Nå får du -20% og -30% på utvalgte produkter. Tilbudet varer t.o.m. 20 oktober.

Løv + bokashi = jord

I oktober blandet vi høstløv og bokashi kjøkkenkompost i søppelsekker og plasserte dem i solveggen for våren: effektive løvkomposter, eller lettvinte bokashi jordfabrikker. Tidlig i mai neste år spratt vi den første sekken: var det blitt jord i den?

Hvorfor løv og bokashi?

Løv brytes ned langsomt. I en vanlig nedbrytingsprosess i naturen tar det 1–3 år, avhengig av typen løv. Det er stoffet lignin i løvet som gjør det så motstandsdyktig mot tradisjonell nedbryting ved forråtnelse. Kan vi lage jord av løvet raskere med bokashi?

Samtidig er det en utfordring for mange at man må bruke jord for å lage kompostjord med bokashi. Særlig på vinteren. Løv er det massevis av, og det fryser ikke skikkelig i kulda heller, så det kan lagres ute og likevel brukes i jordfabrikker midtvinters. Vi drøyer alltid jorden i jordfabrikkene med løv på vinteren. Blir det effektive jordfabrikker av det?

Testprosjektene

Sommeren 2016 fikk vi se et bildet av en bokashistakk laget på løv i en park i Nederland fra oktober til april. Jorden på bildet ser helt fantastisk ut, synes vi. Nja, sa nederlenderne, det blir kanskje ikke «jord» i vanlig konsistens og forstand. Men det blir fabelaktig jordforbedring, som dessuten blir jord raskere – i jorden – enn løv vanligvis blir. Det holdt for oss. Vi måtte prøve!

Først laget vi en sekk etter oppskriften fra Nederland, med produktet Microferm. Microferm inneholder de samme naturlige mikrobene som bokashistrø, i aktivert og flytende form (EM-A). Det ble en små-skala løvkompost på stor-skala vis.

Men en bøtte fermentert bokashi inneholder også aktiverte bokashimikrober (Effektive Mikroorganismer, EM). I bøtta har du EM-1 aktivert i bokashistrø og formert millioner av ganger i fermentert matavfall.

Jenny i bokashi.se lager jord og effektiv jordforbedring av løv med fermentert bokashi i sekker over vinteren i Sverige. Eller på våren. Det blir som en jordfabrikk med løv i stedet for jord! Smart. Vi måtte teste det også.

Aktuelle produkter:

Ble det jord i sekken?

Da vi åpnet den første sekken tidlig i mai, forventet vi ikke å se ferdig jord av alt materialet i sekken: det hadde ikke vært mange varme dagene. Det var allerede oktober da vi blandet bokashi, løv og litt jord i sekken, og snart kom vinteren. Den påfølgende våren hadde vært kald. Faktisk var det den kaldeste april på 35 år her vi bor.

Men vi trengte uansett organisk fyllmasse til nye bed i drivhustunnelen vår. – Vi tar det vi har, tenkte vi, og var spente på konsistensen på materialet i sekken.

Bokashien var stort sett omdannet til jord. Veldig lite rester av bokashi. Grillkull og pellets/flis (til å suge opp fuktighet i sekken) var naturligvis intakt – og det så det meste av løvet også ut til å være. Mykere riktignok, men absolutt løv. Det luktet herlig jord i sekken: ingen råtten lukt, ingen utpreget bokashilukt. Bare jord.

Det var vel sant som nederlenderne hadde sagt: det blir ikke jordkonsistens av løvbokashi. Men hva var det vi så på bildet fra parken, da? Våren kommer tidligere til Nederland, omdanningen var sikkert kommet lenger. Det kan også ha vært lettere nedbrytbart løv en ospeløvet vårt. Løvet hadde dessuten vært utsatt for en kraftig blåsemaskin; det kan forklare hvorfor strukturen til materialet på bildet er mer finmasket enn det i sekken vår.

Vi vet noen kjører løv gjennom kvistkverner og gressklippere før de bruker det i hagen. Det kan jo være en idé for årets løvkompost med bokashi.

Bokashi - business as usual?

Fra Nederland har vi lært at det skjer ting også med løvet i en slik løvbokashi. Selv om vi ikke kan se det så godt. Det er litt som i bokashibøtta: mikrobene setter i gang en nedbrytingsprosess som ikke er synlig for øyet. I en løvbokashi er det ligninet som «får gjennomgå». Bokashimikrobene starter nedbrytingen av det motstandsdyktige ligninet i løvet, i sekken. Poenget er altså at løvet brytes ned til jord raskere (i jorden) etter en vinter i bokashisekken, enn det ellers gjør.

Som jordfabrikk for bokashifermentert matavfall var i alle fall sekken med masse løv og bare litt jord effektiv nok. Godt å vite for vinteren! Bland løv, bokashi og litt jord godt i vinterens jordfabrikker (ute eller inne, i binge, pallekarmer, en kasse eller en tykk sekk). Men husk å inkludere en del fuktighetsabsorberende materiale i jordfabrikken, løv suger ikke opp noe fuktighet. Knust grillkull er supert: det har god sugeevne og blir langtidsvirkende jordforbedring i jorden siden.

Det blir ikke jord av bokashien i jordfabrikken før det blir varmt til våren, men i sørveggen vår gikk det unna i vårsola selv i en relativt kald vår på Sør-Østlandet. Et godt tips er forresten å legge sekken flatt i vårsola, da pakkes ikke materialet i sekken så tett og mer av det blir raskere varmet opp av sola.