Vinterså i mildvær. Funker det?

Når du skal vinterså frø ute, er det fint med stabil kulde. Det kan godt være grisekaldt. Men midt i februar 2019 er det varmt her vi bor: mange varmegrader og sol. Herlig! Men kan vi vinterså da? Vel, vi har et tips!

Vi pleier å advare mot å vinterså frø ute for tidlig: vent til det er blitt skikkelig stabil og kald vinter, skriver vi flere steder. De frøene vi velger å vinterså, tåler kulda og frosten godt. Men sår vi for tidlig, for eksempel allerede før jul, mens det ennå kan bli lange perioder med mildvær i Oslo-traktene, risikerer vi at frøene spirer for tidlig. Da kommer de til å stryke med under neste kuldeperiode; spirer tåler ikke vinterkulde slik som frøene gjør.

Etter en skikkelig kuldeperiode og store mengder snø, fikk vi plutselig mange milde dager på rad midt i februar 2019. Først regnet det meste av snøen bort, og deretter kom sola. Åtte grader og strålende sol er jo herlig for den som skal vinterså – og for hønene på bildet øverst. Men er det ikke risikabelt for frøene? Det kommer garantert kalde dager senere i februar, eller i mars. Året før satt kulda i til langt inn i april! Det MÅ jo gå galt om vi vintersår i februarvarmen?

Vel, det MÅ det ikke. Naturen har en fantastisk evne til å tilpasse seg og «time» alt riktig. Vi har ofte jo-jo-temperaturer på vinteren på Sør-Østlandet og har ofte forundret oss over at frøene liksom venter tålmodig i jorden gjennom de første milde periodene. Tenk også på planter som selvsår seg her og der – frøene deres overlever både dette og hint av vintre. Men likevel, når vi SÅR i åtte varmegrader og sol, og attpåtil inni drivhustunnelen, ber vi muligens om trøbbel.

En «vårdag» i februar blandet vi bokashi og jord i krukker og kar og vintersådde frø på toppen. Dyrkekarene fikk stå i drivhustunnelen. Tro om de kom til å spire for tidlig? Vi benyttet også sjansen denne fine februardagen til å lufte plantene som stod til overvintring under fiberduk og plastlokk i tunnelen. Det er anbefalt å lufte når temperaturen tillater det, så ikke småplantene blir rammet av gråskimmel.

Produkter til hagen:

Tips når du vintersår i mildvær

Vel, vi tok sjansen. Det var så himla fint vær at vi MÅTTE bare være ute. Dessuten hadde vi mange poser med frø som skulle i jorden i løpet av vinteren. Det er jo det som er så herlig med å vinterså: vi sår masse mens tidspresset er lavt i kjøkkenhagen, så får vi mye bedre tid til alt det andre på våren. Dessuten spirer vintersådde frø ganske mye tidligere enn frø du sår på våren.

Vi gjorde først som vi pleier: vi la frøene oppå den kalde jorden i dyrkekar og pallekarmer i drivhustunnelen. Og så hadde vi en sekk med tint jord som vi brukte til å dekke over frøene igjen. Vanligvis når vi vintersår, legger vi snø på toppen også, slik at snøen smelter og vanner frøene «av seg selv» til våren. Men når vi sår i en så tidlig og så varm mildværsperiode som nå, LEGGER VI IKKE SNØ PÅ. Vi sørger for at frøene ikke vannes ennå. På den måten kan vi bedre forsikre oss mot at de spirer for tidlig i varmen.

Jorden som hadde tint i åpen pose inne i stuevarmen var tørr, og det øverste jordlaget i drivhuset var også tint og tørket opp. Frøene vil ikke få noe særlig fuktighet, og da vil de ikke spire heller.

Noen uker senere, kanskje tidlig i mars, skal vi legge snø oppå jorden hvor vi har vintersådd, dersom det fortsatt finnes snø. Eller så vanner vi jorden med kanne.

vinterså i mildvær bokashi 5.jpg

Vi la hønsenetting over dyrkekarene med nyblandet bokashi for å sikre mot vånd, men vi la IKKE snø på når vi vintersådde i en så tidlig varm periode. Vi venter med å vanne frøene til mars for å sikre oss mot at de spirer for tidlig og stryker med i en eventuell kuldeperiode.

Spinat er en klassiker å vinterså. Frøene tåler masse kulde og kan bredsås: du kan bare drysse dem utover frossen jord med vottene på når det er kaldt. Men spinat spirer i bare 4 grader! Denne februardagen «vintersådde» vi spinatfrø i en pallekarm i drivhustunnelen mens det var hele åtte grader utenfor tunnelen, og sol. Men vi ønsket likevel ikke at spinaten skulle spire ennå.

Trikset er å ikke vanne frøene, og ikke legge snø på. I helt tørr jord vil frøene neppe spire. «Tørr-såingen» ga også en midlertidig løsning på en annen typisk vintersåddutfordring: det nytter ikke å stikke merkepinner i frossen jord! Etter å ha tømt hele posen ved å bredså spinatfrø tett-i-tett i pallekarmen, la vi bare papirposen på toppen av den tørre jorden. So long, til mars.

/ah, bokashinorge.no

Relaterte artikler

Forbered for å vinterså. Nå

Den som vil vinterså frø på kald og frossen jord i vinter, og nyte egendyrket tidlig, tidlig fra sterke planter som spirer av seg selv til vå...

Vanning av vintersådde frø

Frø av sommergulrøtter tåler frossen jord og kulde godt. Ofte bedre enn våre stivfrosne fingre som skal så dem. I år prø...

Vintersådde tomater

Vi elsker å vinterså ute: spinat og salater, gulrøtter, kål og pastinakker. Men tomater?!

Det er praktisk å vinterså grø...