Tips: Unngå at sommerblomstene i krukker tørker ut

Krukker med blomster tørker fort ut i varmen. Små krukker tørker veldig fort, mens de større holder litt lenger. Men med enkle grep kan du gjøre mye for å forhindre uttørring.

Sommerblomster i krukker er vakkert på terrassen. Men problemet melder seg raskt når man skal reise bort noen dager, og blomstene blir stående uten å bli vannet. Heldigvis er dette veldig enkelt å gjøre noe med! Vi har noen tips til hvordan du kan få det til:

Piff opp gammel jord med bokashi

I løpet av sesongen vil plantene suge ut næringen som finnes i pottejorda, så det er lurt å piffe opp den gamle jorda før du planter nye sommerblomster. Aller helst burde sommerblomstene få god kompostjord blandet i den brukte jorda. Bland inn 1/3 bokashijord med den gamle jorda før du planter de nye blomstene dine. Bokashijorda holder godt på vannet og gir god næring til blomstene hele sommeren. Annen kompostjord funker også fint – det viktige er tilførsel av mye organisk materiale da det holder godt på fukten.

Les mer:
Bokashi for nybegynnere
Biokull i bokashi

Bruk biokull

Lad biokull med næring og vann så det porøse kullet er fullt av det blomstene dine behøver. Jorda blir mye mer motstandsdyktig mot tørke når den inneholder biokull. Du kan enten legge kullet i bunn av krukkene som en erstatning for lecakuler, eller du kan blande det inn i jorda. I bunn av krukkene trenger du et par cm, mens iblandet jord kan du gjerne ha opp mot 10% biokull.

Ullpellets – i eller oppå jorda

Akkurat som biokull, holder ull veldig godt på fuktighet. Men i motsetning til kullet, brytes ullen ned etterhvert og frigir næring til plantene. De behøver heller ikke lades på forhånd ;) 1 kg ullpellets holder til 20 kg jord. Pelletsene kan også brukes som jorddekke for å hindre at vannet fordamper. Dekk jorda med pelletsene og vann godt, så eser de ut og danner en tett matte. Du kan gjerne bruke pellets både i og oppå jorda også. En ekstra bonus er at ull kan virke avskrekkende på snegler.

Tilfør leirmineraler 

Har du krukker med dårlig jord, men ikke nok bokashijord eller annen kompost å avse? Tilsett leirmineraler i jorden. Edasil er laget av leire og kan ta absorbere og holde på store mengder vann – og vil dermed opptre som et lite vannreservoar i krukkejorden din. Det eneste du trenger å gjøre er å blande inn litt leirmineraler i krukkene dine.

Steg 1

Edasil i krukke_1.jpg

Hell leirmineralene i krukka.

Steg 2

Edasil i krukke 2.jpg

Bland raskt sammen - og vips! Jorda klarer å holde på vannet i mye større grad. At leirmineralene i tillegg fører til at de viktige sporstoffene zink, kopper og magnan bindes i jorda og frigjøres når plantene trenger det, er jo heller ikke å forakte. 

Ikke bare for krukker

Også blomsterbed har godt av leirmineraler og biokull. Spesielt tørre blomsterbed inntil husveggen kan være lurt å behandle med Edasil eller kull. Anlegger du et nytt bed, kan du gjerne blande det inn i jorda på forhånd – mens i etablerte bed strør du bare over kull og/eller leirmineraler, blander det lett inn i det øverste jordlaget og vanner godt til slutt. 

Edasil i bed.jpg

sr /bokashinorge.no

Disse produktene kan hjelpe deg i hagen:

Relaterte artikler

Få flott frukt og bær i hagen – uten skurv og sopp

Hvordan få lekre frukt og bær i hagen – uten epleskurv og annen muggsopp? Vi gir deg tips om hvordan du enkelt får det til, helt uten br...

Tips: Slik bekjemper du bladlus

Ikke alle småkryp er velkommen i hagen – bladlus vil vi helst bli kvitt. Men går det an uten sterke kjemikalier? Ja, på bare 3 dager til...

Bokashi hele året - uten jordfabrikk inne

Du trenger ikke ha en jordfabrikk innendørs hele året for å lage jord av ditt matavfall – hele året. I dag vil jeg dele noen tips...