Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Hærmygg i jordfabrikken

Mange opplever at det er utfordrende å produsere bokashi-jord innendørs på grunn av "fluer". Da er det som regel hærmyggen det er snakk om, som trives i ukompostert organisk materiale.

Siden bokashijord er delvis ukompostert organisk materiale, vil hærmyggen trives bedre i denne jorden enn i ren sand eller torv tilsatt kunstgjødsel. Sånn er det bare - det er mange som elsker bokashi, både mennesker og hærmygg, det fordrer det biologiske mangfoldet. Men det betyr ikke at man ikke kan lykkes med å lage bokashijord innendørs - uten hærmygg, man trenger bare noen ess i ermet og litt kunnskap om hvordan gjøre det vanskelig for hærmyggen å trives.

Her er noen tips:

  • Bunn jordfabrikken med et drenerende lag i bunn av beholderen, slik at overskuddsvæske kan drenere bort og ikke bokashi-jordfabrikken er veldig våt. Hærmygg elsker fuktighet. 
  • Dekk jordfabrikken med et insektsnett. Da hindrer du både hærmygg i å komme til for å legge egg og evt. hærmygg å komme ut, om de finnes i jordfabrikken. 
  • Plasser gjerne jordfabrikken i mørke. Da er sjansen stor for at hærmyggen ikke finner frem, eller emigrerer så snart den kan fly, siden den tiltrekkes lyset. 
  • Dekk toppen av jordfabrikken med tørr sand eller biokull, som ikke er gunstig for hærmyggen å legge egg i. Den legger eggene sine i de to øverste cm av jorden.
  • Sold ut ukomposterte biter fra bokashijorden før du bruker den til potteplantene på stua. Bruk kun velkompostert jord og bland den gjerne med sand, biokull eller annet som drenerer godt. 
  • Sett opp en limfelle ved jordfabrikken som indikator på om hærmyggen er etablert og en evt. invasjon er i anmarsj.
  • "Aldri for sent å snu": forvis jordfabrikken utendørs om hærmyggen etablerer seg i jordfabrikken, så den ikke får utvikle seg til en invasjon og spre seg til øvrig jord i huset. (Tøm og oppbevar den i en søppelsekk om vinteren, eller grav den ned om sommeren).
  • Noen sverger til å bruke bare pastaurisert jord (jord varmet opp til 70 grader i minst 30 min, for å ta knekken på hærmyggen som kan finnes i jorden ute), men jeg tenker at da tar vi jo knekken på alt det gode mikrolivet som vi vil ha for å få en effektiv nedbrytning av jorden. Men dette kan kanskje passe for noen. 

Og dersom du ikke lykkes med jordfabrikk inne, så er det like enkelt å lage jord ute i jordfabrikker gjennom den varme sesongen og heller grave opp denne komposterte bokashi-jorden og lagre den i sekker frem til du trenger de på senvinteren og våren. Men det krever at du ligger litt i forkant, så klart. 

Les mer om å bekjempe hærmygg her: Bekjempe fluer innendørs

Hva er ditt beste våpen?

Nyttige produkter for deg

Relaterte artikler

Tips: Unngå at sommerblomstene i krukker tørker ut

Krukker med blomster tørker fort ut i varmen. Små krukker tørker veldig fort, mens de større holder litt lenger. Men med enkle grep k...

Få flott frukt og bær i hagen – uten skurv og sopp

Hvordan få lekre frukt og bær i hagen – uten epleskurv og annen muggsopp? Vi gir deg tips om hvordan du enkelt får det til, helt uten br...

Tips: Slik bekjemper du bladlus

Ikke alle småkryp er velkommen i hagen – bladlus vil vi helst bli kvitt. Men går det an uten sterke kjemikalier? Ja, på bare 3 dager til...