Nå får du -20% og -30% på utvalgte produkter. Tilbudet varer t.o.m. 20 oktober.

Biokull i bokashi: slik gjør du

Bokashi blir enda bedre for jorden, og tilnærmet luktfritt på kjøkkenet, med litt biokull i bøtta. Vi har knust biokull i nettbutikken, så slipper du å lage det selv.

Hvis du drysser litt biokull over matavfallet i bokashibøtta, suger kullet til seg fuktighet og luktmolekyler og hindrer lukt i bøtta. Kullet i bøtta lades med bokashivæske og næring, og avgir dette til jorden din i mange, mange år etterpå. God jordstruktur gir det også.

Mange er bekymret for lukt på kjøkkenet når de starter med bokashi kjøkkenkompost. Og en del opplever sterkere lukt fra bokashibøttene sine fra tid til annen. Det er som regel litt mye fuktighet i bøtta som skaper lukt i bokashi. Det kan også skyldes at vi kaster spesielt sterktluktende matvarer, som løk eller fiskeskinn for eksempel. Hvis du drysser litt biokull over matavfallet i bøtta med jevne mellomrom – eller ved behov, når du synes det lukter mer enn vanlig – vil det lukte mindre. Kull har en fantastisk evne til å binde fuktighet, og luktmolekyler, og hindre lukt i bokashi. Det er kullets porøse struktur som sørger for disse absorberende egenskapene.

– Hvis du hadde kunnet brette ut et gram med kull, altså «åpne» alle hulrommene i et gram kull og brette dem utover, ville du fått et område som er like stort som en fotballbane, forteller Helge Haugen, bonde, biokullprodusent og antakelig en av dem som vet mest om biokull i Norge. – Det er dette som gjør at kull kan ta bort lukt fra luft eller rense vann, forklarer han.

En hel fotballbane i ett gram kull. Det er mye suge- og renseevne. Biokull er drøyt i bruk i bokashibøtta.

Biokull i bokashi

  • Mindre fukt og lukt i bokashibøtta: Dryss knust biokull i bøtta jevnlig eller ved behov. Dosering vil avhenge av fuktighetsnivået i bøtta, men ofte kan det holde med 2–3 dl i en bokashibøtte. Husk at du får ut mindre (eller ingen) bokashivæske ut av bøtta når du tilfører biokull.
  • Hvis du lager bokashi av matavfall i annen beholder enn en bokashibøtte, altså en beholder som ikke har dobbel bunn og tappekran, må du tilføre et fuktabsorberende materiale for å bli kvitt overskuddsvæsken. Bruk biokull! Først litt i bunnen av bøtta, og deretter innimellom matavfallet fra tid til annen.
  • Lagre bokashivæske direkte i bokashibøtta: Når du skal reise bort og ikke får tappet ut væske; på vinteren når du trenger minde gjødselvæske; eller ellers om du bare ikke har behov for bokashivæske, kan du godt tilføre biokull for å lagre bokashivæsken direkte i bøtta.
  • I jordfabrikken: Bruker du en kasse med tett bunn som jordfabrikk, er det også viktig å tilføre fuktabsorberende materiale slik at det ikke blir for vått; det vil hemme omdanningen. Legg et lag biokull i bunnen av kassen, og bland eventuelt inn litt kull i bokashi-jord-blandingen.
  • Lade biokull med bokashivæske: Lag prima jordforbedringsmateriale med biokull og bokashi! Oppbevar biokull i en beholder med tett lokk. Tøm bokashivæsken du tapper ut av bokashibøtta over kullet og sett lokket på igjen. Når du ser at væsken ikke trekkes opp av kullet i løpet av noen dager, er kullet mettet. Da kan du enten tømme mer biokull i kassen, eller lade mer kull i en annen beholder. Lykkelig er den som møter våren med en kasse full av bokashiladet biokull til hagen!

Biokull i hagejorden

Det biokullet du drysser i bokashibøtta eller putter i jordfabrikken, lar du bare bli med videre ned i hagejorden siden: I bed, plantekasser, krukker og kar. Der vil kullet ligge og avgi næring, væske og mikrober til jorden, i veldig mange år. Biokull – når det er ladet med væske og næring – blir fantastisk langtidsvirkende jordforbedringsmateriale.

Knust biokull bidrar også til god jordstruktur. Jorden blir porøs og fin i lang tid, med små lommer til luft og vann som planterøttene nyter godt av.

– Biokull gjør jorden både mer drenerende og mer tørkeresistent på en gang, forklarer Helge.

What’s not to like?

Det er vinn–vinn: I bokashibøtta og i jorden.

// ah

Relaterte artikler

Lad biokull i bunn av bokashibøtta

Jeg dropper risten i bøtta på vinteren og lagrer bokashivæsken i biokull isteden. Dermed får jeg både bedre plass i bøtta,...

Bokashivæske på høsten og vinteren

Er du usikker på hva du skal gjøre med bokashivæsken om høsten og vinteren? Vi har noen tips om hva du kan gjøre med den herlig...