TILBUD: Bokashi klassisk enkeltbøtte, NÅ 499,- Gjelder t.o.m 31/1

Bokashi i staudebedet

Her tester jeg en metode for å mate rå bokashi rett i staudebedet.

Jeg er utrolig gnien på min bokashijord. Ferdig bokashijord spandere jeg kun på mine grønnsaker der jeg trenger næringsrik jord som topplag eller tilsvarende. Men rå bokashi derimot, altså den som kommer rett fra bøtta som enda ikke har blitt til jord, kan jeg noen ganger få for mye av. Spesielt om vinteren og kanskje midt på sommeren også, når det er fullt opp med vekster i kjøkkenhagen og/eller ingen steder å grave den ned.

Bokashi-håp mot skrinn jord


Nå har jeg imidlertid en nyanlagt staudeskråning på baksiden av huset – og jeg kunne tenkt meg å mate også disse staudene med bokashi. Jorden her en skrinn og dessuten ganske hardpakket etter håndtering fra gravemaskin. Jeg vil tilføre næring og mikroliv til jorden og vekke den til liv igjen. Bokashi har mengder med gode bakterier som vil blåse liv i jorden min. Jeg har tilført noe kompostjord på toppen, men jeg har ikke plass til så mye mer på toppen før det raser over kanten.

Jeg liker å grave ned rå bokasi om jeg kan, fordi det rett og slett er mer effektivt i hverdagen å slippe mange deloperasjoner før jeg får jord. Men bokashi må tildekkes for å hindre interesserte skadedyr, så vi kan ikke bare legge rå bokashi utover staudebedet. Vi kan vanligvis heller ikke grave så mye i staudebedet, uten å skade røttene til plantene. Dessuten kan rå bokashi være for sterk kost for stauderøtter å komme i direkte kontakt med. Så hvordan komme rundt dette?

Les mer: Bokashi i blomsterbedet

Dette trenger du for å gjøre bokashi:

Hull i potte

Med en strategisk plassert nedsunket potte midt i bedet, som jeg har skrudd hull i sidene på tenker jeg å mate i rå bokashi. Håpet er at planterøttene ikke skal komme i direkte kontakt med bokashien, men at mikrolivet i jorden skal tygge og ta det med seg ut i bedet – som samtidig graves og luftes for meg.

Jeg benyttet pottene som staudende kom i. Generelt vil jeg si at litt høye, smale potter er bedre enn små stutte, og gjerne av litt god kvalitet så de varer i mange år. Da får man bokashien litt dypere og kontaktflaten med omliggende jord blir større. Da fortrenger de heller ikke så mye plass blant stauderøttene. Men for smale potter blir vanskelige å tre bokashi oppi, så finn en mellomting.

Jeg har skrudd mange hull i sidene på potta, slik at det er plass for maitemarken å komme inn. Jeg graver ett hull i jorden og setter potta nedi.

Bokashi i staudebedet 2.jpg

Sett potta i bedet og fyll med bokashi

Bokashi i staudebedet 3.jpg

Bruk en skrue til å lage hull

Bokashi i staudebedet 4.jpg

Dekk til med jord

Bokashi i staudebedet 5.jpg

Sett noe over, en terracotta potte i sesong... 

Bokashi i staudebedet 6.jpg

...eller en stein.

TIPS! Sett pottene utenpå hverandre og lås de mellom føttene og bruk en skru til å lage hull. Da blir de ganske stabil å skru i og sprekker ikke så lett og du trenger bare skru en runde. Jeg har tre hull i høyden med noen cm mellomrom rundt hele potta. Jo flere hull jo flere meitemark kommer til å finne frem og jo raskere vil nedbrytningen gå.


Jeg fyller ca 2/3-deler av potta med bokashi og legger på noe som hindrer luktspredning; jord, løv, avispapir eller tilsvarende til toppen. Over legger jeg en stein som dekker inngangen til potta mot nysgjerrige gravere, men ikke helt tettsluttet, jeg vil at litt luft skal kunne slippe til. Om sommeren kan man benytte en terracottapotte, som er både enklere å løfte på, ser sjarmerende ut og slipper mer luft og fuktighet inn og ut, men de tåler ikke så bra vinteren. Når det blir frost og snø, stopper nedbrytningen opp likevel, så da er ikke lufttilgangen så viktig. Da fungerer en stein like fint.

Siden jeg plantet og gravde ned bokashi ved samme tilfellet, kunne jeg tilpasse beplantningen til denne strategien. Hvert bokashihull har fem stauder (alunrot) plantet i en ring rundt. Da vil alle plantene ha tilgang på næringen.

Når disse staudene vokser seg til, vil de dekke over dette komposthullet med sine blader og det blir ikke lenger synlig – er håpet. Men jeg får et sted å mate de med gjødsel året gjennom – og samtidig bli kvitt noe bokashi når det ikke er behov for det andre steder. Jeg tror dette blir kanon!

Har du testet? La meg gjerne høre dine innspill!

2020-10-19/Maria

 

Les mer:

Vi tester bokashistrø i såjord

Skån jorden - grav ned bokashi med rake

Relaterte artikler

Bokashi rett i jorden

Bokashi er en tre-trinns-rakett til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene skal foregå innendørs:

1) Trinn én er...

Hvilken type jordfabrikk skal jeg velge?

Med bokashi kan du kompostere matavfall i en plastkasse eller bøtte, i pallekarmer, i en kompostbinge eller ved å grave fermentert matavfall rett i...

Gravefri bokashikompost

Grav bokashi rett i bedet! sier vi. Men noen har ikke helse eller lyst til å grave i hagen; andre har lite eller ingen jord å grave i. Som oss. Vi b...