Bokashi for nybegynnere

Det viktigste å tenke på når du skal begynne med bokashi, er hvordan du vil gjøre det når fermentert matavfall fra bokashibøtta skal blandes med jord/løv, for å bli jord. Det finnes flere løsninger.

Bokashi kjøkkenkompost er en 3-trinns-rakett fra matavfall til herlig kompostjord. Et bokashi startkit inneholder alt du trenger til trinn 1 og 2 i prosessen. Disse trinnene foregår i lufttette bokashibøtter, innendørs.

På trinn 3 skal fermentert matavfall fra bokashibøtta blandes med jord/løv for å bli jord. Fermentert bokashi kan graves rett i jorden på sommeren. Eller du kan blande bokashi med jord i en kasse av pallekarmer rett på bakken, i en plastkasse eller i en stor bøtte. Kassen eller bøtta kan stå ute eller inne, eller på balkongen, i boden eller garasjen. Hele året. Vi kaller det en «jordfabrikk».

Bokashi: trinn for trinn

Trinn 1: matavfall og strø i bokashibøtta

Trinn 1 er den perioden da du fyller matavfall i bokashibøtta en gang om dagen og strør over 2 ss bokashistrø PER LITER matavfall hver gang. Har du lite matavfall kan du godt putte det i bøtta bare annenhverdag, men ikke vent til det begynner å mugne/råtne, og ikke åpne bokashibøtta oftere enn én gang per dag. Bokashimikrobene i bøtta vil ha det så lufttett som mulig.

Har du bokashibøtte med rist i bunnen og tappekran, kan du en–to ganger i uken tappe ut bokashi gjødselvæske. Tynn den ut med vann ca. 1:100 (én dl i en 10-liters bøtte med vann) og bruk den som flytende gjødsel i hagen.

Boks på benken

Du trenger en beholder med lokk på kjøkkenbenken hvor du kan samle opp matavfall i løpet av dagen, slik at du kan tømme i bokashibøtta bare én gang daglig. En isboks, kommunens kjøkkenbeholder for matavfall, en krukke med lokk eller avfallsbøtten BioProffa.

Det er viktig at det er lokk på beholderen, så ikke fluer o.l. legger egg på matavfallet i løpet av dagen. Ettersom bokashi er en kald omdanningsprosess, kan flueegg overleve prosessen og du kan oppleve å få fluer i kompostjorden siden. Det er ikke farlig, de er ikke skadedyr og vil fly avsted, men kan være greit å unngå?

Hvor skal bokashibøttene stå?

Mange er opptatt av størrelsen på bøttene før de går i gang med bokashi. Får de plass under benken? I skapet? Har jeg plass på kjøkkenet? Bokashibøttene behøver ikke stå på kjøkkenet. Du skal bare tømme matavfall i den ene bøtta en gang om dagen, den andre – som står til fermentering – skal stå urørt i minst to uker. Du kan gjerne tappe ut bokashivæske 1–2 ganger i uken, men det er alt.

Noen har bokashibøttene på vaskerommet, noen under jakkene i entreen. Vi har den vi fyller matavfall i på kjøkkenet; mens den som står til fermentering, står under skrivebordet.

Hva kan kastes i bokashibøtta?

Alt du har av matavfall og rester av kjøtt, fisk (rå eller tilberedte rester), frukt og grønt (også sitrus), brød og kornvarer går i bokashibøtta. Og du trenger ikke sortere (brunt/grønt) eller passe på mengden: har du mye en dag, tilpasser du bare mengden strø. Og det gjør ingenting om du gjør et opphold på flere dager eller uker (for eksempel når du er på ferie). Det spiller ingen rolle om det tar en dag eller et år å fylle bøtta.

Avocadostein, eggeskall og kyllingbein o.l. tar lang tid å omdanne til jord, også med bokashi. Du kommer til å se dem igjen i jorden siden, som rene tørre beinrester eller eggeskallbiter. Noen synes det er helt OK, andre unngår å kaste dette i bokashibøtta. (Fiskebein blir ofte helt borte!)

Det samme gjelder kjøkkenpapir, servietter og kaffefiltre: helt OK å ha i boakshiøtta, papiret kommer til å bidra til at det ikke blir for vått i bøtta. Men det tar mye lengre tid å omdanne papirrester til jord enn fermentert matavfall. Noen graver uansett bokashien dypt i jorden og bryr seg ikke, andre synes det er grisete med papirrester i kompostjorden og unngår å legge dette i bokashien.

Det eneste du skal unngå er flytende matavfall som suppe, saus og drikke. Husk at youghurt også blir flytende i romtemperatur. Bokashi-mikrobene liker ikke at det blir for vått i bøtta; derfor unngår vi flytende matavfall.

Bokashi med vanlig bøtte

Du behøver ikke kjøpe bokashibøtter med dobbel bunn og tappekran for å lage kompostjord av matavfall med bokashi. En vanlig – helt lufttett – bøtte fungerer fint! Men ulempen er at du da ikke får brukt den gode bokashivæsken

Tips:

Risten i bunnen av de klassike bokashibøttene sitter noen ganger veldig godt fast. Risten kan være vanskelig å få løs når du har tømt bøtta og kanskje vil vaske den før du tar den inn på kjøkkenet igjen. Tre en hyssing eller en strips gjennom to av hullene i risten og knyt en hempe før du begynner å fylle bøtta. Da blir risten lett å få opp! Eller du kan rett og slett la være å ta ut risten. Bare spyl bøtta og hell ut vannet. Det er ikke nødvendig å vaske den grundig. 

Unngå fukt og lukt i bokashi! For mye fuktighet hemmer både fermenteringsprosessen i bøtta og omdanningen til jord i jordfabrikken, og det kan skape lukt. Heldigvis er det lett å fikse: Knust biokull forhindrer både fukt og lukt i bokashi! Du kan knuse litt helt vanlig grillkull (ikke briketter!) eller kjøpe knust biokull i nettbutikken. Bland inn litt kull i bokashibøtta eller i jordfabrikken for å unngå at det blir for fuktig. Kullet lar du bare bli med videre i prosessen – de blir supert langtidsvirkende jordforbedringsmateriale i jorden siden.

Husk at du får ut mindre bokashivæske når du har kull i bøtta.

Trinn 2: To uker fermentering inne

Når en bokashibøtte er full, skal den stå med lokket på innendørs i to uker (eller mer). Dette er bokashiprosessens trinn 2. Det eneste du bør tenke på i denen perioden er at bøtta ikke må stpå for kaldt: 18–25 grader er perfekt.

Bøtta er lufttett og lukter ikke. Våre bokashibøtter står til fermentering under skrivebordet. På kjøkkenet i Bergen står bøttene oppå hverandre: den underste bøtta fermenterer, mens den øverste blir fylt med matavfall daglig. Når den øverste er full, er innholdet i den nederste klart for å tømmes i jordfabrikken, og deretter bytter bøttene plass. Hos Nora og Henrik i Oslo (under) står bokashi til fermentering i bokhylla i stuen.

Tapp ut bokashivæske

Tapp ut bokashivæske en eller to ganger i uken i fermenteringsperioden også. Når bøtta har fermentert i romtemperatur i to uker, kan den stå hvor som helst hvis du ikke vil gå videre til trinn 3 med en gang. Fermenteringen innebærer også en konservering, så bøtta tåler fint å stå i et år: inne eller ute. Bokashien er nå stabil, og det gjør ingenting om innholdet i bøtta fryser.

De fleste vil imidlertid trenge bøtta på kjøkkenet igjen når bøtte nummer to skal settes til fermentering, så da må den fermenterte bokashien i den første bøtta videre til TRINN 3.

Det skal ikke bli jord i bøtta

Husk! at det ikke blir jord i bokashibøtta. Det blir det aldri. Matavfallet vil se omtrent likt ut som da du la det nedi, når du åpner bøtta etter to uker (eller lenger). Nedbrytingen av matavfallet har startet: men det er en fermentering, ikke en omdanning. Fermenteringen synes ikke på overflaten. Omdanning til jord skjer først på trinn tre.

Tips:

Skriv dato på en post-it-lapp på lokket, eller rett på lokket på bøtta, når du setter den til fermentering. Enten datoen da du setter bøtta til side, eller datoen to uker frem i tid: da vet du at bøtta er klar for trinn 3, når som helst etter denne datoen


Tapp ut bokashivæske. De fleste bøtter avgir litt væske også under fermenteringen. Får du for mye bokashivæske? Særlig på vinteren blir det gjerne mer gjødselvæske enn du trenger. Bruk den forebyggende mot tette avløp og hell den i vasken, eller du kan legge et lag med biokull i bunnen av bøtta.

Dette trenger du for å begynne med Bokashi:

 

Trinn 3: Kontakt med jord

Etter to uker (eller mer) fermentering innendørs skal matavfallet i bokashibøtta blandes med jord/løv for å bli omdannet til jord. Det kan skje inne eller ute hele året. Du kan grave fermentert bokashi rett i jorden på sommeren; eller blande den med jord i en kasse av pallekarmer, i en plastkasse eller stor bøtte. Kassen/ bøtta kan stå ute eller inne, eller på balkongen, i boden eller garasjen. Hele året. Vi kaller det en bokashi jordfabrikk.

Du trenger:

  • pallekarmer eller en kasse/ bøtte (minimum 30 liter)
  • jord eller jord/løv (ca. 15 liter)
  • litt grillkull til å absorbere fuktighet (gjelder bøtte/ kasse med bunn)

Hvilken type jordfabrikk skal jeg velge?
Ulike typer jordfabrikker passer til ulike bokashibrukere, bosituasjoner og tider på året. Alle løsningene har sine forutsetninger og fordeler. 

Bland godt
Bland fermentert bokashi og jord eller jord/løv godt: jo bedre du blander, jo raskere og sikrere blir omdanningsprosessen. Dekk til med 10 cm jord på toppen.

Ikke ha lokk på jordfabrikken
Ikke sett tett lokk på jordfabrikken. Omdanningen til jord skjer gjennom et samarbeid mellom bokashimikrobene og jordbakterier – og jordbakteriene trenger luft. En innendørs jordfabrikk med 7–10 cm jord på toppen lukter ikke. (Vi har vår under skrivebordet!) Ønsker du å dekke den til, kan du legge en avis eller et lett kjøkkenhåndkle på toppen.

Har du jordfabrikk i en kasse med bunn stående ute, må denne beskyttes mot nedbør. Legg et par plankebiter mellom kassen og lokket og noe tungt oppå lokket igjen. da slipper luft inn og kondens ut, og lokket blåser ikke avsted.

Trinn 3 på vinteren
Du kan lage jordfabrikk inne eller ute hele året. Fermentert bokashi blir ikke til jord i vinterkulda – den venter til våren. Men fermentert bokashi kan lagres ute og tåler godt å fryse. Blander du bokashi og jord/løv ute på vinteren, blir blandingen omdannet til jord av seg selv når det blir varmere i været. Inne blir det jord hele året.

Du kan også velge å lagre fermentert bokashi i en dunk med lokk ute gjennom vinteren – uten å blande med jord. Men da blir det ikke jord av bokashien før du har blandet alt godt med jord/løv til våren.

Tips;

Bruker du en kasse/ bøtte med bunn, bør du ha noe fuktighetsabsorberende i bunnen. Bruk biokull som blir til langtidsvirkende jordforbedringsmateriale, ladet med bokashivæske.

Bland gjerne litt biokull inn i jord/bokashi-blandingen også, så unngår du at det blir for vått i jordfabrikken, og sikrer mot lukt.

Relaterte artikler

Bokashi i blomsterbedet

Liker blomster også bokashi? Javisst! Men vi er litt gjerrige på kompostjorden i blomsterbedene hos oss. Se hvordan vi sparer på bokashi´...

Bokashi i byen

Bokashi kjøkkenkompost lukter ikke vondt, tar liten plass, og omdanningen til jord går raskt. Bokashi passer fint for deg som bor i byen.

Alt du trenger å vite om bokashivæske

Bokashivæske er super gjødsel for planter og kan brukes både inne og ute. Og visste du at bokashivæske også kan brukes mot plante...

Jordfabrikk inne eller ute

Bokashi er en tre-trinns-rakett til fantastisk næringsrik kompostjord. De to første trinnene skal foregå innendørs og på det tre...