Hvordan få nypoteter i november

Vi setter tidligpoterer, sent! Setter du dem i juli, kan du glede deg over nypoteter i november! Vi fikk settepoteter fra en god nabo, som hadde noen liggende fra tidlig i våres: tidligpoteter av bortglemt merke. Vi hadde fortsatt igjen noen resirkuleringssekker fra sommerens dyrkeprosjekter; og de er supre å sette (og hyppe) poteter i. 

Slik fikk vi nypoteter i november

Det er praktisk å sette poteter i krukker eller plantesekker sent på året. Da kan de få plass på den luneste, varmeste vekstplassen du har. Hos oss er det på terrassen i sørveggen. Har du drivhus, kan du til og med flytte dem inn der når frostnettene melder seg.

Nypotet2.jpg

Når du setter poteter i plantesekk – eller i resirkuleringssekker som vi gjør – starter du med å brette sekkene godt ned. Senere, når potetene skal hyppes, bretter du dem opp litt etter litt og fyller mer jord i sekken.

Ellers er prinsippet det samme uansett hva du skal dyrke i resirkuleringssekker (eller lignende): hull i bunnen for drenering, og markduk oppå slik at vannet renner igjennom, men jorden blir igjen i sekken.

Nypotet3.jpg

I juli satte vi tidligpoteter. Onkel potetbonde ristet stille på hodet. (Så vi lot være å nevne at potetåkeren er miljøsekker fra Clas Ohlson.)

Kanskje du trenger disse produktene til hagen?

Dyrk Enkelt
kr 369,00

Poteter har ikke veldig store krav til jorden de skal vokse i; men de LIKER kompostjord, og har man bokashi-jord så tar man det. Vi blandet den ut med en del annet jord-rask herfra og derfra i kjøkkenhagen. Oppi sekken med det, og så ca. 7 cm jord over settepotetene.

Nypotet4.jpg

11 dager senere hadde det vokst frem ca. 10 cm høye potetplanter. Da begynte vi å hyppe:

Hvis nydannede poteter, som presses frem mot overflaten når de vokser, utsettes for lys, blir de grønne og giftige. Derfor må du hyppe – altså dra jord opp rundt stilken på potetplanten etter hvert som den vokser. Når du dyrker i sekk, bretter du bare opp sekken litt og fyller på med jord. Gjenta helt til sekken er rullet helt opp, og potetriset er stort og kraftig.

November. Det er gått tre måneder siden vi satte poteter i jorden. Vi klarer ikke vente mer og høster den første sekken med poteter!

/ah/ bokashinorge.no

Relaterte artikler

Seriedyrking i sommerhagen

Mens sommersola steker begynner vi å forberede høsten og vinteren i bokashihagen: sommeren er den nye våren! Vi sår og planter ut nytt ...

Salatstafetten går - i bokashihagen

Vi fråtser i egendyrket salat fra april til oktober. Den salaten som kommer aller først, er sådd på sensommeren året før; ...

Treflis i hagen: bra eller dårlig?

Treflis i hagen er vakkert og gir god jordstruktur og rikt mikroliv over tid. Men nedbryting av treflis bruker av nitrogenet som plantene dine trenger for å...