Tips: Unngå at sommerblomstene i krukker tørker ut

Krukker med blomster tørker fort ut i varmen. Små krukker tørker fort ut, mens de større holder litt lenger i varmen. Men med enkle grep kan du forhindre rask uttørking. 

Sommerblomster i krukker er vakkert på terrassen. Men problemet melder seg raskt når man skal reise bort noen dager, og blomstene blir stående i solsteika uten å bli vannet. Men det er faktisk enkelt å forhindre rask uttørking! Vi har noen tips til hvordan du kan få det til:

Ny jord

Det er dyrt å kjøpe jord som ikke inneholder torv, men mange ønsker allikevel ikke å spandere alt for mye penger på jord til blomstene sine, og ender dermed opp med "røverkjøp" med billig blomsterjord. Det fungerer jo fint på sommerblomstene man bytter ut i løpet av sesongen, så det er lett å tenke "hvorfor ikke"? Her gjør du deg selv en bjørnetjeneste. Torv holder veldig dårlig på fuktighet, og må byttes ut hver sesong. Hvis man kjøper god jord også til krukkene, vil man kunne bruke jorda igjen og igjen. Og jorda holder bedre på vannet! Istedenfor å bruke hundrevis av kroner på billig jord hver vår, er det altså bedre å koste på seg den dyreste varianten. 

Piff opp gammel jord

I løpet av sesongen vil plantene suge ut næringen som finnes i pottejorda, så det er lurt å piffe opp den gamle jorda før du planter nye sommerblomster. Aller helst burde sommerblomstene få god kompostjord blandet i den brukte jorda. Bland inn 1/3 bokashijord med den gamle jorda før du planter de nye blomstene dine. Bokashijorda holder godt på vannet og gir god næring til blomstene hele sommeren.

Les mer:
Bokashi for nybegynnere
Biokull i bokashi

Tilfør leirmineraler 

Har du krukker med dårlig jord, men ikke nok bokashijord eller kompost å avse? Tilsett leirmineraler i jorden.  Edasil er laget av leire og kan ta opp 135% vann og vil dermed opptre som et lite "vannreservoar" i jorden. Det eneste du trenger å gjøre er å blande inn litt leirmineraler i krukkene dine.

Steg 1

Edasil i krukke_1.jpg

Hell leirmineralene i krukka.

Steg 2

Edasil i krukke 2.jpg

Bland raskt sammen - og vips! Jorda klarer å holde på vannet i mye større grad. At leirmineralene i tillegg fører til at de viktige sporstoffene zink, kopper og magnan bindes i jorda og frigjøres når plantene trenger det, er jo heller ikke å forakte. 

Blomsterbed

Også blomsterbed har godt av leirmineraler. Spesielt tørre blomsterbed som er inntil husveggen kan være lurt å behandle med Edasil. 

Edasil i bed.jpg

Strø over Edasil leirmineraler, bland lett inn i jorden og vann til slutt. 

sr /bokashinorge.no

Disse produktene kan hjelpe deg i hagen:

Relaterte artikler

Få flott frukt og bær i hagen - uten skurv og sopp

Hvordan få lekre frukt og bær i hagen - uten epleskurv og annen muggsopp? Vi gir deg tips om hvordan du enkelt får det til - uten bruk av kjem...

Tips: Slik bekjemper du bladlus

Ikke alle småkryp er velkomne i hagen - bladlus vil vi helst bli kvitt. Men går det uten kjemikalier? Ja! Her forteller vi deg hvordan du får ...

Bokashi hele året - uten jordfabrikk inne

Du trenger ikke ha en jordfabrikk innendørs hele året for å lage jord av ditt matavfall – hele året. I dag vil jeg dele noen tips...