Tester bokashistrø i såjord

Vi har blitt tipset av våre bokashi-venner i utlandet om å blande bokashistrø i såjorden for å fremme ekstra god rotvekst. Det er klart vi må prøve!

Bokashi bra for jordlivet

Små spirer fra frø og stiklinger har små, tynne og ømfintlige røtter som ikke liker for næringsrik jord. Derfor skal vi være forsiktige med å gi for mye ultra-næringsrik bokashijord eller bokashivæske til småplantene, det kan bli for sterk kost rett og slett. Men de gode EM-bakteriene har de godt av, som kan bidra med å forbedre jordhelsen og legge forholdene til rette for sunnere vekst.

Teorien

Teorien er at bokashistrøet aktiverer jordlivet. Dette jordlivet produserer, gjennom fermenteringsprosessen, nyttige substanser som; anti-oksidanter, naturlige veksthormoner og organiske syrer som i sin tur stimulerer veksten til små planter. Bokashi-strøet forbedrer immunitet og fremmer rot-utvikling. Vi som fra før vet at det vokser utrolig bra med bokashi-bakterier, synes dette høres veldig plausibelt ut!

Se bildet under, som illustrerer rotvekst med (til høyre) og uten bokashistrø i jorden for to likt behandlede tomatplanter. (Foto: Agriton)

Bokashistro-i-sajord-2.jpg

Personlig har jeg hatt noen utfordringer med hærmygg innendørs – og hærmyggen foretrekker å spise allerede svake og skadede røtter. Dersom jeg kan legge forholdene til rette for at rot-veksten skal bli så sunn som mulig, gjør jeg det samtidig mindre gunstig for de hærsens hærmygg-larvene i jorden min? Time will show!

Utrolig praktisk er det jo også å kunne bruke noe man allerede har i hus, slik som bokashistrø. Pluss at det er enkelt å fordele jevnt i jorden, når det er et såpass tørt materiale og som ikke gjør såjorden for bløt.

Blandingsforholdet er 2-4 % bokashi-strø i jorda. Det vil si 2-4 dl strø i 10 liter jord. Prøv du også – og fortelle oss gjerne om resultatet!

2021-01-25/Maria

Relaterte artikler

Lag din egen såjord

Når vi graver ned bokashi og og annet organisk materiale i jorden, får vi jord til overs. Den bunkrer vi til vinterens bokashi jordfabrikker –...

Bunkre jord på høsten

På høsten bunkrer vi gammel hagejord fra kjøkkenhagen. Den oppbevarer vi i porsjonsposer til vi skal blande bokashi og jord til vinterens ko...

Løv + bokashi = jord

I oktober blandet vi høstløv og bokashi kjøkkenkompost i søppelsekker og plasserte dem i solveggen for våren: effektive lø...