Gjødsle med bokashivæske inne

Når inneplantene trenger næring, kan man da gjødsle med bokashivæske? Og vil det lukte?

Den som lager jord av matavfall med bokashi, og bruker bokashibøtter med dobbel bunn og tappekran, kan som regel tappe ut en del væske fra kranen – både i den perioden bøtta fylles med matavfall og strø daglig, og i de minst to ukene som full bøtte står til fermentering. Bokashivæsken inneholder både næringsstoffer og mikrober fra bokashien, og den er sur og konsentrert. Blandet ut med vann ca. 1:100 (1 dl i en 10-liters kanne med vann) kan du gjødsle planter både ute og inne med den!

Dyrke inne 

Bokashivæsken er helt avgjort den delen av bokashiprosessen som lukter mest. Noen ganger lukter bokashivæsken sterkt, andre ganger mildere; noen ganger lukter den nesten spy, andre ganger mer friskt, syrlig eller fruktig. Det er helt normalt – den er super likevel!

Du kan gjødsle med bokashivæske blandet i vann både ute og inne, og når blandingen kommer i kontakt med jord, lukter den ikke. Ikke inne heller. Du kan gjerne gjødsle med utspedd bokashivæske (1:100) en gang i uken.

Nyttige produkter:

 

Mange gjødsler orkidéene sine med bokashivæske og får nydelige planter. Vi sår mini-tomater i julestria og plukker tomater til ungenes matpakker i vinduskarmen fra april/mai. De tomatene lever kanskje et helt liv i vinduskarmen – i alle fall er de fullvoksne innen de kommer ut i drivhustunnelen. De står i store potter med bokashijord i miksen, men trenger ettergjødsling også. Og tomater elsker bokashi.

Vi gjødsler alle inneplanter med bokashivæske-i-vann – enten de er på vei ut om noen uker eller måneder, eller om de er stuegriser. Vi kjenner ikke til noen planter som IKKE liker bokashi gjødselvæske, men vi har et par familiemedlemmer som rynker på nesen.

Slik unngår du lukt inne

Når bokashivæsken tynnes ut med vann, reduseres lukten betydelig. Når blandingen kommer i kontakt med jord, blir den stort sett helt borte. Her er våre beste råd for å gjødsle med bokashivæske inne, uten at det stinker i stua.

  1. Litt om gangen. Ikke vann så mye at gjødselvannet blir liggende i store mengder i skåla eller vannbrettet under pottene du vanner. Da vil det begynne å lukte. Bokashi gjødselvann i jord lukter lite eller ingenting, men væske som ligger åpent i rommet på en skål under potta, kan gi lukt i rommet.
  2. Hell over eller ut. Hvis det samler seg gødselvann i skåla under pottene og det begynner å lukte, kan du enten helle overskuddsvannet oppi jorden i potta igjen etter en sliten stund, eller tømme det ut/ skylle det ned i vasken. Da forsvinner lukten. Du kan også sette innepottene (med hull i bunnen) i kummen på kjøkkenet før du gjødselvanner (på vinteren) eller ut i et bed eller en plantekasse (på sommeren) og bokashivanne dem der. Da renner overskuddsvannet bort og du kan skylle det ned, eller det kommer plantene i bedet til gode. Når stueplantene har rent av seg, setter du dem i vinduskarmen igjen.

Hvor mye og hvor ofte?

Hvor ofte er det bra å gjødsle med bokashivæske ute og/eller inne? Det er det mange som lurer på, men det er vanskelig å gi et generelt svar.

Det varierer veldig hvor mye næring ulike planter trenger og vil ha. Tomater, salat og annet bladgrønt, squash og gresskar samt alle kålplanter er eksempler på næringskrevende planter som alle trives veldig godt med bokashi. Tomater virkelig eeeelsker bokashi!

Videre varierer det faktisk mye hva bokashivæsken inneholder fra gang til gang! Det avhenger både av innholdet i bøtta og andre faktorer som kan påvirke mikrobeutviklingen i den enkelte bøtta. Bokashivæsken er jo egentlig et biprodukt, ikke et kommersielt produkt med innholdsdeklarasjon på flasken. Derfor er det bra å bruke den jevnlig over tid, da vet vi av erfaring at den gir svært gode resultater. Vi gir gjerne plantene en runde med bokashivæske en gang i uken, hvis vi har, men som regel har vi ikke nok til å rekke over så ofte som det.

Vanlig anbefaling er å tynne ut bokashivæsken 1:100 (1 dl i 10 liter vann), men her slumper vi en del og har nok ofte brukt litt sterkere blanding. Det har gått fint hos oss.

Lykke til!

/ bokashinorge.no

Relaterte artikler

Når kommer bokashivæsken?

Vi vet hvordan det er: Bokashibøtta er behørig fylt med matavfall og bokashistrø, og stappet med omsorg. Det har gått en uke, kanskje...

Lag jord innendørs

Næringsrik jord er viktig for både inneplanter og hagen. Men visste du at du enkelt kan lage jord innendørs? Innendørs jordfabrikk i e...

Bokashivæske på høsten og vinteren

Er du usikker på hva du skal gjøre med bokashivæsken om høsten og vinteren? Vi har noen tips om hva du kan gjøre med den herlig...