Så spinat ute i januar

Da høstsådden med spinat begynte å spire for tidlig, bestemte vi oss for å vinterså spinatfrø i en bunnfrossen bokashi jordfabrikk. I elleve minus og vintersol.

Sen høst- og vintersådd

Midt i november sådde vi flere typer frø som tåler å overvintre ute for å kunne gi tidlig avling på våren. Deriblant favoritten spinat. Men desember ble mild det året, og spinaten ble lurt til å spire. Spirene på bildet har trosset flere kuldegrader allerede, men bukket under i sprengkulden i januar.

Men vi VILLE ha spinat i april. Først tenkte vi å vinterså disse pallekarmene på nytt. Men vi er for optimistisk anlagt. Resten kan jo ha klart seg? Vi får heller forberede noen ekstra spirer inne på senvinteren, så vi har nok å plante ut til våren, hvis ingen av novemberfrøene spirer.

Aktuelle produkter:

Men hva med spinaten? Det var da vi kom til å tenkte på den digre 90-liters murerbøtta vi lagde jordfabrikk av i september og oktober og forberedte for å kunne dyrke tomater rett i jordfabrikken til våren.

Bortsett fra pallekarmene med novembersådd, er den det eneste som ikke er dekket av et tykt lag løv og annet organisk materiale for vinteren i kjøkkenhagen vår. I denne jordfabrikken er jorden helt bar, og nydelig klargjort med masse bokashi som kommer til å bli herlig bokashijord til våren.

Frø på frossen jord..

Spinat-januar1.jpg

  • Murerbøtta er nedsnødd. Vi skuffer bort snø og fjerner plastlokket vi la over jordfabrikken i høst så den ikke skulle bli full av høstregn og snø.

  • Jorden er naturligvis bunn-frossen. Men det gjør ingenting …

  • … vi breddsår bare spinatfrø rett på den frosne jorden. Ganske tett – så får vi babyleaf til salaten når vi tynner siden.

... og frostfri jord på toppen

Spinat-januar2.jpg

  • Over frøene har vi litt jord som har stått frostfritt for at vi skal ha jord å bruke i jordfabrikker innendørs og utendørs gjennom vinteren.

  • Oppå jorden igjen legger vi faktisk et lag snø! Så får frøene litt fuktighet å spire i når vårsola smelter snøen, helt uten at vi trenger å tenke på det.

  • Til slutt setter vi hele jordfabrikken sammen igjen, med plastlokk og et par tunge steiner på toppen. Brrrr, det er kaldt!

Pallekarmene i den samme sørveggen, som vi sådde frø i til overvintring i november, kommer vi til å dekke med glass eller plastlokk til våren, så de blir kaldbenker. Vi finner vel på noe tilsvarende med plast eller fiberduk for murerbøtta også.

Men blir det virkelig tidlig spinatavling av dette, da? Kommer det til å fungere? Det kan vi jo ikke garantere. Men den som intet våger, får jo ingen spinat. Stakkars.

Mars-april samme år

I mars samme år titter de første spinatspirene frem i jordfabrikken.

Og når april blir mai i fråtser vi i dette:

Spinat-januar3.jpg

/ah/ bokashinorge.no