I juli måned sender vi kun varer på torsdager. God sommer!

Alt du trenger å vite om bokashivæske

Bokashivæske er super gjødsel for planter og kan brukes både inne og ute. Og visste du at bokashivæske også kan brukes mot plantelus?

Hva er bokashivæske?

Når mikroorganismene i bokashistrøet gjør jobben sin med matavfallet, trekkes væske ut av matavfallet og drypper ned i bunnen av bokashibøtta. Dersom du komposterer matavfallet ditt med en bokashibøtte med dobbel bunn vil du som regel kunne tappe bokashivæske ut av krana.

Hva er holdbarheten på bokashivæske?

Bokashivæske er ferskvare og det beste er å bruke væsken med en gang du har tappet den fra bøtta. Da vil du få mest effekt av bokashivæsken.

Kjøleskapet: Tapp væske i tett flaske/glass og bokashivæske har da ca en uke holdbarhet i kjøleskap. Husk å merke flasken slik at ingen drikker av den. Bokashivæske er ikke giftig, men du kan bli uvel om du drikker den.

Fryseren: Tapp bokashivæsken i en frysebeholder/isterningsposer, og frys den ned. Mikrobene tåler fint -50ºC, så hvis bokashivæsken fryses ned med en gang den er blitt tappet ut, går det fint å vekke dem til live igjen senere.

Lade biokull: Fyll en bøtte med biokull og tilsett bokashivæske. Bokashimikrobene trives i biokullet og vil overleve lenge her slik at du kan bruke ladet biokull som jordforbedring i bedd og kjøkkenhage.

Husk at du vil få mer bokashivæske hver uke du har en bokashibøtte til fermentering. Du trenger ikke å få dårlig samvittighet om du må helle ut væsken i kjøkkenvasken av og til. 

Kan jeg bruke bokashivæske som er flere måneder gammel?

Ja, du kan fint bruke bokashivæske som har vært lagret lenge, men den vil ha mindre effekt enn "fersk" bokashivæske. Bruk den helst ute og spe den gjerne med litt ekstra med vann. Noen ganger kan det danne seg et gjærlag på toppen av væske som har stått lenge, men dette er ikke farlig.

Hvordan skal bokashivæske lukte og se ut?

Bokashivæsken lukter ikke godt. Men når du tynner den ut med vann 1:100, vil det likevel ikke lukte i hagen eller stua når du gjødsler jorden med den. Ved kontakt med jord forsvinner lukten raskt. Det kan også være litt grums i bokashivæsken og det er helt normalt og er organisk materiale fra matavfallet. Fargen på bokashivæsken vil avhenge av hva du har puttet i bokashibøtte, men ofte har den en litt gul-oransje farge. Og noen ganger kan det være gjærklumper eller fettklumper i væsken. 

Hvor mye bokashivæske kommer fra bøtta?

Det vil variere fra bøtte til bøtte. Noen ganger kan du også oppleve at bøtta er helt tørr. Men som oftest kan du tappe væske fra bøtta. Skulle du oppleve tørr bøtte og ønsker deg bokashivæske kan du lese mer i denne artikkelen.

Hva kan jeg bruke bokashivæske til?

1. Gjødsel: Både ute- og inneplanter elsker bokashi. Væsken du tapper ut av bøtta, skal blandes ut med vann 1:100, altså 1dl i en 10-liters bøtte med vann, før du gjødsler med den. Plantene kan gjerne gjødsles hver uke med bokashivann. Les mer om blandingsforhold av bokashivæske.

2. Bekjempe plantelus: Bokashivæsken kan også bekjempe plantelus. Effekten er ikke like stabil for dette bruksområdet, men det kan være forsøket verdt. Forholdet mellom bokashivæske og vann skal være 1:1000 når du sprayer planter med den.

3. Avløpsrens: Hell ufortynnet bokashivæske i rør og avløp og den vil løsne opp fett i rør/avløp. La stå over natten og skyll neste dag. Er avløpet helt tett må du ha tålmodighet. Bokashivæske vil ikke løse opp massen som blokkerer avløpet like raskt som etsende avløpsåpner. Mikrobene bruker tid til å jobbe seg gjennom det som blokkerer avløpet (så lenge det er organisk - uorganisk materiale vil bli værende). Er ikke avløpet bedre etter en behandling, hjelper ofte behandling nr to. De Effektive Mikroorganismene vil fortsette å jobbe i avløpet over tid. 

Hva inneholder bokashivæske?

Innholdet i bokashivæsken vil variere med hva du putter i bokashibøtta. Innholdet vil være svært avhengig av hva som ligger i bøtta og bakterieutviklingen i den enkelte bokashibøtta. Men generelt kan vi si at "fersk" bokashivæske inneholder blant annet mikrober, fosfor, nitrogen og kalium.

Hva trenger jeg for å lage bokashivæske?

Du trenger matavfall, bokashistrø og bokashibøtter. Og skulle du ønske å lade kull med bokashivæske, så er biokull en god investering. Du finner alt du trenger i vår nettbutikk:

Relaterte artikler

Blandingsforhold av bokashivæske

Her gir vi noen anbefalinger av hvordan du bør tynne ut bokashivæsken din med vann, alt ettersom hva du tenker å bruke den til.

Bokashivæske på høsten og vinteren

Er du usikker på hva du skal gjøre med bokashivæsken om høsten og vinteren? Vi har noen tips om hva du kan gjøre med den herlig...

Lagre bokashivæske - rett i bøtta

Det er lov å være vinterlat for den som lager kompostjord og gjødsel med bokashi. Det kan faktisk være lurt! Slik lagrer du vinterens b...