Hele BokashiNorge - Bjørnhild fra Oslo

I dag besøker vi Bjørnhild Fjeld, som har jobbet mange år som hagejournalist og er redaktør for det nye norske hagebladet Hageguiden og nettstedet Spirea.no. Hun har mange gode erfaringer å dele!

Bjørnhild fra Oslo

 

Hvor lenge har du holdt på med bokashi? 

Jeg startet med bokashi før sommeren 2020, med andre ord har jeg et par års erfaring.

Hvordan oppdaget du bokashi?

Jeg hadde lest mye om det på nettet, og i diverse hageblogger. Var også en snakkis blant en del hagefolk som jeg har besøkt i forbindelse med reportasjer.

Din motivasjon for å begynne med bokashi?

Jeg har brukt varmkompostbinge i mange år, men synes det har vært vanskelig å få den til å gå skikkelig. Utfordringen er at vi har ganske lite matavfall, da vi er opptatt av å kaste minst mulig mat. Vi klarte sjelden å få temperaturen så høy som ønskelig, og den frøs gjerne om vinteren. Jeg holdt litt igjen med bokashi, da jeg syntes det hørtes ut som en slags «religion». Men etter å ha lest meg opp på det, og også fått råd fra min mor som er gartner, så bestemte jeg meg for å prøve om bokashi var en bedre løsning enn varmkompost for oss.

Din motivasjon for å fortsette med bokashi, dette har kanskje endret seg?

Etter å ha prøvd bokashi kan jeg ikke tenke meg å gå tilbake til varmkompostering. Jeg har oppdaget at bokashi er luktfritt, og absolutt ikke vanskelig å få til. Her vi bor er det veldig bratt både i hus og hage, slik at alt som skal inn og ut må bæres. Det er trapper overalt så går ikke med trillebår. Det er veldig deilig å kunne ta med en liten bokashibøtte opp i kjøkkenhagen og grave rett ned i jorda i stedet for å spa innholdet i varmkompostbingen over i Ikea-sekker og bære vekk. Mindre bæring er også et argument for å ikke levere matavfallet til kommunen: Søppelkassa vår står på toppen av en bratt bakke 200 meter fra huset... Og det er uten tvil bedre å forbedre jorda vi har i hagen i stedet for å kjøpe sekkejord, som også må bæres.

Hva elsker du spesielt å dyrke i bokashijord?

Jeg har store forhåpninger til sellerirot og rødbeter, som er de grønnsakene vi bruker mest gjennom hele året.

Bokashistrø, 2 kg
kr 335,00
Dyrk Enkelt
kr 369,00

Din beste bokashihistorie?

Mamma bor i Trøndelag og dyrket knyttnevestore rødbeter i bokashi. Det har hun aldri fått til før.

Ditt beste bokashitips/triks?

Skaff flere bøtter som kan lagres gjennom vinteren.

Har du noen ganger utfordringer med bokashi og hvordan løser du evt. det? 

Jeg prøvde å lage innendørs jordfabrikk i vinter, i planterommet. Det ga invasjon av hærmygg. Jeg vet ikke om det var årsaken, men problemet ble i hvert fall løst da jordfabrikken ble kastet ut.

Hva vil du si til den som lurer på å begynne med bokashi? 

Det er enklere enn du tror, spesielt hvis du har lite matavfall. Og det lukter ikke! Selv om du må kjøpe litt utstyr og strø, sparer du det fort inn fordi du trenger å kjøpe mindre jord og gjødsel.

Hvordan ser din jordfabrikk ut? 

Jeg har en egensnekret kasse med et gammelt vindu som lokk. Den er rottesikker, hvilket er et stort poeng her vi bor (selv om katta gjør sitt beste for å skremme/fange alt som er mindre enn henne). Har også prøvd innendørs jordfabrikk i en vanlig plastkasse med lokk. Følger ikke så nøye med på omdanningen, men det går ganske fort synes jeg.

Annet du vil dele? 

Jeg synes det er utrolig flott at interessen for hage og det å dyrke selv er i økning. Det er ikke så vanskelig å dyrke som mange tror – og en hage trenger ikke bare å være «plen, tujahekk og plass til trampolinen».  

Følg Bjørnhild her: 

IG: @hageguiden

Facebook: Spirea 

Nettsted: www.spirea.no

Annet: Utgir hagebladet Hageguiden – https://hageguiden.no/

 

Relaterte artikler

Hele BokashiNorge - Mina fra Skien

I dag besøker vi Mina fra Minas habitat. Mina er en plante-elsker i tillegg til å like å holde orden inne og i livet forøvrig. På...

Bokashi for nybegynnere

Bokashi kjøkkenkompost er en 3-trinns-rakett fra matavfall til herlig kompostjord. Et bokashi startkit inneholder alt du trenger til trinn 1 og 2 i prose...

Bokashi i blomsterbedet

Liker blomster også bokashi? Javisst! Men vi er litt gjerrige på kompostjorden i blomsterbedene hos oss. Se hvordan vi sparer på bokashi´...

Tips mot hærmygg i jordfabrikken

Mange opplever at det er utfordrende å produsere bokashi-jord innendørs på grunn av "fluer". Da er det som regel hærmyggen det er snakk...