Kan jeg kaste hageavfall rett i jordfabrikken?

Kan jeg kaste planterester og annet hageavfall rett i bokashi jordfabrikken? er det mange som spør. Nja. Det kommer litt an på hva du er ute etter.

Planterester og annet hageavfall kommer ikke til å gjøre så mye fra eller til i jordfabrikken din, for bokashiens del. Poenget på trinn 3) i en bokashiprosess, når fermentert matavfall skal blandes med jord, enten rett i jorden eller i en bokashi jordfabrikk, er at fermentert matavfall må blandes med jordbakterier for å bli omdannet til jord. Bokashien må altså blandes godt med noe som inneholder jordbakterier. Grønne planterester bidrar kanskje ikke noe særlig i den sammenhengen i selg selv, bortsett fra at de sikkert bringer med seg en del jord med røttene. Løv som har ligget på bakken derimot, inneholder masse fine jordbaktierer, og kan gjerne brukes til å tynne ut jordforbruket i jordfabrikken.

Men: Planterester i jordfabrikken gjør ingen skade heller! Og de er fine å grave i jorden sammen med bokashijord som jordforbedring siden. Du kan altså godt oppbevare hageavfall i jordfabrikken hvis du vil, men bokashien må blandes godt med jord/løv oppi der, og dekkes til med jord for hver gang.

HUSK! Planterester fra hagen omdannes til jord mye langsommere enn fermentert matavfall, du vil altså se dem igjen i bokashijorden. Det samme gjelder løvet du bruker i jordfabrikken. Men de blir nok til jord raskere i bokashi-jordfabrikken enn de ELLERS ville blitt, på grunn av det rike mikrolivet der.

Relaterte artikler

Bokashi rett i jorden

Bokashi er en tre-trinns-rakett til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene skal foregå innendørs:

1) Trinn én er...

Begynn med kjøkkenhage nå!

Enten du er nybegynner og drømmer om egen kjøkkenhage til våren, eller allerede er dreven hageeier, er det lurt å starte neste sesong ...

Microferm: fermentering av hagekompost

Vi fermenterer hageavfall med Microferm. Det gir raskere omdanning til jord, en god syklus i hagen og en rik og levende kompostjord.

Egentlig driver vi ikke me...