Nå får du -20% og -30% på utvalgte produkter. Tilbudet varer t.o.m. 20 oktober.

Biokull og bokashi

«Alle» snakker om biokull. Og noen snakker om biokull og bokashi. Vi lader biokull med bokashivæske, og får spennende og effektiv jordforbedring, som varer leeeenge!

Biokull er på agendaen. Vi leser om biokull som jordforbedringsmateriale i hageblogger, om biokull til karbonfangst i forskningsartikler, og mange hagesentre selger nå biokull som er ferdig ladet eller blandet med gjødsel i pose. Vi har også lest om spennende synergier mellom biokull og bokashi. 

Hva er biokull?

Biokull er en type kull. Det fremstilles ved å varme opp biomasse under svært høy varme og begrenset tilgang på oksygen. Prosessen kalles pyrolyse. Entusiaster kan lage eget biokull i en perforert (pyrolyse) tønne eller kanskje teste ut denne oppskriften fra dyktige Datsja?

Hvorfor er biokull bra for jorden?

I følge kildene er biokull bra både for jorden i stort, altså kloden (fordi det har potensial til å lagre store mengder karbon i svært lang tid), og for jorden i hagen din – av et imponerende antall gode grunner. Biokull i jorden:

  • binder vann og hindrer uttørking
  • lufter ut jorden og forhindrer oversvømmelser
  • binder og avgir næring i lang, lang tid
  • gir forbedret jordstruktur
  • gir mindre næringslekkasje til omgivelsene
  • gir rikere mikroliv i jorden
  • gir større avlinger

I tillegg elsker bokashimikrobene det.

Bokashi og biokull

Biokull fungerer som en effektiv og langtidsvirkende svamp som trekker til seg og lagrer væske og næring, og posjonerer det ut igjen i jorden over svært lang tid. Men det er viktig å «lade» kullet med næring før det graves ned i jorden, hvis ikke kan det faktisk virke mot sin hensikt i starten og trekke ut næring fra jorden der du graver det ned. Det er forbigående og ikke nødvendigvis et problem, men det er lurt å være klar over hvis du for eksempel ønsker å blande biokull inn i pallekarmen rett for utplanting. Og det er her bokashi kommer inn. Nedenfor oppsummerer og tester vi tre bruksområder hvor biokull og bokashi jobber sammen i perfekt symbiose:

Til lagring av bokashivæske

Det finnes ulike måter å lagre bokashivæske på. Den kan kjøles eller fryses, eller helles rett i tom jord. Men kanskje er den beste lagringsløsningen å lade biokull med bokashivæsken? EM-mikrobene stortrives i biokull, og overlever mye lenger der. Vi skal definitivt satse på dette til vinteren: Vi skaffer en sekk eller to med biokull før sesongen er over og lagrer det i lufttette bøtter som vi tømmer bokashivæsken i gjennom vinteren. Slik får vi enda mer jordforbedringsmateriale til våronna neste år!

Men vi skal grunngjødsle til høsten også – gjerne med bokashiladet biokull – så vi har satt en liten test-batch allerede. Midt i vekstsesongen har vi ikke så mye bokashivæske til overs, så vi nøyde oss med litt kull i den minste bokashisekken vår. Sekken fylte vi med biokull, tømte det vi hadde av bokashivæske over, kneppet sekken igjen og ristet litt. Etter en ukes tid skal vi sjekke om det ser tørt ut oppi der, i så fall heller vi på litt til. Har vi ikke bokashivæske for hånden, kan kullet gjerne lades med Microferm, neslevann eller gullvann også.

Biokull i jordfabrikken

Hvis du bruker en kasse med bunn som jordfabrikk, er det lurt å ha noe fukabsorberende i bunnen av kassen; under bunnlaget med vanlig jord. Både avispapir og tre- eller papirpellets funker fint. Men enda smartere er det å legge biokull i bunnen og lade biokull med bokashivæske og næring direkte: Slik kan du lage langtidsvirkende jordforbedringsmiddel rett i jordfabrikken – sammen med bokashijord! Du kan også legge litt biokull innimellom bokashi- og jord i jordfabrikken, hvis du har litt våt bokashi og mistenker at det kan bli for fuktig nedi der.

Biokull i bokashi uten bokashibøtte

Gjør du bokashi med improvisert bøtte, er det viktig å trekke ut overflødig fuktighet. All væsken du kan tappe ut fra en bokashibøtte med dobbel bunn og tappekran, må absorberes ved hjelp av et absorberende materiale i bunnen og innimellom lagene i en vanlig bøtte. For mye fuktighet i bokashien forstyrrer fermenteringsprosessen og kan skape lukt. Avispapir eller pellets fungerer akseptabelt til dette også, men det har mange fordeler å bruke biokull i stedet;

Biokullet trekker effektivt til seg overflødig fuktighet i bøtta, og lades samtidig med næring som siden gjør nytte jorden i lang tid. Slik blir bokashivæsken mye bedre utnyttet også for den som bruker vanlig bøtte. Bokashimikrobene elsker biokull, formerer seg kraftig, og det er mindre risiko for lukt i en bokashibøtte med biokull. Du kan selvfølgelig også bruke biokull i bokashibøtte med kran hvis du ønsker det.

// bokashinorge.no

Relaterte artikler

Biokull fra Buskerud

Biokullet vi selger i nettbutikken på bokashinorge.no er produsert og pakket på gården til Helge, på Sætre i Hurum. Kullet bl...

Bok: Bokashi, biokull og bakterier

Dette er den feteste bokashiboken du har sett: den er rå og innsiktsfull, vakker og personlig, raus og annerledes. Og så er den full av erfaringer o...

Lad biokull i bunn av bokashibøtta

Jeg dropper risten i bøtta på vinteren og lagrer bokashivæsken i biokull isteden. Dermed får jeg både bedre plass i bøtta,...