Hele BokashiNorge - Anne fra Søgne

I dag besøker vi Anne Endresen, bedre kjent som @annemorshage på Instagram. Der inspirerer hun mange med sine vakre bilder av grønnsaker og frodige hage. 

Anne fra Søgne

Hvor lenge har du holdt på med bokashi?

Jeg har drevet med bokashi i 5-6 år

Hvordan oppdaget du bokashi?

Jeg oppdaget det via Instagram

Din motivasjon for å begynne med bokashi?

Motivasjonen var å skape god jord av eget avfall.

Din motivasjon for å fortsette med bokashi, dette har kanskje endret seg?

Det er lett å bli hektet på bokashi! Når man erfarer hvor mye mere liv det blir i jorda og hvor godt vekstene trives, kommer det aldri på tale å slutte!

Hva elsker du spesielt å dyrke i bokashijord?

I kjøkkenhagen putter jeg bokashi i alle bed. Der det er mest bokashikompost planter jeg ut rotselleri og gresskar da disse er ekstra næringskrevende.

Din beste bokashihistorie?

Et år hadde jeg en liten gjeng med physalisplanter som ikke vokste helt som de skulle. Etter å ha gitt dem bokashivæske (utspedd 1:10) eksploderte de nesten i løpet av et par dager. Veldig moro.

Ditt beste bokashitips/triks?

Jeg vasker sjeldent bøttene, men er nøye med å holde det rent rundt lokket, for å forebygge lukt og evt. lekkasje.

Har utforsket litt med bokashistrø i neslevannet når jeg lager gjødsel, og det bidrar til mindre lukt, synes jeg.

Har du noen ganger utfordringer med bokashi og hvordan løser du evt. det? 

For sikkerhets skyld legger jeg kompostgitter oppå jorda når jeg nettopp har tømt ut innholdet fra bøttene. Andre utfordringer må være at det spirer en del fra denne komposten, alt fra avocadosteiner til gresskar, men det er ikke noe stort problem. Den største utfordringen er at jeg ikke får nok kjøkkenavfall!!

Hva vil du si til den som lurer på å begynne med bokashi? 

Jeg anbefaler det veldig! Det er litt arbeid, kanskje, men verdt det!!

Hvordan ser din jordfabrikk ut? 

Jeg har et par jordfabrikker i garasjen på vinteren. Jeg spar ut et par sekker med jord fra drivhuset som jeg bruker til strø og legger lagvis i murerdunker, de samme som om sommeren tjener til dyrkingskar for tomater. Hele våren og sommeren spar jeg ned på ledige steder, og planter noe nytt oppå med en gang (har som regel noen potter som er klare for utplanting). Om høsten graver jeg ned i alle tomme bed, legger over løv eller plenklipp og lar de godgjøre seg helt til våren.

Annet du vil dele? 

«Når du høster noe i hagen må du huske å gi noe tilbake»

Følg Anne her: 

IG: @annemorshage