Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Biokull i bokashi: slik gjør du

Bokashi blir enda bedre for jorden, og tilnærmet luktfritt på kjøkkenet, med litt biokull i bøtta. Vi har knust biokull i nettbutikken, så slipper du å lage det selv.

Hvis du drysser litt biokull over matavfallet i bokashibøtta, suger kullet til seg fuktighet og luktmolekyler og hindrer lukt i bøtta. Kullet i bøtta «lades» dessuten med bokashivæske og næring, og avgir dette til jorden din i mange, mange år etterpå. God jordstruktur gir det også. Det funker fint å bruke vanlig knust grillkull (ikke briketter!), men knusingen er en grisejobb. Nå kan du kjøpe knust, norskprodusert biokull i nettbutikken, i forpakninger som passer på kjøkkenet.

Mange er bekymret for lukt på kjøkkenet når de starter med bokashi kjøkkenkompost. Og en del opplever sterkere lukt fra bokashibøttene sine fra tid til annen. Det er som regel litt mye fuktighet i bøtta som skaper lukt i bokashi. Hvis du drysser litt biokull over matavfallet i bøtta med jevne mellomrom – eller ved behov, når du synes det lukter mer enn vanlig – vil det lukte mindre. Kull har en fantastisk evne til å binde fuktighet, og luktmolekyler, og hindre lukt i bokashi. Det er den store overflaten som kullets porøse struktur medfører, som gir biokull denne evnen.

– Hvis du hadde kunnet brette ut et gram med kull, altså «åpne» alle hulrommene i et gram kull og brette dem utover, ville du fått et område som er like stort som en fotballbane, forteller Helge Haugen, bonde, biokullprodusent og antakelig en av dem som vet mest om biokull i Norge. – Det er dette som gjør at kull kan ta bort lukt fra luft eller rense vann, forklarer han.

En hel fotballbane i ett gram kull. Det er mye suge- og renseevne. Biokull er drøyt i bruk i bokashibøtta.

Biokull i bokashi: Slik gjør du 

  • Mindre fukt og lukt i bokashibøtta: Dryss knust biokull i bøtta jevnlig eller ved behov. Dosering vil avhenge av fuktighetsnivået i bøtta, men det vil sjelden være behov for mer enn 2–3 dl i en bokashibøtte. Husk at du får ut mindre (eller ingen) bokashivæske ut av bøtta når du tilfører biokull.
  • Fuktighetsabsorberende i bokashi med vanlig bøtte: Hvis du lager bokashi av matavfall i en bøtte uten dobbel bunn og tappekran, må du tilføre fuktighetsabsorberende materiale for å bli kvitt væsken som dannes i bøtta. Bruk gjerne biokull! Først litt i bunnen av bøtta, og deretter innimellom matavfallet fra tid til annen.
  • Lagre bokashivæske direkte i bokashibøtta: Når du skal reise bort og ikke får tappet ut væske; på vinteren når du trenger minde gjødselvæske; eller ellers om du bare ikke har behov for bokashivæske en periode, kan du godt tilføre biokull i bøtta for å lagre bokashivæsken i biokull DIREKTE i bokashibøtta.
  • I jordfabrikken: Bruker du en kasse med tett bunn som jordfabrikk, er det også viktig å tilføre fuktighetsabsorberende materiale slik at det ikke blir for vått i jordafbrikken; det vil hemme omdanningen. Legg et lag biokull i bunnen av kassen, og bland eventuelt inn litt kull i bokashi-jord-blandingen.
  • Lagre bokashivæske i biokull / lade biokull med bokashivæske: Lag prima jordforbedringsmateriale med biokull og bokashi! Oppbevar biokull i en beholder med tett lokk. Tøm bokashivæsken du tapper ut av bokashibøtta over kullet og sett lokket på igjen. Når du ser at væsken ikke trekkes opp av kullet i løpet av noen dager, er kullet mettet. Da kan du enten tømme mer biokull i kassen, eller lade mer kull i en annen beholder. Lykkelig er den som møter våren med en kasse full av bokashiladet biokull til hagen!

TIPS!

Kull som er veldig tørt, støver mye. Dersom du opplever at kullet støver mer enn du liker, kan du sprinkle noen dråper vann over innholdet i posen. Vannet vil raskt spre seg i biokullet og redusere støvingen.

Biokull i hagejorden din

Det biokullet du drysser i bokashibøtta eller putter i jordfabrikken, lar du bare bli med videre ned i hagejorden siden: I bed, plantekasser, krukker og kar. Der vil kullet ligge og avgi bokashinæring, væske og mikrober til jorden, i veldig mange år. Biokull – når det er ladet med væske og næring (for eksempel fra bokashi) – blir fantastisk langtidsvirkende jordforbedringsmateriale.

Knust biokull bidrar også til god jordstruktur. Jorden blir porøs og fin i lang tid, med små lommer til luft og vann som planterøttene nyter godt av.

– Biokull gjør jorden både mer drenerende og mer tørkeresistent på en gang, forklarer Helge.

What’s not to like? Det er vinn–vinn: I bokashibøtta og i jorden.

Relaterte artikler

Lad biokull i bunn av bokashibøtta

Jeg dropper risten i bøtta på vinteren og lagrer bokashivæsken i biokull isteden. Dermed får jeg både bedre plass i bøtta,...

Bokashivæske på høsten og vinteren

Er du usikker på hva du skal gjøre med bokashivæsken om høsten og vinteren? Vi har noen tips om hva du kan gjøre med den herlig...