Vårtilbud i nettbutikken: -30% på alle Bokashi Eko startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder t.o.m. 28/4

Lagre bokashivæske - rett i bøtta

Det er lov å være vinterlat for den som lager kompostjord og gjødsel med bokashi. Det kan faktisk være lurt! Slik lagrer du vinterens bokashi gjødselvæske rett i bøtta!

Det finnes flere måter å lagre bokashivæske på for den som vil spare den gjennom vinteren og bruke den som gjødsel til våren. Erfarne bokashibrukere melder at de får gode resultater med væske som har stått i kjøleskap eller ligget i frysen, for eksempel. Enda smartere er det kanskje å lage langtidsvirkende jordforbedringsmateriale av den ved å helle væsken over knust biokull/grillkull på vinteren, og så bruke det bokashimettede kullet i jorden på våren.

Men det finnes også en enda enklere løsning: Nå lagrer vi bokashivæsken rett i bøtta! Det gjør vi også ved hjelp av biokull. Og da snakker vi langtidslagring: Med knust biokull i bøtta på vinteren, slipper vi å tappe så mye væske. Eller vi behøver ikke tappe noe i det hele tatt. Væsken suges opp og lagres i kullet, sammen med det fermenterte matavfallet i bøtta, og når matavfallet omdannes til jord til våren, ligger det bokashimettede biokullet der som et herlig lager av væske og bokashinæring til plantene. I årevis. Fin jordstruktur blir det også med biokull i jorden. Dessuten hindrer biokullet lukt i bokashibøtta, på en tid av året da mange kanskje er ekstra følsomme for lukt inne, ettersom vi lufter mindre i vinterkulda.

Slik gjør du

  • Dryss litt knust biokull over matavfallet i bokashibøtta fra tid til annen når du fyller matavfall og strø i bøtta.
  • Juster mengden etter fuktighetsnivået i bøtta.

Vi skulle gjerne hatt en kjekk og grei oppskrift på hvor mye biokull du skal bruke per bøtte bokashi. Det har vi ikke. Som mange bokashibrukere har erfart, varierer det MYE fra bøtte til bøtte hvor mye væske en bokashibøtte avgir. Enkelte bøtter kan faktisk være helt tørre (og det er helt OK for bokashiprosessen). Noe av variasjonen kan forklares med innholdet i bøtta: mye brød og pasta og sånt som trekker til seg væske, vil gjerne gi mindre væske å tappe ut. Rester av Halloweengresskar i bøtta gir masse væske. Men variasjonene er ikke alltid så enkle å forklare heller.

Aktuelle produkter:

Biokull 20 liter
kr 445,00
Rabatt %
-30%
kr 1 410,00 kr 987,00
Biokull 10 liter
kr 249,00

Dessuten vil kullets evne til å suge opp væske variere. Det er fordi fuktighetsnivået i kullet fra før varierer mye: dersom kullet du bruker, inneholder mye fuktighet i utgangspunktet, vil det trekke opp mindre bokashivæske. Det har mindre lagringskapasitet. Dette er ikke så lett se eller merke på kullet i seg selv. Men bruker du knust grillkull, som ikke er fremstilt for å trekke til seg gjødselvæske og brukes i jord, og som kanskje har vært lagret i åpnet pose på terrassen eller i skjulet gjennom sensommeren og høsten, kan kapasiteten være ganske liten. (Det kullet kan ha trukket til seg en god del fuktighet fra luften allerede.) Og du må bruke mer kull for å suge opp bokashivæsken i bøtta.

Det finnes altså ingen fiks ferdig oppskrift, men prinsippet er slik: bruker du knust biokull i bokashibøtta VIL du lagre bokashivæske i dette kullet, og få mindre å tappe ut. Når motivasjonen for å bruke kull i bøtta primært er å redusere lukt, pleier vi å si at det som regel holder med et par deciliter biokull i en bøtte. Som regel. Når målet er å suge opp så mye væske som mulig, må du justere mengden kull underveis dersom du opplever at bøtta fortsatt avgir væske. Da kan du tilføre mer kull, og lage mer herlig langtidsvirkende jordforbedringsmateriale i bokashibøtta di!

Relaterte artikler

Gjødsle med bokashivæske inne

Når inneplantene trenger næring kan man da gjødsle med bokashivæske? Og vil det lukte? Vi gir deg noen gode tips her:

Bokashivæske mot plantelus

Bokashivæsken kan også fungere som middel mot plantelus. Effekten vil variere, men det kan være forsøket verdt. Slik gikk det da vi had...

Biokull og bokashi

«Alle» snakker om biokull. Og noen snakker om biokull og bokashi. Vi «lader» biokull med bokashivæske, og får spennende og e...