Nå får du -20% og -30% på utvalgte produkter. Tilbudet varer t.o.m. 20 oktober.

Slik lager du jordfabrikk inne eller ute

Bokashi er en tre-trinns-rakett til fantastisk næringsrik kompostjord. De to første trinnene skal foregå innendørs og på det tredje trinnet skal bokashien i kontakt med jord, enten rett i jorden, i kompostbinge eller i bokashi jordfabrikk inne eller ute. En jordfabrikk kan være en hvilken som helst kasse du har tilgjengelig. Det kan være en lukket kompostbinge med drenering og lufting (dersom du altså har en slik), en plastasse fra IKEA eller et par pallekarmer ute, som du setter av til produksjon av næringsrik bokashijord. Jordfabrikken kan stå innendørs eller utendørs.

Jordfabrikk innendørs

Jordfabrikk innendørs fungerer fint! Den lukter ikke, og trenger ikke ta mye plass.

Du trenger en stor balje, murerbøtte eller plastkasse, helst uten lokk; jordfabrikken skal IKKE være lufttett. Omdanningen av fermentert matavfall til jord er et samarbeid mellom bokashimikrobeen og jordbakterier, og jordbakteriene trenger luft for å jobbe. Ønsker du å dekke til jordfabrikken, kan du legge et lett håndkle eller en avis over. Hvor stor bøtta eller kassen er, spiller ingen rolle; men det skal gå både jord og bokashi oppi der (ca. like mye av hver totalt pleier å bli bra) så helt liten kan den ikke være. 30 liter eller mer er supert. På den annen side blir den veldig tung om den er kjempestor. Verdt å tenke på dersom du kommer til å måtte flytte på den.

Og så trenger du altså litt jord. Jord fra hagen, eller fra gamle krukkevekster er topp, eller skaff en sekk kjøpejord fra et hagesenter. Prøv gjerne å unngå de med mye torv: torven bør vi la ligge i myrene og ta opp CO2. Forøvrig spiller det ingen rolle hvordan kvaliteten på jorden er: kompostjorden du lager med bokashi, blir dunderjord uansett.

Jorden du bruker i jordfabrikken kan gjerne være litt tørr, da bidrar den til å ta opp fuktigheten.

Slik gjør du

  • Det kan være lurt å legge et lag med noe fuktighetsabsorberende i bunnen av jordfabrikken/kassen: trepellets eller kattestrø (papirpellets) for eksempel. Eller biokull! Da lader du samtidig biokullet – næringsrikt og langtidsvirkende jordforbedringsmateriale – rett i jordfabrikken. Litt biokull i blandingen av jord og bokashi bidrar også til å hindre fukt og lukt.
  • Fortsett så med litt jord nederst i jordfabrikken
  • Tøm den ferdigfermenterte bokashien oppå, bland den godt med mer jord …
  • … og dekk til med jord igjen.

Like mye jord som bokashi totalt fungerer bra i jordfabrikken. Det øverste laget i kassen skal alltid være jord.

Slik holder du på. Det er ikke nødvendig å ha lokk på kassen. Med 7–10 cm jord på toppen lukter det ingenting fra jordfabrikken. Hvis du ikke vil at den skal stå helt åpent, kan du eventuelt legge et kjøkkenhåndkle eller lignende over.

Det er bare to ting som er viktig å huske på:

1) VARME: Dersom du vil ha en effektiv og rask jordfabrikk, bør den stå i romtemperatur; helst over 20 grader. Alt over 15 grader kommer til å fungere, men da tar det tid. I mindre enn ca. 15 grader kommer det til å gå langsomt eller ikke skje noe i kassen – det blir bare oppbevaring av bokashi, til du setter kassen ut i sola når våren kommer for eksempel. Det er helt OK, men da får du altså ikke produsert jord i løpet av vinteren.

2) FUKTIGHET: Det bør være passe fuktig i kassen. Blir det for vått, kan det begynne å lukte; og er det for tørt, vil det ikke skje noe oppi der (men det er sjelden et problem om du legger noe over kassen). For mye fuktighet er lett å fikse. Hvis du har hatt lokk på og ser det kommer kondens på innsiden av lokket, bør du ta det av. Legg evt. en avis på toppen eller bland inn litt knust grillkull/ biokull, hvis nødvendig. Hva er passe fuktig? Omtrent som god jord.

En jordfabrikk med bokashi behøver ikke å luftes eller røres i som en tradisjonell kompost. Det er lov å kikke litt, og det kan være en idé å sikre at det ikke blir for tett i bunnen (for lite luft til jordbakteriene nederst), men ikke rør så mye at prosessen blir aerob, slik som i en vanlig kompost. Rør rundt og kikk litt på sakene om du synes det er spennende, hvis ikke kan du godt la være. (Mindre matbiter blir også raskere til jord enn store biter – fordi det blir større kontaktflate til sammen.)

Hvor lang tid tar det?

Det kommer an på varmen, hvor godt bokashien er blandet med jorden, og størrelsen på matbitene. Under optimale forhold vil det bare ta noen uker. Står kassen kaldere, vil det kunne ta noen måneder. Dersom du trenger litt jord til noen tidlige planteprosjekter, kan du hente ut litt av det som er klart, og la resten fortsette prosessen i fabrikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen. 

Rabatt %
-20%
kr 1 235,00 kr 988,00
Bokashistrø, 4 kg
kr 658,00
Rabatt %
-20%
kr 639,00 kr 511,20

Jordfabrikk utendørs

Utendørs, i hagen, er det enda enklere. Her kan jordfabrikken ganske enkelt være et sted i hagen der du bestemmer deg for å grave ned ferdigfermentert bokashi, og hente ut kompostjord hver gang du trenger næringsrik jord til bed, krukker eller kasse.

En utendørs jordfabrikk kan også gjerne være et par pallekarmer som du bestemmer deg for å bruke bare til å lage bokashi-jord i, eller en kasse med bunn, som over. I en utendørs jordfabrikk kan du fortsette å tømme bokashi på vinteren også, blande med litt frostfri jord og dekke til med 10–15 cm jord hver gang. Oppbevar noe jord frostfritt gjennom vinteren til dette formålet – det behøver ikke være kvalitetsjord; en sekk rimelig jord fra et hagesenter fungerer fint. Eller bunkre sliten hagejord på høsten. Bokashi-jorden du lager i jordfabrikken din, blir uansett fantastisk.

Slik gjør du

  • Bruker du pallekarmer rett på jorden, kan du godt begynne med noen aviser i bunnen, for å kvele evt. ugress. I en kasse med bunn bør du starte med noe fuktighetsabsorberende (se over)
  • Legg så i et lag med jord
  • Tøm på ferdiggjæret bokashi og bland den godt med litt mer jord …
  • … oppå der dekker du til med 10–15 cm jord. Bruk like mye jord som boakshi til sammen. Det øverste laget i jordfabrikken skal alltid være jord.
    Bruker du en kasse med bunn og den står ute uten tak over seg, bør du legge et lokk eller dra en presenning over, slik at jordfabrikken beskyttes mot nedbør. Blir det for vått, kan det hemme omdanningsprosessen. Lokket på jordfabrikken bør imidlertid ikke være lufttett, bare en fordel om eventuell kondens lett finner en vei ut! Legg en plankebit mellom kassen og lokket, og så noe tungt oppå der igjen. Da slipper kondens ut gjennom sprekken og lokket blåser ikke avsted.

Hvor lang tid tar det å lage jord i en utendørs jordfabrikk?

Det kommer an på varmen, hvor godt bokashien er blandet med jord, og størrelsen på matbitene. Under optimale forhold vil det bare ta noen uker. Er jordtemperaturen lavere, vil det kunne ta noen måneder. Det må være mer minst ca. 15 grader for at omdanningen skal sette fart.

Utendørs jordfabrikk på vinteren

Når det blir vinterkaldt, kommer det ikke til å skje noe i jordfabrikken. Bokashien omdannes ikke til jord hvis det er noe særlig under 15 grader. Men det gjør ingenting med bokashi; bokashi blir ikke dårlig eller ødelagt, og begynner ikke å lukte selv om det blir kaldt. Det gjør ingenting om den fryser! Når det blir varmere i været igjen til våren, kommer prosessen i gang igjen av seg selv dersom boakshi ligger blandet og dekket til med jord i kassen.

Innholdet synker ikke så mye sammen på vinteren heller, men pallekarmer er fleksible. Du kan lett bygge flere i høyden hvis du trenger mer plass i jordfabrikken i løpet av vinteren!

 

Relaterte artikler

Mindre lukt i bokashi - med biokull

Hun elsker å lage jord med bokashi – han syntes det luktet litt på kjøkkenet. Men etter at de begynte å legge biokull i bokashibø...

Biokull og bokashi

«Alle» snakker om biokull. Og noen snakker om biokull og bokashi. Vi lader biokull med bokashivæske, og får spennende og effektiv jordfo...