Holdbarhet på bokashistrø

Dere er mange som lurer på dette med holdbarhet på bokashistrøet. En kunde lurte på om det var mulig å bruke strøet hun hadde kjøpt for rundt tre år siden, som fortsatt var brunt og luktet «normalt».

I Bokashi Norge stempler vi på hvilken uke strøet er pakket. Vi garanterer for at strøet er virksomt ett år etter pakkedato (i uåpnet pose). Dette har med garantier å gjøre, hvor lenge det kan være i salg og tar også høyde for at strøet skal leve en stund etter at det kommer i hus hos kunden. Vi ønsker at kundene skal være fornøyde – dessuten er det fint å ha en oversikt over hvor gammelt strøet er, så man bruker det eldste først. Men det betyr ikke at strøet er dårlig etterpå. Vår produsent setter ikke en slik holdbarhet og vi har brukt strø som har vært to år gammelt som fungerer helt fint.

Du får kjøpt ulike mengder bokashistrø i nettbutikken

Bokashistrø, 1 kg
kr 189,00
Bokashistrø, 2 kg
kr 325,00
Bokashistrø, 4 kg
kr 639,00

Oppbevaringen avgjørende for holdbarhet

Best blir det dersom man oppbevarer strøet lufttett, tørt og i jevn – gjerne litt sval temperatur. Det skal heller ikke utsettes for direkte sollys. Da vil det kunne vare veldig lenge. Det blir mørkere i fargen med tiden, men det er helt normalt. Om strøet ser ut og lukter som det pleier – så er det helt sikkert topp å bruke. Strø som ikke er virksomt lenger, blir lysere/ gråere i fargen, og liksom tørt og «dødt». Det lukter heller ikke noe særlig av bokashistrø hvor mikrobene ikke lenger er aktive.

Er du i tvil, kan du for å være på den sikre siden tilsette litt mer strø enn de anbefalte 2 ss/liter, og følge litt med på om prosessen kommer på riktig kjøl i bøtta. Det gjenkjenner du på lukten – det skal lukte syrlig. Er strøet uvirksomt, vil matavfallet råtne istedenfor å fermentere, og da blir det en helt annen råtten lukt fra bøtta.

Lær deg å gjenkjenne bra fra dårlig strø. Det er som med kjøtt og annen mat med holdbarhetsdato; ser det bra ut og lukter normalt, så er det som regel best før, men ofte like bra etterpå! Ser og lukter det tre år gamle strøet ok ut , så er det sikkert det!

Relaterte artikler

8 enkle bokashitips i hverdagen

Sitter risten i bunnen av bokashibøtta fast når du skal vaske den? Er innerbøtta i Bokashi Loop umulig å få ut? Har du fåt...

Bokashi hele året

Bokashi kjøkkenkompost er en tre-trinns rakett fra matavfall til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene foregår innendø...

Hvor sur er bokashivæsken?

Nedenfor følger gjesteblogger Anettes mini-rapport fra et spontant vår-stunt på Jordlaboratoriet ved Høgskolen i Sørøst-...