I juli måned sender vi kun varer på torsdager. God sommer!

Bokashi i staudebedet

Jeg er utrolig gnien på min bokashijord. Ferdig bokashijord spanderer jeg kun på mine grønnsaker der jeg trenger næringsrik jord som topplag eller tilsvarende. Rå bokashi derimot, altså den som kommer rett fra bøtta og som ikke har blitt til jord, kan jeg noen ganger få for mye av. Spesielt om vinteren – og kanskje midt på sommeren også, når det er fullt opp med vekster i kjøkkenhagen og ingen steder å grave den ned.

Bokashi-håp mot skrinn jord

Nå har jeg imidlertid en nyanlagt staudeskråning på baksiden av huset – og jeg kunne tenkt meg å mate også disse staudene med bokashi. Jorden her en skrinn og dessuten ganske hardpakket etter håndtering fra gravemaskin. Jeg vil tilføre næring og mikroliv til jorden og vekke den til liv igjen. Bokashi har mengder med gode bakterier som vil blåse liv i jorden min. Jeg har tilført noe kompostjord på toppen, men jeg har ikke plass til så mye mer på toppen før det raser over kanten.

Jeg liker å grave ned rå bokashi om jeg kan, fordi det rett og slett er mer effektivt å slippe mange deloperasjoner før jeg får jord. Men bokashi bør tildekkes for å hindre interesserte skadedyr, så vi kan ikke bare legge rå bokashi utover staudebedet. Vi kan vanligvis heller ikke grave så mye i staudebedet, uten å skade røttene til plantene. Dessuten kan rå bokashi være for sterk kost for stauderøtter å være i direkte kontakt med. Så hvordan komme rundt dette?

Les mer: Bokashi i blomsterbedet

Dette trenger du for å gjøre bokashi:

Hull i potte

Jeg har skrudd hull i sidene på en potte, og gravd den ned mellom staudene i bedet. Den kan jeg fylle med rå bokashi! Håpet er at planterøttene ikke skal komme i direkte kontakt med bokashien, men at mikrolivet i jorden skal ta det med seg ut i bedet.

Jeg benyttet pottene som staudende kom i. Generelt vil jeg si at litt høye, smale potter er bedre enn små og stutte. De kan gjerne være av litt god kvalitet også, så de varer i mange år. Da får man bokashien litt dypere, og kontaktflaten med omliggende jord blir større. De fortrenger heller ikke så mye plass blant stauderøttene. Men altfor smale potter vil det bli vanskelig å legge bokashien oppi, så finn helst en mellomting.

Jeg har tre hull i høyden med noen centimeters mellomrom rundt hele potta. Jo flere hull, jo flere meitemark kommer til å finne frem, og jo raskere vil nedbrytningen gå. Så graver jeg et hull i jorden og setter potta nedi.

Bokashi i staudebedet 3.jpg

Jeg bruker en skrue til å lage hull

Bokashi i staudebedet 2.jpg

Potta er på plass i bedet og er full av bokashi

Bokashi i staudebedet 4.jpg

Dekk til med jord

Bokashi i staudebedet 5.jpg

Sett noe over, en potte i terracotta kan bli fint – for eksempel!

Bokashi i staudebedet 6.jpg

...eller du kan rett og slett bare bruke en stein.

Jeg fyller ca 2/3-deler av potta med bokashi og legger på noe som hindrer luktspredning; jord, løv, avispapir eller tilsvarende på toppen. Så legger jeg over en stein som dekker inngangen til potta mot nysgjerrige gravere. Det er greit at steinen ikke dekker perfekt, jeg vil jo gjerne at litt luft skal kunne slippe til også. Om sommeren kan du benytte en terracottapotte som er både enklere å løfte på, ser sjarmerende ut, og slipper mer luft og fuktighet inn og ut – men de tåler jo ikke vinteren så godt. Når det blir frost og snø stopper nedbrytningen opp likevel, så da er ikke lufttilgangen så viktig. Da fungerer en stein like fint.

Siden jeg plantet og gravde ned bokashi samtidig, kunne jeg tilpasse beplantningen til denne strategien. Hvert bokashihull har fem stauder plantet i en ring rundt seg. Da vil alle plantene få god tilgang på næringen.

Når disse staudene vokser seg til, vil de dekke over dette komposthullet med bladene sine og det blir ikke lenger synlig – det er i alle fall håpet. Men jeg får et sted å mate de med gjødsel året gjennom – og samtidig bli kvitt noe bokashi når det ikke er behov for det andre steder. Jeg tror dette blir kanon!

2020-10-19/Maria

 

Les mer:

Vi tester bokashistrø i såjord

Skån jorden - grav ned bokashi med rake

Relaterte artikler

Bokashi rett i jorden

Bokashi er en tre-trinns-rakett til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene skal foregå innendørs:

1) Trinn én er...

Hvilken type jordfabrikk skal jeg velge?

Med bokashi kan du kompostere matavfall i en plastkasse eller bøtte, i pallekarmer, i en kompostbinge eller ved å grave fermentert matavfall rett i...

Gravefri bokashikompost

Grav bokashi rett i bedet! sier vi. Men noen har ikke helse eller lyst til å grave i hagen; andre har lite eller ingen jord å grave i. Som oss. Vi b...