I juli måned sender vi kun varer på torsdager. God sommer!

Tips: Slik bekjemper du bladlus

Ikke alle småkryp er velkommen i hagen – bladlus vil vi helst bli kvitt. Men går det an uten sterke kjemikalier? Ja, på bare 3 dager til og med!

Lusa er riktignok liten, men kan gjøre stor skade i hagen om den får fritt leide. Det finnes nok av gift tilgjengelig på markedet som dreper bladlus, og mer til, men det ønsker vi ikke å bruke i vår hage. Vi er glade i mikrolivet og i insektene. Vi skulle bare hatt litt bedre kontroll på bladlusa... Heldigvis kan vi bli skånsomt kvitt dem på bare 3 dager!

Dag 1

Lusekur uten kjemikalier 1.jpg

En freidig flokk med grønne kryp har samlet seg på agurkplanten. Det første vi gjør for å bli kvitt dem, er å forsiktig knuse de lusene vi kan se. Vi er forsiktige så den stakkars infiserte agurkplanten ikke tar skade av det. Vi kniper, blåser og børster så godt vi kan.   

Lusekur uten kjemikalier 2.jpg

Deretter tynner vi bokashivæske ut med vann i en spruteflaske, i forholdet 1:1000. En liten dråpe med bokashivæske er nok! Har du ikke bokashivæske, kan du også bruke Microferm som gjør samme nytten.

Lusekur uten kjemikalier 4.jpg

Nå er det bare å spraye i vei!

Dag 2

Den lave pH-verdien i bokashivæsken/Microferm gjør forholdene på planten utrivelig for bladlusa, og den dør raskt. Men små bladlusunger kan ha gjemt seg bort mellom blader og knopper, så behandlingen bør repeteres i et par dager. Spray på blandingen fra dagen før hvis du har noe igjen, eller bland ny bokashivæske/Microferm og vann i forholdet 1:1000.

Disse produktene kan hjelpe deg i hagen

Dag 3

Gjenta behandlingen nok en gang for å få sprayet de siste luringene som har klart å gjemme seg bort i de to foregående dagene. Etter 3 dagers behandling er lusekolonien på agurkplanten vår bekjempet! Og det uten å ha brukt noen form for gift.


Hvorfor dreper ikke bokashivæske/Microferm alt liv?

Dette høres jo nesten for godt ut til å være sant, tenker du kanskje. Hvorfor blir ikke marihøner, bier og humler også drept av denne behandlingen?

Blandingen som sprayes på bladlusa har en lav pH som bladlusa ikke liker. Får lusa sprayen direkte på seg, vil den som oftest dø. Og miljøet på planten vil bli surt, slik at bladlusa ikke ønsker å komme tilbake til planten – om den skulle være så heldig å overleve sprayen. Det betyr at når planten nettopp har blitt sprayet med blandingen, vil heller ikke andre insekter ønske å slå seg ned på planten. Men det er jo ikke så farlig. De kan bare fly sin vei og komme tilbake når pH-verdien har nøytralisert seg igjen. Det kan ikke bladlusa. Den lever jo av å suge saft fra planten, og er nødt til å oppholde seg akkurat der den er.

Husk bare at nettopp fordi dette ikke er en gift, så vil heller ikke lusa dø hvis den greier å gjemme seg bort fra sprayen. Da kryper den frem igjen litt senere fortsetter å formere seg. Det er derfor viktig å spraye hele planten godt med blandingen, slik at ikke lusa har noen gjemmesteder.

Og for den stakkars planten som ble infisert av bladlus? Hvordan påvirker bokashivæske og Microferm den? Jo, den strutter av glede! For både bokashivæske og Microferm har gode effektive mikroorganismer som hjelper plantene å vokse videre. Bladene blir også mer motstandsdyktige mot skadesopp.

sr /bokashinorge.no

Relaterte artikler

Tips: Slik bekjemper du bladlus

Ikke alle småkryp er velkommen i hagen – bladlus vil vi helst bli kvitt. Men går det an uten sterke kjemikalier? Ja, på bare 3 dager til...

Få flott frukt og bær i hagen – uten skurv og sopp

Hvordan få lekre frukt og bær i hagen – uten epleskurv og annen muggsopp? Vi gir deg tips om hvordan du enkelt får det til, helt uten br...

Tips mot hærmygg i jordfabrikken

Mange opplever at det er utfordrende å produsere bokashi-jord innendørs på grunn av "fluer". Da er det som regel hærmyggen det er snakk...