Vårtilbud i nettbutikken: -30% på alle Bokashi Eko startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder t.o.m. 28/4

Vinterså i mildvær. Funker det?

Når du skal vinterså frø ute bør du helst ha stabil kulde. Det kan gjerne være grisekaldt! Men noen ganger byr vinteren på lange mildværsperioder, mens andre ganger går temperaturen mye opp og ned. Kan vi vinterså da..? Vel, vi har et tips!

Vi pleier å advare mot å vinterså frø ute for tidlig. Vent til det er blitt skikkelig stabil og kald vinter, skriver vi flere steder. De frøene vi velger å vinterså, tåler kulda og frosten godt. Men hvis vi sår for tidlig, for eksempel allerede før jul, mens det ennå kan bli lange perioder med mildvær i Oslo-traktene, risikerer vi at frøene spirer for tidlig. Da kommer de til å stryke med under neste kuldeperiode – for spirer tåler ikke vinterkulde slik som frøene gjør.

Etter en skikkelig kuldeperiode og store mengder snø, er det heller ikke uvanlig med mange milde dager på rad midt i februar her hos oss. Først regner kanskje det meste av snøen bort, og så titter kanskje sola innom. "Lurevår" med åtte grader og strålende sol er jo herlig for den som skal vinterså og slipper å bli kald på hendene. Men er det ikke risikabelt for frøene? Det kommer garantert kalde dager senere i februar – eller i mars for den saks skyld. Noen ganger sitter kulda i til langt inn i april! Det MÅ jo gå galt om vi vintersår i februarvarmen?

Vel, ikke nødvendigvis. Naturen har en fantastisk evne til å tilpasse seg og «time» alt riktig. Vi har ofte jo-jo-temperaturer på vinteren på Sør-Østlandet og har ofte forundret oss over at frøene liksom venter tålmodig i jorden gjennom de første milde periodene. Tenk også på planter som selvsår seg her og der! Frøene deres overlever både dette og hint av vintre. Men likevel, når vi sår i åtte varmegrader og sol, og kanskje attpåtil i et drivhus eller en drivbenk, da ber vi muligens om trøbbel..?

Tips når du vintersår i mildvær

Det er selvfølgelig enorme forskjeller i vår langstrakte land, men mange plasser blir det ikke alltid en jevn og stabil vinter. Ofte går det litt opp og ned, og det er vanskelig å forutse eller gjette når den beste tiden er for vintersådd. Så da tar vi bare sjansen: Den som intet våger, intet vinner! Dessuten er det ofte mange poser med frø som skal i jorden i løpet av vinteren. Det er jo det som er så herlig med å vinterså – vi kan så masse mens tidspresset er lavt i kjøkkenhagen, så får vi mye bedre tid til alt det andre på våren. Og som en bonus så spirer vintersådde frø ganske mye tidligere enn frø du sår på våren.

vinterså i mildvær bokashi 5.jpg

Her har vi vintersådd spinat på toppen av jordfabrikker i baljer, med netting på toppen som skadedyrbeskyttelse i tilfelle vi får besøk av vånd. Men altså ingen snø på toppen!

Vi begynner som vi pleier: Legg frøene oppå den kalde jorda i dyrkekar og pallekarmer. Dekk så over frøene med tint jord. Vanligvis når vi vintersår, legger vi snø på toppen også slik at snøen smelter og vanner frøene «av seg selv» til våren. Men når vi sår i en mildværsperiode er det bedre å IKKE legge snø på. På den måten kan vi bedre forsikre oss mot at de spirer for tidlig i varmen. For uten noe særlig fuktighet, vil frøene ofte ikke spire heller.

Noen uker senere, kanskje tidlig i mars for eksempel, da kan vi legge snø oppå jorden hvor vi har vintersådd, dersom det fortsatt finnes snø. Eller så vanner vi jorden med kanne. Det er ikke helt bombesikkert at det funker og at ingen frø spirer, men vi øker i alle fall sjansene betydelig for at det skal gå bra!

/ah

Relaterte artikler

Forbered for å vinterså

Den som vil vinterså frø på kald og frossen jord i vinter (og nyte egendyrket tidlig, tidlig fra sterke planter som spirer av seg selv til vå...

Vanning av vintersådde frø

Frø av sommergulrøtter tåler frossen jord og kulde godt. Ofte bedre enn våre stivfrosne fingre som skal så dem. I år prø...

Vintersådde tomater

Vi elsker å vinterså ute: spinat og salater, gulrøtter, kål og pastinakker. Men tomater?!

Det er praktisk å vinterså grø...