Bokashi i byen

Bokashi kjøkkenkompost lukter ikke vondt, tar liten plass, og omdanningen til jord går raskt. Bokashi passer fint for deg som bor i byen.

Bokashi er en tre-trinns-rakett til herlig næringsrik kompostjord. De to første trinnene skal foregå innendørs.

1) Trinn én er de pluss/minus 2 ukene på kjøkkenet når du fyller matavfall i bokashibøtta daglig og har bokashistrø på.

2) Trinn to er når bøtta er full og skal fermentere innendørs i 2 uker eller mer. Du starter nå med å fylle den andre bøtta.

3) På trinn tre skal den fermenterte bokashien i kontakt med jord for å bli til jord. Det finnes flere måter å gjøre det på for deg som bor i by.

1) Jordfabrikk i en kasse - ute eller inne

Lag jord inne2.jpg

En kasse eller stor bøtte med jord blir en super jordfabrikk. Du trenger en stor bøtte, balje eller kasse og omtrent like mye jord, eller jord og løv, som du har fermentert bokashi. Gammel krukkejord eller billig jord fra hagesenter fungerer fint. Kvaliteten på jorden spiller ingen rolle, jorden du lager med bokashi blir uansett fantastisk. Det skal være like mengder bokashi og jord i jordfabrikken; bruker du klassisk bokashibøtte med dobbel bunn og tappekran, tar denne ca 14 liter fermentert matavfall, så jordfabrikken bør være minimum 30 liter.

Slik gjør du

 • Det kan være lurt å legge et lag med noe fuktighetsabsorberende i bunnen av jordfabrikken: Helst biokull! Det blir næringsrikt og langtidsvirkende jordforbedringsmateriale – rett i jordfabrikken.
 • Begynn så med litt jord nederst i jordfabrikken
 • Tøm den ferdiggjærede bokashien oppå, bland den godt med mer jord …
 • … og dekk godt til med jord igjen. Like mye jord som bokashi totalt fungerer bra i jordbafrikken. Det øverste laget i kassen skal alltid være jord.

Slik holder du på. Står kassen innendørs, er det ikke nødvendig å ha lokk på kassen. Med jord 7–10 cm på toppen lukter det ingenting fra jordfabrikken. Hvis du ikke vil at den skal stå helt åpent, kan du eventuelt legge en avis, et tynt håndkle eller lignende over.

Står jordfabrikken ute, uten tak over, mår du beskytte den mot nedbør. Men jordfabrikken skal helst ikke være lufttett. Har du lokk på, er det lurt å legge en plankebit eller lignende mellom kassen og lokket og så noe tungt oppå lokket igjen. Da slipper kondens ut gjennom sprekken, og lokket blåser ikke avsted.

Hvis jordfabrikken står i under 15 grader, for eksempel i en kald kjeller eller på balkongen vinterstid, kommer det ikke til å skje noe oppi der. Det blir ikke til jord i temperaturer under 15 grader. Prosessen stopper opp, men det gjør ingenting med bokashi! Bokashien blir ikke dårlig eller ødelagt, og den lukter ikke. Så snart det blir varmere i været igjen, vil prosessen gå i gang av seg selv. Du kan altså la den stå i kjelleren eller på balkongen hele vinteren. Det gjør ingenting om den fryser. Det blir jord til våren! En jordfabrikk med bokashi behøver heller ikke å luftes eller røres i som en tradisjonell kompost.

Du kan også flytte jordfabrikken innendørs på senvinteren, for å være sikker på at du har herlig kompostjord til du skal begynne å potte om småplanter på våren.

2) Lage jord i sekk

Det går fint å lage jord av bokashi i en tykk søppelsekk, eller gjerne dobbel søppelsekk. Prinsippet er det samme som i en kasse: noe fuktighetsabsorberende og litt jord i bunnen, bokashi blandet med jord og så jord på toppen igjen. Sett sekken på balkongen eller i kjelleren, hele året. Er det kaldt der sekken står, vil det ikke skje noen omdanning til jord oppi der før våren kommer og temperaturen kryper over 15 grader. Men gjør som sagt ingenting om innholdet fryser. Når våren kommer sørger du for at sekken(e) får stå litt i solen. Etter noen uker har du da en sekk eller tre full av fantastisk næringsrik dyrkingsjord – til kjøkkenhagen, balkongen eller sommerens urtekrukker. Bokashien bør ikke utsettes for direkte sollys, men den trenger varmen, så sekken bør være farget (gjerne svart eller mørk for varmens skyld), og kanskje vil du legge en presenning eller noe over den der den står i vårsolen. Det er forresten lurt å legge sekkene flatt, da pakkes ikke innholdet så tett og blir fortere varmet opp av solen.

Slik lykkes du med jordfabrikk i bokashisekk:

 • Bokashi i sekk fungerer best hvis det ikke er altfor store biter i den fermenterte bokashien
 • Bruk alltid like mye jord som fermentert bokashi i sekken
 • Ha noe fuktighetsabsorberende i bunnen og gjerne innimellom bokashi og jord i sekken. Biokull suger opp fuktighet godt og blir supert jordforbedringsmateriale i jorden siden.
 • Legg sekken flatt i solen når våren kommer, gjerne med en presenning eller lignende over
 • Jordbakteriene, som bidrar i omdanningsprosessen, trenger luft, så lag litt åpning i sekken slik at kondens slipper ut og luft kommer til

3) I pallekarmer i bakgården eller kolonihagen

Vintertips3.jpg

Har du anledning til å sette opp pallekarmer i bakgården eller i en kolonihage/ felleshage, kan du blande jord og bokashi i pallekarmer utendørs hele året. Pallekarmene kan gjerne stå rett på jorden, uten markduk eller annen bunn i kassen. Har du grevling eller vånd i nærheten, eller er bekymret for rotter og mus, er det lurt å stifte fast kyllingnetting i bunnen av pallekarmene du lager jord i. Det tilhører unntakene at rotter og mus tiltrekkes av bokashi, det er for surt for dem. Men på vinteren og tidlig vår og høst vil omdannningen til jord gå langsomt eller stoppe opp, mens bokashiens pH-verdi/surhetsgrad nøytraliseres etter to uker i kontakt med jord. Bor du i et område med rotter (og det VIL ofte være rotter rundt hushjørnene i byen), er det sikrest å beskytte jordfabrikken med kyllingnetting.

Du kan enten grave ned bokashi rett i pallekarmer som du dyrker i, eller du kan sette av en påbygd pallekarm (2–3 i høyden er bra) kun til å lage jord i. Da kan du alltid hente ut kompostjord fra denne og bruke den der du vil.

Disse produktene kan være nyttige:

Slik lykkes du med jordfabrikk i pallekarm:

 • Hvis pallekarmen står rett på bakken, kan du begynne med litt papp i bunnen (oppå kyllingnettingen) for å kvele evt. ugress.
 • Legg litt jord oppå pappen
 • Tøm på ferdig fermentert bokashi og bland den godt med mer jord
 • Dekk til med 10–15 cm jord på toppen igjen
 • Mange ønsker å ha lokk på jordfabrikken i byen. Det kan være fint for å beskytte mot store nedbørsmengder, selv om pallekarmene ikke har bunn og regnet i prinsippet renner igjennom. Mange vil også sikre jordfabrikken ekstra godt mot fugler, hunder og rotter. Legg en plankebit mellom kassen og lokket, og så noe tungt oppå der igjen, så slipper det luft til.

Hvor lang tid tar det å lage jord i en utendørs jordfabrikk?

Det kommer an på varmen, hvor godt bokashien er blandet med jord, og størrelsen på matbitene. Under optimale forhold vil det bare ta to uker. Er jordtemperaturen lavere, vil det kunne ta noen måneder. Det må være minst 15 grader for at omdanningen skal sette fart.

Utendørs jordfabrikk på vinteren

Når det blir vinterkaldt kommer det ikke til å skje noe i jordfabrikken. Men du kan bare fortsette å blande bokashi og jord i pallekarmene gjennom vinteren. Når det blir varmere i været igjen til våren, kommer prosessen i gang igjen av seg selv. Husk å ha litt frostfri jord eller jord og løv stående gjennom vinteren, så du har til å blande med bokashi i jordfabrikken.

Relaterte artikler

Bokashi året rundt

Jordfabrikker i stua, spirende frø på gjesterommet og bokashi-kompostering på kjøkkenet. Det hender det tar litt av hjemme hos Randi H...

Bokashi på hytta

Avfallshåndtering er ofte en utfordring på hytta. Dessuten ligger mange hytter på fjellgrunn – ved sjøen eller på fjellet –...

Lukt i bokashibøtta?

Lukter bokashibøtta mer enn du synes er OK? Årsaken er som regel enkel: det er for mye fukt nedi der, eller lokket er ikke tett.