Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Episode 2: Stell av varmbenk!

Vi bygger varmbenk om vinteren. Hvis alt går etter planen, kan vi dyrke grønnsaker i den fra mars og utover – med bokashi. Og her får du flere tips om hvordan varmbenken bør stelles.

Episode 2: Stell av varmbenken

21. februar. Det er gått nøyaktig én uke siden vi bygde varmbenk. For et kick det har vært! Hele uken. Slik har det gått:

De første dagene etter at en varmbenk står ferdig, er det ikke mye oppfølging den trenger. Den kan stå tildekket dag som natt i denne perioden når ingenting er sådd eller plantet i benken. Den daglige oppfølgingen har bestått av to ting:

Varmt vann. Hver dag har vi tømt en bøtte varmt vann fra springen over hver av benkene. Både varmen og den ekstra fuktigheten hjelper hestemøkk og halm å komme i gang med å produsere varme.
Temperaturmålinger. Fyttikatta så spennende! Det oppleves absolutt ikke som jobb å følge med på temperaturen i benken; det er simpelthen umulig å ikke sjekke både titt og ofte.

Les også:

Episode 1: Vi bygger varmbenk

Episode 2: Stell av varmbenk

Episode 3: Dyrke i varmbenk

Episode 4: Utfordringer i varmbenken

Episode 5: Varmbenkene holder koken

Storebenk og lillebenk

Den store benken har vist fin utvikling: Fra søndag til torsdag gikk den fra 0 til 15 grader. Dagen etter noterte vi +25 og lørdag passerte vi 30-tallet.

Én uke gammel holdt varmbenken +35 grader, og den fikk en bøtte varmt vann denne dagen også.

Mange varmbenker kommer opp i 60–70 grader! Men så synker de igjen, og stabiliserer seg. Når benken har holdt omtrent samme temperatur i minst to dager på rad, kan vi plante ut og så.

Dyrk Enkelt
kr 369,00
Rabatt %
-20%
kr 335,00 kr 268,00
Rabatt %
-30%
kr 1 625,00 kr 1 137,50

Den lille benken er vi mer usikre på. Den lå fortsatt på to plussgrader på dag fire, da den store holdt 15 grader. Først på lørdag hadde den rørt nevneverdig på seg og termometeret viste +10, men det var likevel 20 grader kaldere enn den store. Dagen etter hadde den dessuten sunket et par grader igjen, og fikk en real omgang med varmt vann.

Vi får se. Noen planter klarer seg fint med 10–15 grader. Spinat og vintersalat for eksempel.

Dyrkingsforberedelser

Stell av varmbenk2.jpg

Hva vi skal dyrke i varmbenken? Tja, vi kommer til å satse på slikt som tåler litt kulde, og helst vokser ganske raskt. (Varmbenken står på trampolineplassen til ungene, så vi har lovet å avvikle den før sommeren.)

Det blir helt klart spinat i varmbenken, og salat og ruccola, reddiker, og kanskje noen beter (som vi dyrker for å spise bladene i salater i denne omgang). Noe kommer vi nok til å så direkte i benken, men vi har også en del spirer på gang inne.

Kommer de til å klare flyttingen? Og vil de trives i varmbenken når vi har forberedt den med bokashijord og omtanke? Vel, det er tidlig ennå. Det er god tid til å teste og så, og gjøre om det som ikke funker. Sånn holder vi på.

22. februar: +40 grader i den store benken. Nå stopper vi vanningen og venter på at temperaturen skal stabilisere seg. Til helgen vil vi plante og så!

Relaterte artikler

Episode 1: Vi bygger varmbenk!

Om vinteren bygger vi varmebenk. Hvis alt går etter planen, kan vi dyrke grønnsaker i den fra mars og utover – med bokashi kompost.

Altså...

Episode 3: Dyrke i varmbenk

Om vinteren bygger vi varmbenk. I den dyrker vi grønnsaker fra slutten av februar og utover – med bokashi. Her kan du lese mer om hvordan dyrke i v...

Episode 4: Utfordringer i varmbenken

Om vinteren bygger vi varmbenk. I den dyrker vi grønnsaker fra slutten av februar og utover – med bokashi. I denne artikkelen samler vi utfordringe...

Episode 5: Varmbenkene holder koken

Om vinteren bygger vi varmbenk. I den dyrker vi grønnsaker fra slutten av februar og utover – med bokashi. Men hvordan går det med varmbenken...