Stueplanter, drivhusplanter, urter og blomster og hva-du-måtte-dyrke i vinduskarmen, under vekstlys i kjelleren eller i drivhus kan gjødsles med fortynnet bokashivæske i alle vekstperioder hele året. Bokashivæsken løser dessuten opp fett, så du kan alltids helle den i avløpsrørene på kjøkkenet eller badet for å hindre tilstopping. Men har du et par–tre bokashibøtter gående, vil du som regel få ut mer bokashivæske enn stueplantene og rørene trenger. Og vi er mange som aller helst vil fortsette med kildesorteringen hjemme hele året. Og vi vil bruke næringsstoffene i bokashivæsken i kjøkkenhagen til våren. Hvis vi kan. Det finnes flere muligheter:
Lad biokull
En spennende måte å lagre bokashivæsken på, er å lade biokull med den. Biokull mettet med bokashivæske blir fabelaktig langtidsvirkende jordforbedringsmateriale som du kan bruke til våren.
Biokull er trekull (f.eks. vanlig grillkull – ikke grillbriketter) som kan lades med næring; og du kan altså gjøre det selv ved å lade vanlig grillkull med bokashivæske gjennom vinteren. Kjøp ferdig knust biokull eller knus litt vanlig grillkull (hvis du ikke vil ha så store biter i/på jorden til våren) og lagre det i lufttette bøtter eller BioProffa bokashisekk; oppi der tømmer du bokashivæsken i gjennom vinteren. Bøtten/bokashisekken kan godt stå ute.
Nyttige produkter:
Fryseren
Mange sverger til nedfrysing. Tapp bokashivæsken i en fryseflaske eller annen egnet frysebeholder gjennom vinteren, og frys den ned. Noen velger å fryse bokashivæsken i isternningsposer, så kan de enkelt bryte av en bit og tine for å styrke stueplantene med gjennom vinteren.
I sekker med løv
Et annet supert tips er å tømme bokashivæsken i sekker med løv. Det er smart å rake sammen noen sekker med løv på høsten; du kan enten spare det og bruke løvet rett i jorden som jordforbedringsmateriale til våren, eller du kan drøye jordforbruket i vinterens jordfabrikker med løv. Så slipper du å bunkre så mye jord for vinteren. Løv som har ligget på bakken, inneholder masse fine jordbakterier og funker fint i jordfabrikken.
I løvsekkene kommer mikroorganismene i kontakt med organisk materiale og kan leve videre og gjøre nytte for seg i jorden til våren. Så fint!
I jordfabrikken
… eller hell bokashivæsken i jordfabrikken. Slik kommer mikroorganismer og næringsstoffer rett i jorden, og kan formere seg og komme til nytte når du skal dyrke i den jorden til våren.
Det er usannsynlig at du har så mye bokashivæske at det skaper store problemer for fuktighetsbalansen i jordfabrikken, men det er altså det eneste du eventuelt bør følge med på. Sjekk om det oppstår kondens eller lukt. I så fall kan du gjerne blande inn litt biokull i jordfabrikken. Biokull fjerner både fukt og lukt i bokashi. Eller du kan bruke en av de andre løsningene nevnt over i en periode.
Lykke til med vinterforvaring av bokashivæsken!
/ah/ bokashinorge.no