Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Mindre lukt i bokashi - med biokull

Hun elsker å lage jord med bokashi, han syntes det luktet på kjøkkenet. – Men etter at vi begynte å legge litt knust grillkull i bokashibøtta sammen med matavfall og strø, er lukten blitt borte! forteller hun. Og han er enig.

Fukt kan gi lukt

Noen bokashibøtter lukter mer enn andre. Det er typisk for mye fuktighet som er årsaken. Fuktigheten kan hemme fermenteringsprosessen i bøtta, og gi sterkere bokashilukt. Ser du kondens på innsiden av bøtta/lokket når du åpner bøtta, bør du tørke den bort og legge et par ark tørkepapir oppå matavfallet i bøtta et par dager. Tørkepapiret trekker ut overflødig fuktighet fra toppen også (i tillegg til væsken du tapper ut fra kranen), og med fuktigheten forsvinner også lukten. Skift ut papiret daglig disse dagene.

Opplevelsen av lukt varierer mye fra person til person. Noen synes den syrlige bokashilukten er frisk, andre assosierer den med oppkast. Paret i ingressen er typisk: samme bokashibøtte, to ulike opplevelser av lukt. Uansett: begge er enige om at grillkull virker – det fjerner lukt i bokashi.

Hvorfor fjerner kull lukt?

Kullets lukthemmende effekt i bokashi kan dels forklares ved at det reduserer fuktigheten i bøtta. Kull har en porestruktur som gir veldig stor overflate i forhold til volumet, derfor er kull bra på å absorbere fuktighet. Og mindre fuktighet er altså bra for miljøet i bokashibøtta.

Lukt er små, små partikler – flyktige kjemiske forbindelser – som svever i luften og fanges opp av nesene våre. Også luktpartiklene bindes til kullet i bøtta, i stedet for at de svever omkring i rommet, og dermed lukter bokashien mindre.

Grillkull i bøtta og i jordfabrikken

Kull i bokashibøtta

Legger du litt knust grillkull innimellom matavfallet i bokashibøtta av og til, vil det redusere potensialet for lukt i bokashien din betydelig. Helt vanlig grillkull funker fint (ikke briketter!). Knus gjerne kullet litt, så slipper du å få så store kullbiter med i jorden siden.

Oppbevar et glass eller en boks med knust grillkull sammen med bokashistrøet på kjøkkenet, så er det enkelt å drysse i litt kull fra tid til annen. Det skal ikke mye til! Husk at det kan gi mindre væske å tappe ut av kranen når du bruker kull i bøtta.

Bruker du en vanlig lufttett bøtte uten dobbel bunn og tappekran, er det ekstra viktig at du har et lag med fuktighetsabsorberende materiale i bunnen av bøtta, og gjerne innimellom og på toppen av matavfallet også. Bruk grillkull til å trekke ut overflødig fuktighet i bøtta! Da lager du samtidig langtidsvirkende jordforbedringsmateriale med biokull og bokashi  og får senere glede av bokashivæsken i jorden i lang tid.

Alle våre bokashibøtter kan tilsettes kull for å redusere lukt

Kull i jordfabrikken

Lager du jord ved på blande fermentert bokashi i en kasse med bunn inne eller ute, skal du ha noe fuktighetsabsorberende i bunnen av jordfabrikken. Blir det for fuktig og for tett i kassen, kan det hemme omdanningsprosessen. Legg litt grillkull i bunnen av kassen, og bland gjerne inn litt når du blander bokashi og jord også. Slik forhindrer du både fukt, lukt og at innholdet pakkes for tett i jordfabrikken.

Kullbitene lar du bli med videre ned i hagejorden siden, der blir de liggende og avgi bokashinæring og fuktighet i lang tid. Knus grillkullet litt før du har det i jordfabrikken hvis du ikke ønsker så store kullbiter i jorden.

Husk at jordfabrikken ikke skal være lufttett. Står den ute, må den beskyttes mot nedbør, men sørg for lufting: legg gjerne en plankebit mellom kassen og lokket og noe tungt oppå lokket igjen. Jordfabrikker inne bør stå uten lokk. Legg eventuelt en avis eller et kjøkkenhåndkle over. Det lukter ingenting av jordfabrikker med 50/50 jord og bokashi – og attpåtil grillkull.

 

Relaterte artikler

Microferm: mindre lukt av neslegjødsel

Brenneslevann er effektiv gjødsel. Men det stinker! Nå kan du redusere lukt og maksimere effekt ved å fermentere neslevannet med Microferm: b...

Biokull i bokashibøtta for å redusere fukt og lukt

Bokashi blir enda bedre for jorden, og tilnærmet luktfritt på kjøkkenet, med litt biokull i bøtta. Vi har knust biokull i nettbutikken...

Bokashi på balkongen

Vi lager spiselig balkong med bokashi i sommer! Her skal vi seriedyrke grønnsaker og få max ut av liten plass, og lage jord og gjødsle med b...