Hele BokashiNorge - Veronika fra Telemark

I dag besøker vi Veronika Jensen Simonsen, som er mor til 3 barn, opptatt av miljø og bærekraftig livsstil og veldig glad i alt som gror, spesielt blomster og grønnsaker. Hun deler små drypp av glede over natur, blomster og grønnsaker på sin Instagram, og synes det er veldig gøy å vise at det ikke alltid trenger å koste så mye verken penger, tid eller krefter🌸

Veronika fra Telemark

Hvor lenge har du holdt på med bokashi? 

Jeg har drevet med bokashi i rundt fire år. 

Hvordan oppdaget du bokashi?

Jeg oppdaget det først via den svenske bloggeren Sarah Bäckmo. Jeg hørte også om det fra flere kanter, i Sverige først så i Norge. 

Din motivasjon for å begynne med bokashi?

Hvis alle i verden hadde hatt like høyt forbruk som Norge, så hadde vi brukt opp jordas ressurser i april. Det synes jeg er veldig tydelig tegn på at noe er feil med forbrukskarusellen vår. Da tenker jeg at det er viktig at så mange som mulig gjør det vi kan. Bokashi er ett av mine bidrag til å redusere mitt fotavtrykk. Jeg startet med varmkompost i 2010 og syntes den gjorde jobben, men den var veldig arbeidskrevende og det var tidkrevende og hele tiden gå ut og tømme matavfall i den.  Og etter jeg ble syk i 2016 lette jeg etter enklere løsninger for å dyrke i hagen og spesielt kompostere maten vår. Alternativet var å slutte med det og det hadde jeg ikke lyst til. Så kom jeg over Bokashi via Sarah Backmo og det så mye enklere ut. Jeg startet veldig enkelt med tette bøtter med grillkull i bunnen og bokashistrø. Så valgte jeg etterhvert å investere i bedre utstyr, blant annet fordi jeg ville bruke bokashivæsken til å gjødsle med. 

Din motivasjon for å fortsette med bokashi, dette har kanskje endret seg?

Det er enda enklere enn jeg trodde, jeg kan ta pause om kabalen med hverdagen med tre barn og sykdom ikke går opp, og bare starte på igjen når det passer. Jeg kan også få hjelp til å tømme bøtter, fordi det er så enkelt. Jeg kan tømme bøttene når det passer ifht hverdagen, og de er mye mindre å håndtere enn varmkompost. Den har heller ikke det samme behovet for å holdes i gang som en varmkompost har. Og det er mindre arbeidskrevende å tømme bøttene rett der jeg skal dyrke enn å fylle på matavfall, lufte og røre og grave ut av varmkompost. Jorda blir utrolig bra og gjødselen som en får i form av bokashivæsken er en veldig god bonus. En god tilleggsgjødsling til planter som trenger en boost. 

Hva elsker du spesielt å dyrke i bokashijord?

Næringskrevende grønnsaker, som feks kål, løk og tomater. Jeg bruker den egentlig til det meste også i blomsterkrukker. Evt lage salatbar på våren med bokashi som mellomlag, inspirert av Det grønne skafferi. 

 

Dyrk Enkelt
kr 369,00
Bokashistrø, 2 kg
kr 285,00

Din beste bokashihistorie?

Jeg vet ikke om jeg har en knallhistorie men jeg blir stadig overrasket over hvor kjapt det blir til jord, selv tidlig på våren. Etter 2-3 uker i en pallekarm eller dyrkningsbed med godt mikroliv er det blitt til god jord. Jeg har også lenge hatt kull i dyrkningsbedene mine og jeg opplever at det gjør plantene enda bedre. Så nå har jeg begynt å blande inn biokull i bokashibøttene også for å gjøre jorda enda bedre på sikt. 

Ditt beste bokashitips/triks?

Bruke bokashi til å lage salatbar og jordfabrikk i ett. Etter inspirasjon fra Det grønne skafferi. Eller blande bokashi og jord og hageavfall i pottene når jeg skal plante i de, da trenger jeg mye mindre jord og jorden blir bedre og mer næringsrik. 

Har du noen ganger utfordringer med bokashi og hvordan løser du evt. det? 

Av og til lukter det litt i overkant😅 men det går fort over. Dyr kan være interessert men da legger jeg på gitter den første tiden så har det gått bra. Og vi som bor så nær skogen har grevlinger som kommer på besøk, men jeg har ikke hatt problemer med at de har gravd opp der jeg har gravd ned bokashi. 

Hva vil du si til den som lurer på å begynne med bokashi? 

Det er mye enklere enn du tror og du får knall jord som er super både til grønnsaker og blomster. En trenger heller ikke å ha en stor grønnsakshage for å kunne benytte seg av bokashi. Den fungerer også godt i potter og til blomster. Bonusen er at en trenger å kjøpe mindre gjødsel og mindre jord. Bra for økonomien og miljøet. 

Hvordan ser din jordfabrikk ut? 

Jeg må gjøre ting minst mulig arbeidskrevende så jeg har den ute. På våren, sommeren og høsten graver jeg ned rett i pallekarmer eller rett i jorden, da går det utrolig kjapt. Det har noen ganger blitt til jord på få uker (2-3) og på vinteren bruker jeg den gamle varmkomposten til jordfabrikk. Da samler vi løv i løpet av høsten også tømmer vi det lagvis med bokashi. Da er det som regelen mannen som har ansvaret for tømming. På våren da har jeg mye som kan spas ut og brukes der det trengs litt ekstra næring. 

Annet du vil dele? 

Jeg dyrker på det som i utgangspunktet var et lite fjellberg i skogen, det gjør at jeg ikke har mye jordsmonn å bruke av fra før så jeg prøver å lage så mye jord selv som jeg klarer. Så jeg sanker også inn blant annet tang, løv og annet materiale i løpet av året som jeg bruker i kjøkkenhagen. Jeg bruker også både gress og tang som jorddekke. Jeg får også gress fra hagen til mine foreldre da den lille gressplenen vi har ikke dekker hele behovet for jordekke. Jordekke forenkler dyrkningen for meg i form av at plantene trenger mindre vanning, og det blir mye mindre ugress. Jeg bruker alt av hageavfall igjen i hagen. Jeg bygger opp dyrkningsbed etter Hugel metoden, og lasagnemetoden. I tillegg bruker jeg rester av høy og kaninlort fra kaninene våre. Det tror jeg er et viktig bidrag for miljøet. Også blir det mye bedre jord og mikroliv i jorden. Jeg synes å merke at bedre mikroliv gir mer robuste planter. 

Følg Veronica her: 

IG: @veroniceae 

Velg mellom ulike typer bokashibøtter:

Relaterte artikler

Hele BokashiNorge - Bjørnhild fra Oslo

I dag besøker vi Bjørnhild Fjeld, som har jobbet mange år som hagejournalist og er redaktør for det nye norske hagebladet Hageguiden ...

Hele BokashiNorge - Mina fra Skien

I dag besøker vi Mina fra Minas habitat. Mina er en plante-elsker i tillegg til å like å holde orden inne og i livet forøvrig. På...