Tips: Slik bekjemper du bladlus

Ikke alle småkryp er velkomne i hagen - bladlus vil vi helst bli kvitt. Men går det uten kjemikalier? Ja! Her forteller vi deg hvordan du får det til på 3 dager.

Lusa er riktignok liten, men kan gjøre stor skade i hagen om den først får formere seg lenge nok. Det finnes nok av gift tilgjengelig på markedet som dreper bladlus - og mer til. Men det ønsker vi ikke i vår hage. Vi er glade i mikrolivet. Men altså ikke i bladlusa. Heldigvis blir vi skånsomt kvitt dem på bare 3 dager!

Dag 1

Lusekur uten kjemikalier 1.jpg

En freidig flokk grønne udyr har samlet seg på agurkplanten. Det første vi gjør for å fjerne dem er å knuse forsiktig de lusene vi kan. Men vi er forsiktige, slik at ikke den stakkars infiserte agurkplanten lider. Vi kniper, blåser og børster så godt vi kan.   

Lusekur uten kjemikalier 2.jpg

Deretter blander vi bokashivæske 1:1000 i en spruteflaske. En liten dråpe er nok. Har du ikke bokashivæske, kan du også bruke Microferm som gjør samme nytten.

 

Lusekur uten kjemikalier 4.jpg

Nå er det bare å spraye i vei.

Dag 2

Den lave pH verdien i bokashivæsken / Microferm gjør forholdet på planten utrivelig for bladlusa, og den dør raskt. Men de små bladlus ungene kan ha gjemt seg bort mellom blader og knopper. Behandlingen må derfor repeteres i et par dager. Spray på blandingen fra dagen før hvis du har noe igjen, eller bland ny bokashivæske/Microferm og vann i forholdet 1:1000.

Disse produktene kan hjelpe deg i hagen

Dag 3

Gjenta behandlingen nok en gang for å få sprayet de siste luringene som har klart å gjemme seg for sprayen i de to foregående dagene. Etter 3 dagers behandling er lusekolonien på agurkplanten vår bekjempet! Og det uten å ha brukt en eneste dråpe kjemikalier! 


Hvorfor dreper ikke bokashivæske/Microferm alt liv?

Dette høres jo nesten for godt ut til å være sant, tenker du kanskje. Hvorfor blir ikke marihøner, bier og humler også drept av behandlingen?

Blandingen som sprayes på bladlusa har en veldig lav pH som bladlusa ikke liker. Får lusa sprayen DIREKTE på seg, vil den som oftest dø. Og miljøet på planten vil bli veldig surt, slik at bladlusa ikke ønsker å komme tilbake til planten - om den skulle være så heldig å overleve sprayen. Det betyr at når planten nettopp har blitt sprayet med blandingen, vil ikke andre insekter heller ønske å slå seg ned på planten. Men det er ikke så farlig. De kan jo bare fly sin vei og komme tilbake når pH verdien har steget igjen. Men det kan ikke bladlusa. Den lever jo av å suge saft fra planten, og er nødt til å oppholde seg akkurat der. Men husk: dette er ikke en gift. Får lusa mulighet til å gjemme seg bort fra sprayen, vil den ikke dø. Da kryper den frem igjen etter noen dager og fortsetter å formere seg. Det er derfor viktig å spraye hele planten godt med blandingen, slik at ikke lusa har noen gjemmesteder.

Og for den stakkars planten som ble infisert av bladlus? Hva gjør bokashivæske og Microferm med den? Jo, den strutter av glede! For både bokashivæske og Microferm har gode effektive mikroorganismer som hjelper plantene å vokse videre. Bladene blir også mer motstandsdyktige mot skadesopp. Og du trenger heller ikke bekymre deg for at behandlingen skal føre til sviflekker på bladene hvis det kommer sol på blader som er sprayet med blandingen (gjødsler man med bladgjødsel, kan det bli svimerker om det kommer sol på bladene). 

sr /bokashinorge.no

Relaterte artikler

Tips: Slik bekjemper du bladlus

Ikke alle småkryp er velkomne i hagen - bladlus vil vi helst bli kvitt. Men går det uten kjemikalier? Ja! Her forteller vi deg hvordan du får ...

Få flott frukt og bær i hagen - uten skurv og sopp

Hvordan få lekre frukt og bær i hagen - uten epleskurv og annen muggsopp? Vi gir deg tips om hvordan du enkelt får det til, helt uten bruk av ...

Tips mot hærmygg i jordfabrikken

Mange opplever at det er utfordrende å produsere bokashi-jord innendørs på grunn av "fluer". Da er det som regel hærmyggen det er snakk...