Lukter bokashi INGENTING?

Bokashistrøet lukter svakt syrlig, litt som gjær; noen kjenner det som en blanding av øl og frisk kefir, noen som litt søt vineddik. Når du åpner bokashibøtta for å fylle på, vil du kunne kjenne en slik syrlig lukt, sammen med svak lukt av blandet, friskt matavfall. Men det skal ikke lukte sterkt og ikke råttent, eller søtlig som av fordervet matavfall. Overhodet ikke. Får du vond lukt, er det nok blitt for vått i bøtta. Det er lett å fikse ved å fjerne fuktigheten – det er den som lukter, ikke bokashien. Bokashibøtta på kjøkkenet eller den som står og «hviler»/gjærer, lukter det ingenting av. Den er lufttett.

TIPS!
Opplever du eller er du urolig for sterk lukt i bokashi? Bland inn litt kull i bøtta! Det beste stalltipset mot lukt er å bruke biokull eller grillkull. Kull fjerner både fukt og lukt i bokashi. Les mer: MINDRE LUKT I BOKASHI

Bokashi-væsken, som du ofte kan tappe ut et par ganger i uken fra en bokashibøtte med kran, lukter mer. Og den lukter ikke roser! Det er helt normalt. Væsken skal tynnes ut 1/100 før du bruker den som flytende gjødsel, og det vil ikke gi lukt i hagen eller inne når du vanner jorden med uttynnet bokashivæske.

Mest lukt vil du antakelig oppleve når du skal vaske bokashibøtta etter å ha tømt den i bingen, sekken eller jorden. Det vil jo lukte bokashi av vanndampen når du vasker. Gjør det på badet! Der lukter det vel litt av og til likevel.

Vi har skrevet en artikkel med gode bokashitips i hverdagen, her finner du også et tips for å minske rekkevidden av bokashilukt når du vasker bøtta.