Nå får du -20% og -30% på utvalgte produkter. Tilbudet varer t.o.m. 20 oktober.

Bokashi i byen

Bokashi lukter ikke vondt, tar liten plass, og omdanningen til jord går raskt. Derfor passer bokashi veldig fint for deg som bor i byen!

Bokashi er en tre-trinns-rakett til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene skal foregå innendørs.

1) Trinn én er perioden hvor du fyller matavfall i bokashibøtta daglig og strør bokashistrø over.

2) Trinn to er når bøtta er blitt full og skal fermentere i romtemperatur i (minst) 2 uker. Mens bøtta står og fermenterer begynner du å fylle bokashibøtte nummer to.

3) På trinn tre skal den fermenterte bokashien i kontakt med jord for å bli omdannet til jord. Det finnes flere måter å gjøre det på for deg som bor i by:

1) Jordfabrikk i en kasse – ute eller inne

Lag jord inne2.jpg

En kasse, krukke eller stor bøtte med jord blir en super jordfabrikk. I tillegg til en stor beholder trenger du omtrent like mye jord, som du har fermentert bokashi. Gammel krukkejord fungerer veldig fint. Kvaliteten på jorden spiller ingen rolle, jorden du lager med bokashi blir uansett fantastisk, men unngå torv. Du kan også spe ut jorda med litt høstløv om du ønsker. Det skal være cirka like mengder bokashi og jord i jordfabrikken pluss litt ekstra jord å toppen. Har du en Eko bokashibøtte, rommer denne ca 15 liter fermentert matavfall. Jordfabrikken din bør da helst romme minst 35-40 liter.

Slik gjør du:

  • Legg et lag med biokull i bunnen av jordfabrikken. Det absorberer fukt og blir næringsrikt og langtidsvirkende jordforbedringsmateriale.
  • Ha deretter litt jord nederst i jordfabrikken
  • Tøm den ferdiggjærede bokashien oppå og bland den godt med mer jord.
  • Dekk til alt med et lag jord.

Står kassen innendørs, er det ikke nødvendig å ha lokk på kassen. Med jord 5–10 cm jord på toppen lukter det bare svakt av jord fra jordfabrikken. Hvis du ikke vil at den skal stå helt åpent, kan du legge over en avis, et håndkle eller lignende.

Står jordfabrikken ute, uten tak over, må du beskytte den mot nedbør – men jordfabrikken skal ikke være lufttett! Har du lokk på, legg en plankebit mellom kassen og lokket og deretter noe tungt oppå lokket igjen. Da slipper kondens ut gjennom sprekken, samtidig som at lokket ikke blåser avsted.

Hvis jordfabrikken står i under 15ºC, for eksempel i en kald kjeller eller på balkongen vinterstid, kommer det til å skje lite. Det blir ikke til jord i kalde temperaturer. Prosessen stopper opp – men det gjør ingenting med bokashi! Bokashien blir ikke dårlig eller ødelagt, den står bare "på vent". Så snart det blir varmere i været vil prosessen starte av seg selv igjen. Du kan altså la den stå på balkongen hele vinteren. Det gjør ingenting om den fryser. Det blir jord til våren! En jordfabrikk med bokashi behøver heller ikke å luftes eller røres for å holdes i gang, slik som en tradisjonell kompost.

Du kan også flytte jordfabrikken innendørs på senvinteren, for å være sikker på at du har kompostjord klar til du skal begynne å potte om småplanter til våren.

2) Lage jord i dyrkesekk

Det går fint å lage jord av bokashi i en dyrkesekk. Fordelen er selvfølgelig at den kan pakkes sammen når den ikke er i bruk – og det kan være praktisk i en liten leilighet! Prinsippet er det samme som i en kasse: noe fuktighetsabsorberende og litt jord i bunnen, bokashi blandet med jord, og så et lag jord helt øverst igjen. Sett sekken på balkongen eller i kjelleren, hele året. Er det kaldt der sekken står, vil det ikke skje noen særlig før våren kommer og temperaturen kryper over 15ºC. Men gjør som sagt ingenting om innholdet fryser. Når våren kommer sørger du for at sekken(e) får stå litt i solen. Etter noen uker har du du fantastisk næringsrik dyrkingsjord – til kjøkkenhagen, balkongen eller sommerens urtekrukker.

Vi har dyrkesekker her!

3) I pallekarmer i bakgården eller kolonihagen

Vintertips3.jpg

Har du anledning til å sette opp pallekarmer i bakgården eller i en kolonihage/felleshage, kan du blande jord og bokashi i pallekarmer utendørs hele året. Pallekarmene kan gjerne stå rett på jorden, uten markduk eller annen bunn i kassen. Har du grevling eller vånd i nærheten, eller er bekymret for rotter og mus, er det lurt å stifte fast netting i bunnen av pallekarmene du lager jord i. Bor du i et område med rotter (og det VIL ofte være rotter rundt hushjørnene i byen), er det sikrest å beskytte jordfabrikken med kyllingnetting.

Du kan enten grave ned bokashi rett i pallekarmer som du dyrker i, eller du kan sette av en påbygd pallekarm (2–3 i høyden er bra) kun til å lage jord i. Da kan du alltid hente ut kompostjord fra denne og bruke den der du vil.

Biokull 10 liter
kr 249,00
Rabatt %
-20%
kr 194,73 kr 155,78

Slik lykkes du med jordfabrikk i pallekarm:

  • Hvis pallekarmen står rett på bakken, kan du begynne med litt papp i bunnen (oppå kyllingnettingen) for å kvele eventuelt ugress.
  • Legg litt jord oppå pappen
  • Tøm på ferdig fermentert bokashi og bland den godt med mer jord
  • Dekk til med 10–15 cm jord på toppen igjen
  • Mange ønsker å ha lokk på jordfabrikken i byen. Det kan være fint for å beskytte mot store nedbørsmengder, selv om pallekarmene ikke har bunn og regnet i prinsippet renner igjennom. Mange vil også sikre jordfabrikken ekstra godt mot fugler, hunder eller rotter. Bare husk at det må komme luft til – en jordfabrikk skal ikke ha helt tett lokk.

Hvor lang tid tar det å lage jord i en utendørs jordfabrikk?

Det kommer an på temperaturen, hvor godt bokashien er blandet med jord, og størrelsen på matbitene. Under optimale forhold tar det bare to uker. Er jordtemperaturen lavere, vil det ta litt lenger. Det må være minst 15ºC for at omdanningen skal sette skikkelig fart.

Utendørs jordfabrikk på vinteren

Når det blir vinterkaldt kommer det ikke til å skje noe i jordfabrikken. Men du kan bare fortsette å blande bokashi og jord i pallekarmene gjennom vinteren. Når det blir varmere i været igjen, kommer prosessen i gang igjen av seg selv. Husk å ha litt frostfri jord eller jord og løv stående gjennom vinteren, så du har til å blande med bokashi i jordfabrikken.

Relaterte artikler

Bokashi året rundt

Jordfabrikker i stua, spirende frø på gjesterommet og bokashi-kompostering på kjøkkenet. Det hender det tar litt av hjemme hos Randi H...

Bokashi på hytta

Avfallshåndtering er ofte en utfordring på hytta. Dessuten ligger mange hytter på fjellgrunn – ved sjøen eller på fjellet –...

Lukt i bokashibøtta?

Lukter bokashibøtta mer enn du synes er OK? Årsaken er som regel enkel: det er for mye fukt nedi der, eller lokket er ikke tett.