Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Bokashi på budsjett

Har du hatt lyst til å prøve bokashi, men synes at et startsett er en stor investering i noe du ikke vet om du vil trives med eller ei? Eller kanskje du er kjempefornøyd med bokashi – men du skulle gjerne hatt flere bøtter, og økonomien er litt trang for tiden? Da kan løsningen være en hjemmelaget lavbudsjettbøtte. Det går nemlig helt fint an å lage næringsrik og levende bokashijord til hagen uten rist og tappekran også.

Hvis vi forenkler litt og ser på hva som til for å lage bokashi, lander vi på tre ting:

  1. Et lufttett miljø
  2. Et absorberende materiale
  3. Bokashimikrober

For å lage bokashi behøver du ikke en bokashibøtte med rist og tappekran. Det er selvfølgelig praktisk, og uten kran får du ikke ut noe bokashivæske, men det viktige er at du skaper et tørt og luftett miljø. En billig bøtte fra en byggvareforretning eller lignende vil derfor kunne gjøre jobben, bare pass på at den har et tett lokk som sitter godt. Du kan også høre med en kantine eller restaurant i nærheten – kanskje de har noen store bøtter det har vært mat i som de ellers ville kastet? Beholderen du velger må være HELT lufttett. Er det litt svikt i lokket på bøtta, kan du sjekke om den er tett med tuppertesten.

Ettersom du ikke får tappet ut væske, må du også være ekstra påpasselig med å ha nok absorberende materiale i bøtta. Vi anbefaler biokull (da det er spesielt positivt for mikrobene), men du kan også bruke avispapir eller opprevet eggekartong hvis du ikke har kull. Det er også viktig at du følger med underveis: Våt bokashi lukter ikke godt, så du vil merke det raskt hvis du trenger å blande i litt mer kull.

Også behøver du mikrober, nødvendigvis. Så litt bokashistrø må du ha – eller du kan bruke Microferm som inneholder de samme mikrobene, bare i flytende form. Vi anbefaler dog å bruke strø til matavfall, da mer væske sjelden er det man vil ha i bøtta.

Oppskriften

  • Skaff deg en lufttett beholder
  • Dekk bunnen av denne beholderen med et 1-2 cm tykt lag biokull
  • Strø et par spiseskjeer bokashistrø over kullet

…og så kan du begynne å ha i matavfall akkurat som du kunne gjort i en vanlig bokashibøtte med kran. Dette, og resten av bokashiprosessen, kan du lese om her. Bokashi i “budsjettbøtte” skal stå og etterfermentere like lenge, og så blandes med jord eller oppbevares videre akkurat som vanlig. Sluttresultatet blir like bra. Den eneste forskjellen i prosessen er altså hvordan du forbereder beholderen før bruk, samt at du ikke får tappet ut væske.

Ingen kran, ingen bokashivæske

En av de fantastiske tingene med å lage bokashi er jo nettopp væsken vi får ut. Den er super gjødsel og vi får aldri nok av den i dyrkingssesongen. Med en bøtte uten kran blir væsken absorbert i biokullet (eller avispapiret eller eggekartongen) i stedet. Så du mister den ikke – du mister bare muligheten til å fordele den og bruke den akkurat hvor og når du ønsker det. I stedet blir den med resten av bokashien ned i jorda.

Vi har skrevet det allerede, men vi må bare si det en gang til fordi det er så viktig: Pass godt på at det ikke blir for vått i bøtta di. Både for å slippe at bokashien begynner å lukte vondt, men vel så viktig er det for at mikrobene skal trives og jobbe effektivt. De behøver nemlig et ganske tørt miljø. I verste fall vil matavfallet råtne i stedet for å fermentere. Skulle uhellet være ute, tøm og grav innholdet i bøtta godt ned. Det blir jo til jord likevel, det tar bare en del lengre tid.

// AS

Rabatt %
-30%
kr 1 625,00 kr 1 137,50
Rabatt %
-30%
kr 1 410,00 kr 987,00
Rabatt %
-20%
kr 194,00 kr 155,20
Biokull 10 liter
kr 249,00

Relaterte artikler

Bokashi for nybegynnere

Bokashi kjøkkenkompost er en 3-trinns-rakett fra matavfall til herlig kompostjord. Et bokashi startkit inneholder alt du trenger til trinn 1 og 2 i prose...

Hva er mikrober og hva gjør de?

Mikroorganismer er encellede organismer vi ikke kan se med det blotte øye. Du finner dem nesten overalt, inkludert på både innsiden og utside...

10 ting du kan bruke for å lage god jord

Den beste måten å gjøre jorda god og næringsrik på er ved å tilføre organisk materiale i form av for eksempel plante...