Lagring av bokashivæske - bokashigjødel på vinteren

Kildesorterer du matavfall med bokashi kompostbøtter men er usikker på hva du skal gjøre med bokashivæsken om vinteren? Vi har noen tips om hva du kan gjøre med den herlige gjødselen i den kalde årstiden.

Stadig flere kildesorterer matavfallet sitt med bokashikompost, og de aller fleste velger å gjøre det året rundt. Det er jo så tilfredsstillende! Og lett. Og følelsen av å møte våren med et egenprodusert lager av fantastisk jordforbedringsmateriale, gjødsel og kompostjord, er ubetalelig. Hvis du har bøtte med dobbel bunn og tappekran, produserer du ikke bare dunderjord med bokashi, du lager også effektiv flytende gjødsel til planter inne og ute. Men de fleste av oss bruker mindre gjødsel på vinteren. Heldigvis kan både fermentert bokashi og bokashigjødselvæske spares til våren!

Stueplanter, drivhusplanter, urter og blomster og hva-du-måtte-dyrke i vinduskarmen, under vekstlys i kjelleren eller i drivhus kan gjødsles med fortynnet bokashivæske i alle vekstperioder hele året. Bokashivæsken løser dessuten opp fett, så du kan alltids helle den i avløpsrørene på kjøkkenet eller badet for å hindre tilstopping. Men har du et par–tre bokashibøtter gående, vil du som regel få ut mer bokashivæske enn stueplantene og rørene trenger. Og vi er mange som aller helst vil fortsette med kildesorteringen hjemme hele året. Og vi vil bruke næringsstoffene i bokashivæsken i kjøkkenhagen til våren. Hvis vi kan. Det finnes flere muligheter:

Lag biokull

En spennende måte å lagre bokashivæsken på, er å lage biokull av den. Biokull mettet med bokashivæske blir fabelaktig langtidsvirkende jordforbedringsmateriale som du kan bruke til våren.

Biokull er trekull (f.eks. vanlig grillkull – ikke grillbriketter) som er «ladet» med næring; og du kan altså lage det selv ved å lade vanlig grillkull med bokashivæske gjennom vinteren. Knus litt vanlig grillkull (hvis du ikke vil ha så store biter i/på jorden til våren) og lagre det i lufttette bøtter eller kasser; oppi der tømmer du bokashivæsken i gjennom vinteren. Kassen kan godt stå ute.

Nyttige produkter:

Fryseren

Mange sverger til nedfrysing. Tapp bokashivæsken i en fryseflaske eller annen egnet frysebeholder gjennom vinteren, og frys den ned. Noen velger å fryse bokashivæsken i isternningsposer, så kan de enkelt bryte av en bit og tine for å styrke stueplantene med gjennom vinteren.

I sekker med løv

Et annet supert tips er å tømme bokashivæsken i sekker med løv. Det er smart å rake sammen noen sekker med løv på høsten; du kan enten spare det og bruke løvet rett i jorden som jordforbedringsmateriale til våren, eller du kan drøye jordforbruket i vinterens jordfabrikker med løv. Så slipper du å bunkre så mye jord for vinteren. Løv som har ligget på bakken, inneholder masse fine jordbakterier og funker fint i jordfabrikken.

I løvsekkene kommer mikroorganismene i kontakt med organisk materiale og kan leve videre og gjøre nytte for seg i jorden til våren. Så fint!

I jordfabrikken

… eller hell bokashivæsken i jordfabrikken. Slik kommer mikroorganismer og næringsstoffer rett i jorden, og kan formere seg og komme til nytte når du skal dyrke i den jorden til våren.

Det er usannsynlig at du har så mye bokashivæske at det skaper store problemer for fuktighetsbalansen i jordfabrikken, men det er altså det eneste du eventuelt bør følge med på. Sjekk om det oppstår kondens! eller lukt. I så fall kan du gjerne blande inn litt biokull i jordfabrikken. Biokull fjerner både fukt og lukt i bokashi. Eller du kan velge en av de andre løsningene over en periode.

Lykke til med vinterforvaring av bokashivæsken! 

/ah/ bokashinorge.no

Relaterte artikler

Blandingsforhold av bokashivæske

Her gir vi noen anbefalinger av hvordan du bør tynne ut bokashivæsken din med vann, alt ettersom hva du tenker å bruke den til.

Alt om bokashivæsken

Komposterer du matavfall med bokashi og bruker bokashibøtte med dobbel bunn og tappekran, kan du som regel tappe ut bokashivæske av kranen 1–...

Når kommer bokashivæsken?

Vi vet hvordan det er: Bokashibøtta er behørig fylt med matavfall og bokashitrø, og stappet med omsorg. Det har gått en uke, kanskje ...