Biokull og bokashi

«Alle» snakker om biokull. Og noen snakker om biokull og bokashi. Vi «lader» biokull med bokashivæske, og får spennende og effektiv jordforbedring, som varer leeenge.

Biokull er på agendaen. Vi leser om biokull som jordforbedringsmateriale i hageblogger, om biokull til karbonfangst i forskningsartikler, og mange hagesentre selger nå biokull ladet eller blandet med gjødsel i pose. Vi har også lest om spennende synergier mellom biokull og bokashi. 

Hva er biokull?

Biokull er trekull, eller rett og slett vanlig grillkull. Det fremstilles ved å varme opp biomasse under svært høy varme og begrenset tilgang på oksygen. Prosessen kalles pyrolyse. Entusiaster kan lage eget biokull i en perforert (pyrolyse)tønne, eller du kan plukke ut de svarte, forkullede bitene som kanskje ligger igjen når du har fyrt i ovnen på vinteren (men det må være svarte biter, ikke grå som er blitt til aske).

Hvorfor er biokull bra for jorden?

I følge kildene er biokull bra både for jorden i stort, altså kloden (fordi det har potensial til å lagre store mengder karbon i svært lang tid), og for jorden i hagen din – av et imponerende antall gode grunner. Biokull i jorden:

 • binder vann (hindrer uttørking)
 • binder og avgir næring i laaang tid
 • gir bedre jordstruktur
 • gir mindre næringslekkasje til omgivelsene
 • gir rikere mikroliv i jorden
 • gir større avlinger

I tillegg forteller ryktene at brunsneglene avskyr biokull, og bokashimikrobene elsker det.

Bokashi og biokull

Biokull fungerer som en effektiv og langtidsvirkende svamp som trekker til seg og lagrer væske og næring, og posjonerer det ut igjen i jorden over svært lang tid. Men det er viktig å «lade» kullet med næring før det graves ned i jorden, hvis ikke kan det faktisk virke mot sin hensikt i starten og trekke ut næring fra jorden der du graver det ned (greenfoot.se). Og det er her bokashi kommer inn. Nedenfor oppsummerer og tester vi tre bruksområder hvor biokull og bokashi jobber sammen i perfekt symbiose:

Til lagring av bokashivæske

Det finnes ulike måter å lagre bokashivæske på. Den kan kjøles eller fryses, eller «lagres» i sekker med høstløv gjennom vinteren. Men kanskje er den beste lagringsløsningen å lade biokull med bokashivæsken? I følge greenfoot.se stortrives EM-mikrobene i biokull, og overlever mye lenger der. Vi skal definitivt satse på dette til vinteren: Vi skaffer en sekk eller to med grillkull før sesongen er over, knuser det og lagrer det i lufttette bøtter som vi tømmer bokashivæsken i gjennom vinteren. Slik får vi enda mer jordforbedringsmateriale til våronna neste år!

Men vi skal grunngjødsle til høsten også – gjerne med bokashiladet biokull – så vi har satt en liten test-batch allerede. Midt i vekstsesongen har vi ikke så mye bokashivæske til overs, så vi nøyde oss med et 5-liters arbeidsspann for maling (ubrukt!). Spannet fylte vi med knust grillkull, tømte to gode kopper bokashivæske over, satte lokket godt på og ristet litt. Etter en ukes tid skal vi sjekke om det ser tørt ut oppi der, i så fall heller vi på litt til. Har vi ikke bokashivæske for hånden, kan kullet også lades med neslevann eller tissevann/gullvann.

Biokull i jordfabrikken

Hvis du bruker en kasse med bunn som jordfabrikk, og lager jord av ferdiggjæret bokashi i den, er det lurt å ha noe fuktighetsabsorberende i bunnen av kassen; under bunnlaget med vanlig jord. Både avispapir og tre- eller papirpellets funker fint. Men enda smartere må det jo være å legge biokull i bunnen og lade biokull med bokashivæske og næring direkte: Slik kan du lage langtidsvirkende jordforbedringsmiddel rett i jordfabrikken – sammen med bokashijord! Du kan også legge litt biokull innimellom bokashi- og jord i jordfabrikken, hvis du tror det kan bli for fuktig nedi der.

Biokull i bokashi med vanlig bøtte

Gjør du bokashi med vanlig bøtte, er det viktig å trekke ut overflødig fuktighet. All gjødselvæsken du kan tappe ut fra en bokashibøtte med dobbel bunn og tappekran, må absorberes ved hjelp av fuktighetsabsorberende materiale i bunnen og innimellom lagene i en vanlig bøtte. For mye fuktighet i bokashien forstyrrer fermenteringsprosessen og kan skape lukt. Avispapir eller pellets fungerer fint til dette også, men det har mange fordeler å bruke biokull i stedet;

 • Biokullet trekker effektivt til seg overflødig fuktighet i bøtta …
 • og lades samtidig med næring som siden gjør nytte jorden i lang tid.
 • Slik blir bokashivæsken mye bedre utnyttet også for den som bruker vanlig bøtte.
 • Bokashimikrobene elsker biokull, formerer seg kraftig …
 • og det er mindre risiko for lukt i en bokashibøtte med biokull
 • Du kan også bruke biokull i bøtte med kran, men da vil det bli mindre gjødselvæske å tappe ut.

bokashinorge.no

Relaterte artikler

Biokull fra Buskerud

Biokullet vi selger i nettbutikken på bokashinorge.no er produsert og pakket på gården til Helge, på Sætre i Hurum. Kullet bl...

Bok: Bokashi, biokull og bakterier

Dette er den feteste bokashiboken du har sett: den er rå og innsiktsfull, vakker og personlig, raus og annerledes. Og så er den full av erfaringer o...

Lad biokull i bunn av bokashibøtta

Jeg dropper risten i bøtta på vinteren og lagrer bokashivæsken i biokull isteden. Dermed får jeg både bedre plass i bøtta,...