Bokashi på hytta

Avfallshåndtering er ofte en utfordring på hytta. Dessuten ligger mange hytter på fjellgrunn – ved sjøen eller på fjellet – med lite jord til sommerens blomster- og plantekasser. Kanskje bokashi kan være løsningen på hytta?

Mindre søppel og enkel tilgang til god jord «på stedet» er attraktivt for mange hytteeiere. Det samme er mindre lukt av matavfall på kjøkkenet på sommerhytta, og mindre veps og bananfluer rundt søpla på sensommeren.

– Men hvor skal bokashibøttene stå i den trange hytta? Hva skjer med bokashien hvis familien ikke er på hytta på lenge? Og hvor varmt må bøttene stå når ingen er der?

Vi dro til skogs, til en sommerhytte ved Vansjø i Østfold, for å forsøke å finne gode bokashiløsninger for hyttefolket.

På hyttetur 

Hytta til Ole og Bente ligger på en fjellknaus; med skogstomt rundt, og brygga og Vansjø som en del av «hagen». Det er en isolert sommerhytte, og er typisk åpen fra påske til september/oktober. Hytteeierne bor på hytta i perioder på sommeren, men reiser også på turer andre steder, og da kan hytta bli stående ubrukt i noen uker.

Rundt hytta står krukker og plantekasser med sommerblomster og urter, fra tidlig vår til sent på sommeren. Jordsmonnet rundt hytta er tynt og skrint, og jord fraktes inn fra butikken. Litt bokashi-jord i krukkene kunne derfor vært veldig fint!

Bokashi på hytta 2.jpg

Plass – hvor skal bøttene stå? 

Plass er ofte et tema på hytta. Hytta til Ole og Bente er ikke veldig liten, men akkurat kjøkkenet er trangt. Her må du lukke den ene skuffen for å kunne åpne den andre. Kan de få plass til å gjøre bokashi likevel?

Bokashibøtta bør ikke åpnes mer enn én gang om dagen, så strengt tatt behøver ikke bøtta å stå så veldig lett tilgjengelig.

Rutinene rundt bokashi er bare å samle dagens matavfall i en beholder med lokk i løpet av dagen, for så å tømme det i bokashibøtta senere. På kjøkkenet trenger vi egentlig bare å få plass til en liten avfallsbeholder som kan stå på kjøkkenbenken. Bokashibøtta kan vi sette et annet sted.

Det er imidlertid viktig at bøttene får stå innendørs, i jevn romtemperatur, både mens bøtta fylles med matavfall og i de minimum to ukene som full bøtte skal stå til etterfermentering. Kanskje finner du plass til bøtta i en krok i gangen eller på gjestesoverommet?

Skulle du ha veldig liten plass på hytta, kan du velge en mindre bokashibøtte. Loop-bøttene kan til og med fungere som avlastingsbord eller pidestall for en potteplante! "Hidden in plain sight", som man sier. ;)

 

Hva når vi reiser fra hytta? 

Hytteeiere er jo ikke på hytta hele tiden. Av og til kan det gå uker uten at noen er på hytta ved Vansjø. Da blir det ikke noe påfyll i bokashibøttene heller, og det kan gå ukesvis før en bøtte blir helt full. Og bøtta kan bli stående og etterfermentere i mye mer enn to uker.

Begge deler er helt ok! Det spiller ingen rolle om det tar to dager eller seks måneder å fylle bokashibøtta. Prosessen videre blir den samme likevel. Og fermenteringsperioden skal være MINST to uker, men bøtta kan fint stå i et år om du vil. Etter to uker med etterfermentering gjør det ingenting om det blir kaldt heller – det er helt ok om ferdig fermentert bokashi fryser. Du kan med andre ord fint lage hyttebokashi i høstferien, for så å la bøtta stå til neste vår.

Bokashi er feriekompost, og hytte- eller pendlerkompost.

Bokashivæske

Når vi reiser fra hytta får vi nødvendigvis ikke tappet av bokashivæske. Det kan vi løse på ulike måter:

1. Presse sammen innholdet svært godt og tappe ut all overskuddsvæske før vi reiser fra bøtta, og la det stå til. Det går som regel fint, det kan bare lukte litt stramt av væsken når vi kommer tilbake igjen.

2. Blande i litt biokull hver gang vi har oppi matavfall. Det holder ofte med en spiseskje eller to. Kullet absorberer overskuddsvæske fra bokashien, og innholdet i bøtta forholder seg rimelig tørt. Vi kan dobbeltsjekke at vi har brukt nok kull ved å forsøke å tappe ut væske.

3. Legge biokull i bunn av bøtta. Fyll enten opp til rett under rista, eller legg kull i bunn i stedet for rist. Da absorberes all bokashivæske der og du behøver ikke å tilføre noe underveis.

Varme 

For hytter som ligger på fjellet, og sent eller tidlig i sesongen for andre sommerhytter, kan det fort bli kaldt i hytta når varmen skrues av eller ned. Det gjør ingenting om bokashibøttene blir stående urørt en stund, men de MÅ stå i romtemperatur til alt innholdet er gjennomfermentert. Det gjelder altså i den tiden hvor du fyller opp bøtta og i to uker etterpå.

Mange hytteeiere løser dette ved at de har ett lite rom hvor de setter inn en ovn og holder temperaturen på 18 grader, også når de ikke er der. Mange velger seg badet, eller et teknisk rom med varmtvannstank for hytter som har innlagt vann.

Eventuelt kan du selvfølgelig også ta med deg bokashibøtta hjem fra hytta etter endt sesong og la den fermentere ferdig hjemme.

Jordfabrikk på hytta 

Når en full bokashibøtte har fermentert innendørs i to uker, kan innholdet blandes med jord for å bli jord. Det kan være rett i bakken, krukker eller pallekarmer – eller du kan lage jordfabrikk i en kasse med bunn. Kassen kan stå ute eller inne, i et skjul eller under hytta om du vil. Bare pass på at den ikke blir full av regn eller snø.

Ikke sett lokk på jordfabrikken. Jordbakteriene du blander inn trenger nemlig luft. Legg hønsenetting over hvis du er redd for gnagere. Det er typisk vånd, grevling og hunder som er mest interessert i nyblandet bokashi i jord, men det finnes også opplevelser med andre gnagere, særlig i vinterhalvåret.

Det spiller ingen rolle hvordan kvaliteten på jorden du bruker i jordfabrikken er. Bruk gammel, sliten krukkejord, eller rak sammen løv og annet som har ligget på bakken og tynn ut jordforbruket med dette. Det inneholder også masse fine jordbakterier! Det eneste som fungerer dårlig er torv.

Ved siden av vedstabelen noen meter fra hytteveggen, er det fin plass til en jordfabrikk av pallekarmer på hytta til Bente og Ole.

/ah, bokashinorge.no

 

Relaterte artikler

Tips: Unngå at sommerblomstene i krukker tørker ut

Krukker med blomster tørker fort ut i varmen – og jo mindre krukkene er, jo raskere går det. Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å...

Tips: Slik bekjemper du bladlus

Ikke alle småkryp er velkommen i hagen – bladlus vil vi helst bli kvitt. Men går det an uten sterke kjemikalier? Ja, på bare 3 dager til...

Få flott frukt og bær i hagen – uten skurv og sopp

Hvordan få lekre frukt og bær i hagen – uten epleskurv og annen muggsopp? Vi gir deg tips om hvordan du enkelt får det til, helt uten br...