Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Vinterså sommerens blomster

Vi har snakket mye om å vinterså grønnsaker. Fra spinat og salat, til gulrot og dill… Men du kan like gjerne vinterså blomster!

Jeg har nettopp vintersådd både ringblomst, kornblomster, solsikker, prikkperikum og revebjeller. De fire første er spiselige. Alle er utmerket pollinatormat, og fuglene elsker frøene av både kornblomster og (selvfølgelig!) solsikker. Så snart jeg rekker, skal jeg også vinterså litt agurkurt, cosmos og kamille.

Hvorfor vintersår jeg blomster? Mest fordi jeg innser at hvis jeg ikke skal så meg helt ihjel til våren, er det lurt å tjuvstarte litt med det jeg kan. De fleste av oss har vel brent oss på å ha sådd altfor mye altfor tidlig – innendørs – for så å måtte potte om og herde i det uendelige? Og plantene blir ikke engang særlig fine og friske..! Forholdsvis klok av skade flytter jeg nå alt som kan ut, ut. Slik får jeg også bedre plass til alle de plantene som faktisk ales opp innendørs.

Ringblomst, kornblomst, prikkperikum og revebjelle har jeg breisådd. Solsikkefrøene har jeg derimot sådd i doruller. Ett frø i hver rull. Solsikkespirer står nemlig høyt i kurs hos den lokale sneglebanden. De må nå en viss høyde for at ikke sneglene skal ta fullstendig kverken på dem – og når de har blitt såpass lange at de tåler sneglene, er det veldig vrient å prikle dem om uten at de knekker. Men solsikker SKAL jeg ha! Rekker de å vokser de seg altfor lange før de får flyttet ut, har jeg en backup-pose med frø, så jeg har heldigvis ikke så mye å tape.

Hvilke blomster kan man vinterså? Ganske mange! En grei huskeregel kan være at hvis de selvsår seg i hagen din, kan du vinterså dem også. Så lenge frøene tåler frost, er det håp. Mange frø av både sommerblomster og stauder har det helt fint i vinterkulda – noen skal til og med ha kulde for å spire (såkalt stratifisering).

Så blir det bare spennende å se om vi
1) Får en forholdsvis jevn vinter fremover, så ikke frøene spirer for tidlig og blir tatt av frosten
2) Fortsatt har mus i drivhuset, og om den oppdager solsikkefrøene…

// AS

Relaterte artikler

Vanning av vintersådde frø

Frø av sommergulrøtter tåler frossen jord og kulde godt. Ofte bedre enn våre stivfrosne fingre som skal så dem. I år prø...

Vinterså i mildvær. Funker det?

Når du skal vinterså frø ute bør du helst ha stabil kulde. Det kan gjerne være grisekaldt! Men noen ganger byr vinteren på...

Så frø på høsten og vinteren

Så frø i kald jord på senhøsten og vinteren! Og nyt tidlige(re) avlinger til våren.