God sommer! Nettbutikken er alltid åpen, men i juli sender vi kun varer på torsdager.

Hvor fort blir bokashi til jord?

Hvor fort kan du lage herlig kompostjord med bokashi-kompost? Under optimale forhold går det raskt! Slik kan du påvirke prosessen.

Når du lager jord av matavfallet med bokashi-kompost fermenteres matavfallet først, i en lufttett bøtte med matavfall og bokashistrø, inne. Fermenteringen bryter ned matavfallet til mindre bestanddeler, uten at det råtner (det bare syrner) og uten at det synes. Fordi mye av nedbrytingen allerede er gjort i fermenteringsprosessen, går det FORT å omdanne matavfallet til jord etterpå. Omdanningen skjer når det fermenterte matavfallet blandes med jord, enten rett i jorden (på sommeren) eller i en kasse med jord eller jord/løv inne eller ute hele året.

Men HVOR fort går det egentlig? Hageblogger Sara Bäckmo har testet og filmet prosessen gjennom fire uker i sommerhagen sin. Innendørs kjenner vi til bokashibrukere som lager jord av bokashifermentert matavfall på bare to uker hele året! Vi er litt late og lar det ta noe lengre tid, men synes likevel det går kjempefort.

Hvor fort blir bokashi til jord?

Fermentert matavfall fra boksahibøtta blir altså til jord først når det kommer i kontakt med jord. På sommeren velger mange å grave det fermenterte matavfallet rett i jorden i hagen eller i en pallekarm i bakgården. I sommervarm jord kan du oppleve at fermentert bokashi blir herlig kompostjord etter bare to–fire uker. Vipps – så har du grunngjødslet og jordforbedret for lang tid fremover, direkte på vokseplassen.

Men omdanningsprosessen går like fint og fort i et par pallekarmer du vil bruke bare til å lage kompostjord i, eller i en kasse/stor bøtte med jord (= en jordfabrikk). Enten ute på sommeren, eller i en tilsvarende kasse eller murerbøtte innendørs, hele året. Velger du en slik løsning, har du alltid et lager av prima kompostjord du kan bruke der du vil.

Hva bør du tenke på når du lager jordfabrikk i en kasse? Bør pallekarmene dekkes til? Hva med nedbør i kassen? Og fugler, hunder, katter eller mus? Lukter det av jordfabrikken inne? Skal det være lokk på?

LES MER
Jordfabrikk inne eller ute

Sesongvariasjoner

På vinteren blir det ikke jord i det hele tatt i en jordfabrikk som står ute; men det gjør altså ingenting. Du kan godt oppbevare fermentert bokashi, gjerne blandet med jord eller løv, utendørs på vinteren. Det gjør ingenting om det fryser. Men bokashien blir ikke omdannet til jord før våren kommer, bokashien tiner og temperaturen stiger over 15 grader.

Vi har forresten hørt om jordfabrikker i kompostbinger på vinteren, som holder i gang en stund selv i minusgrader. Omdanning av matavfall til jord med bokashi er en kald prosess, uten forbrenning. Men det utvikles likevel noe varme under omdanningen, og i en isolert kompostbinge kan nok det gjøre at prosessen fortsetter en stund etter at lufttemperaturen har sunket ned mot null på høsten og vinteren.

Hva påvirker omdanningen?

De viktigste faktorene er temperatur og mengden jord, altså kontaktflaten mellom matavfall og jord.

i. Type matavfall: Noe matavfall bruker lengre tid på å bli jord. Eggeskall er kjent for å omdannes langsomt, det samme opplever vi med avocadoskall (og stein) og naturligvis med beinmateriale (kyllingbein etc.). Fiskebein og -skinn blir helt borte, men kyllingbein og større bein vil du se igjen som rene, tørre benrester i jorden siden.

ii. Størrelsen på bitene i bøtta: Du behøver ikke dele opp matavfallet før du har det i bokashibøtta. Det er lov å være lat med bokashi! Men store biter gir mindre overflate og derfor mindre kontaktflate med jord når ferdigfermentert bokashi graves ned eller blandes med jord i jordfabrikken. Derfor tar det lengre tid for bokashi i store biter å bli til jord.

iii. Temperatur: Rundt 20 grader i luften/rommet er perfekt. Da kan det bli jord riktig fort. Men alt ned til 15 funker fint, blir det kaldere enn det, går omdanningen saktere og stopper til slutt opp. Det fine med bokashi er at det ikke egentlig gjør noe – altså: det går ikke galt eller begynner å lukte av bokashi selv om omdanningsprosessen stopper opp for en stund. Bokashien bare venter til temperaturen stiger igjen (til våren, eller du flytter jordfabrikken innendørs), og fortsetter prosessen når det blir varmt nok. Men dersom du vil lage jord raskt, bør temperatur en ligge på rundt 20 grader. På vinteren kan du lage jord innendørs.

iv. Kontaktflate med jord (bland jord og bokashi godt): Hvis du blander jord og bokashi godt når du tømmer bokashi i jorden eller jordfabrikken, skaper du mer kontaktflate mellom bokashi og jord. Da går omdanningen raskere. Husk å alltid ha et lag med jord på toppen.

Dette kan du bruke i hagen din:

Lag jord på 14 dager året rundt

Vi kjenner til dedikerte bokashibrukere som lager næringsrik jord av ferdiggjæret bokashi på 14 dager året rundt – i murerbøtter eller plastkasser på vaskerommet! Hos oss tar det alltid minst to–tre ganger så lang tid, men vi synes fortsatt det går superraskt.

Lykke til med bokashi-kompost!

/ah, bokashinorge.no

Relaterte artikler

Hvilken type jordfabrikk skal jeg velge?

Med bokashi kan du lage jord av matavfall i en plastkasse eller bøtte, i pallekarmer, i en kompostbinge eller ved å grave fermentert matavfall rett...

Hageavfall rett i jordfabrikken?

Kan jeg kaste planterester og annet hageavfall rett i bokashi jordfabrikken? er det mange som spør. Nja. Det kommer litt an på hva du er ute etter....

Gravefri bokashikompost

Grav bokashi rett i bedet! sier vi. Men noen har ikke helse eller lyst til å grave i hagen; andre har lite eller ingen jord å grave i. Som oss. Vi b...