5 videoklipp om bokashi i praksis

Bokashi på video: bokashi-kompost på kjøkkenet og i kjøkkenhagen. Bokashi på vinteren, gjødsling med bokashi i drivhus, og hvor fort blir det egentlig jord?

I 5 kjempefine videoklipp viser hageblogger Sara Bäckmo hvordan hun lager jord av familiens matavfall med bokashi, sommer som vinter. Du får også tips til hvordan du kan bruke bokashi-komposten som gjødsel i hagen, og kan følge et eksperiment fra uke til uke som viser hvordan bokashi-kompost blir til jord rett i jorden, på fire uker.

Alle videoer er publisert med tillatelse fra Sara Bäckmo.

Snurr bokashifilm!

Video 1: Bokashi-kompost på kjøkkenet

I den første videoen forteller Sara om hva bokashi-kompost er, og viser hvordan hun gjør på kjøkkenet når hun fermenterer matavfall i lufttette bøtter:

 

Sara bruker både bokashibøtter med dobbel bunn og tappekran for bokashivæske, og vanlige bøtter, som på videoklippet. Hun bruker mye avispapir i de vanlige bøttene. Dette med kompostering av avis-/kjøkkenpapir får vi mange spørsmål om. Det er helt OK å ha servietter og tørkepapir etc. i bokashibøtta, og i vanlige bøtter (uten tappekran) bidrar papiret til å trekke opp overflødig fuktighet i bøtta. Det er viktig! Men husk at papir omdannes til jord langsommere enn fermentert matavfall. Du vil kunne se det igjen i jorden etter at matavfallet er omdannet.

Mange graver bokashien dypt i jorden og bryr seg ikke noe om papiret, mens andre synes det er grisete med papirrester i jorden. Hvis du ikke ønsker papirrester i jorden, kan du bruke vanlig grillkull i bokashibøtta for å trekke opp fuktighet i stedet. Kull hindrer også lukt.

Video 2: grav ned bokashi-kompost

I video nummer 2 viser Sara hvordan hun graver fermentert matavfall ned som bokashi-kompost som gjødsel i hagen på våren, sommeren og høsten:

 

Video 3: Gjødsle med bokashi i drivhus

I del 3 viser Sara hvordan hun gjødsler med bokashi i drivhustunnelen sin gjennom å grave ned bokashi-kompost.

Video 4: Bokashi på vinteren

I del 4 får du tips om hvordan du kan gjøre med bokashi-komposten på vinteren.

Video 5: Hvor fort blir bokashi-komposten til jord?

I video 5 viser Sara hvor raskt bokashi-komposten blir til jord, rett i jorden/bedet i kjøkkenhagen.

----------------------------------

IKKE SPONSET INNHOLD

Hverken kjøkkenhagen, bloggen eller YouTube-kanalen til Sara Bäckmo sponses av noe selskap som selger bokashi. Sara har kjøpt og valgt alle produkter selv, og mottar ingen penger for innholdet hun lager om bokashi eller noe annet produkt.

 

Relaterte artikler

Bokashimikrober i kompostbingen?

Du trenger ikke kompostbinge for å lage jord av matavfall med bokashi. Men har du en binge stående, vil du likevel få glede av den – ogs...

Bokashi året rundt

Jordfabrikker i stua, spirende frø på gjesterommet og bokashi-kompostering på kjøkkenet. Det hender det tar litt av hjemme hos Randi H...

Hvor sur er bokashivæsken?

Nedenfor følger gjesteblogger Anettes mini-rapport fra et spontant vår-stunt på Jordlaboratoriet ved Høgskolen i Sørøst-...