølig for å spire, de kan sås i kald og frossen jord. Da ligger de bare i jorden og venter, og spirer så snart det blir varmt nok på våren. Vintersådde salatfrø blir knallfine og sterke planter. Slike salatplanter vil vi ha i juli/august også!

Slik gjør vi:

Så-salat3.jpg

Vi har ikke plass til store pluggbrett i kjøleskapet, så vi sår i gamle fruktkurver av plast: jordbærkurver, druekurver etc. De har hull i bunnen og er supre å så frø i. Dessuten får de altså plass i kjøleskapet.

Noen av salatene vi sår nå, kan komme til å bli stående ganske lenge i kurvene før det blir ledig plass til dem ute. Derfor blander vi inn litt næringsrik bokashijord i bunnen, så har de små salatplantene ekstra næring å hente der. Litt niste i kurven.

Salatfrø kan bredsås i kurvene: fyll kurven nesten opp med jord, strø salatfrø utover og avslutt med et tynt lag med jord igjen. Vi bruker vanlig hagejord/ plantejord.

Når vi vintersår ute, pleier vi ikke å vanne frøene med en gang. Det er gjerne mange minusgrader ute, ofte vekslende med mildere perioder, og vi vil ikke at frøene skal gro før til våren. Da er det best å vente med å vanne.

I kjøleskapet er det jo plussgrader, og frøene skal ikke stå der så lenge heller, så det bør gå fint å vanne med en gang? Vi prøver det.

Så-salat4.jpg

Når salatfrøene er kommet i jorden, knyter vi plastposer rundt kurvene og setter dem altså i kjøleskapet. Der skal de få stå en ukes tid – mens vi tar en tur til fjells; når vi skal reise bort, er det som regel god plass i kjøleskapet. Det passer utmerket.

Etter en ukes tid skal vi ta vi kurvene ut, fjerne plastposene og sette kurvene i drivhustunnelen eller ute. Da må vi passe på å holde jorden fuktig, og så krysser vi fingrene for god spiringsgrad i den kjøleskapskalde jorden.

Lykke til med årets sommersådde salater!

/ah, bokashinorge.no