Lag jord med bokashi inne i vinter

Med bokashi kjøkkenkompost kan du lage næringsrik kompostjord av matavfallet ditt hele vinteren. Inne. Det er lett, går raskt og lukter ikke vondt. Tenk å møte våren med et herlig lager av rik kompostjord!

Vinterbokashi

Mange steder i landet kan man grave bokashi rett i jorden store deler av året. Du kan også blande jord og fermentert bokashi i en jordfabrikk utendørs året rundt. Det kommer ikke til å bli jord av matavfallet i kald vinterjord eller i utendørs jordfabrikker i kulda; men bokashien blir ikke dårlig heller. Det kommer ikke til å råtne eller lukte selv om omdanningsprosessen stopper opp og bokashien fryser. Når vårsola kommer, setter prosessen i gang av seg selv, og det blir jord i jordfabrikken innen du skal begynne å plante ut i kjøkkenhagen.

Lag jord inne2.jpg

Men vi vil lage jord på vinteren! Allerede i februar/mars vil vi nemlig ha bokashi-jord tilgjengelig, til å bruke i bunnen av pottene når vi skal potte om de første småplantene. Derfor lager vi jord av matavfall i plastkasser inne gjennom vinteren. Det er lettvint, forutsigbart og går fort.

Litt ute, litt inne

Mange velger å ha jordfabrikken stående på terrassen eller balkongen, i kjelleren eller garasjen året rundt. Fermentert bokashi blir ikke omdannet til jord i utendørs jordfabrikker på vinteren, men det gjør ingenting. Du kan godt blande bokashi og jord i en kasse og la kassen stå ute, kaldt, til det blir vår og varmt, da vil prosessen gå i gang av seg selv. Men vil du være sikker på å ha frostfri bokashijord tilgjengelig tidlig til våren, kan du flytte en av kassene innendørs på nyåret, og lage jord inne i vinter.

  1. Når du lager jord i en kasse med bunn, inne eller ute, er det lurt å legge noe fuktighetsabsorberende nederst. Legg litt biokull i bunnen av kassen! Kull som får ligge og trekke til seg bokashivæske i jordfabrikken, blir fuktighets- og næringsgivende biokull i jorden siden. Bokashi + biokull blir fabelaktig jordforbedringsmateriale. Nyttig både i jorden og i jordfabrikken, altså.
  2. Og så litt jord. Det kan være jord fra hagen eller krukker, eller det kan være billigste sort kjøpejord. (Velg en uten torv for miljøets skyld!) Bokashi-jorden du lager i jordfabrikken blir fantastisk næringsrik uansett.

    Uansett hvilken jordfabrikkløsning du velger for vinteren, trenger du frostfri jord til å blande med og dekke til den ferdiggjærede bokashien når du tømmer bokashibøttene i jordfabrikken vinterstid.

  3. Vi har ingen frostfri kjeller eller annet egnet sted hvor det passer å oppbevare jord på vinteren i vårt hus. Alle skap er dessuten fulle. Jordsekkene må vi ha «her vi bor»: i en IKEA-kasse i entréen.

    TIPS! Høstløv som har ligget på bakken inneholder masse fine jordbakterier og kan brukes til å drøye jordforbruket i jordfabrikken. Løv fryser ikke til skikkelig heller, så kan oppbevares i sekker ute vinterstid.

 

 

Bokashi bit for bit

Lag jord inne3.jpg

Omdanningen til jord går raskere hvis matavfallet deles i mindre biter før det går i bokashibøtta. Det er fordi mindre biter gir mer kontaktflate mellom bokashi og jord. Vanligvis bryr vi oss ikke om å dele opp matavfallet så mye – bokashi skal jo være enkelt! Men når vi vil lage jord virkelig raskt, er det bryet verdt.

Vil du lage jord fort, bør du også være nøye med å blande jord og bokashi godt i jordfabrikken, før du dekker til med et lag jord på toppen igjen.

Bokashi-sandwich

Lag jord inne4.jpg

Oppskriften er den samme som alltid når ferdiggjæret bokashi skal i kontakt med jord: jord – bokashi blandet med jord – jord. Bland godt, og ha alltid jord på toppen. Like mengder jord og bokashi blir bra.

Har du jordfabrikkene stående på balkongen i vinterkulda, kommer alt til å fryse. Det gjør altså ingenting, men du kommer ikke til å lage jord i vinter på den måten. Flytter du dem i stedet inn, kan du produsere jord gjennom hele vinteren. Og du vil gå neste vår i møte med et herlig lager av næringsrik kompostjord.

Fuktighet i jordfabrikken

Når frosne jordfabrikker flyttes innendørs, oppstår det kondens. – Ikke ha lokk på jordfabrikken! Med 10 cm jord på toppen av bokashilagene i kassen, er det ikke nødvendig med lokk inne. Det lukter ikke av jordfabrikken. Ønsker du å dekke den til litt, kan du legge et tynt håndkle eller en avis over – eller beskytt den mot hærmygg med tynn netting eller fiberduk.

Utendørs jordfabrikker skal heller ikke være lufttette. Jordfabrikker med bunn som står ute, må imidlertid beskyttes mot nedbør, og mange bruker lokk. Et godt tips er å legge en pinne eller plankebit mellom kassen og lokket, og noe tungt på toppen igjen. Da slipper kondens ut, og lokket blåser ikke avsted.

Vår på forskudd

Lag jord inne5.jpg

Å lage rik, varm kompostjord gjennom vinteren blir litt som å lage vår, synes vi. Ute kommer naturligvis ikke våren fortere om vi deler opp matavfall i biter og lager bokashi-jord så raskt det går i de kalde månedene. Men inne gjør den det. Og på vinteren tar vi den «våren» vi får.

/ah, bokashinorge.no

Relaterte artikler

Bokashi i byen

Bokashi kjøkkenkompost lukter ikke vondt, tar liten plass, og omdanningen til jord går raskt. Bokashi passer fint for deg som bor i byen.

Endelig vinter – ut og så!

Vi har sortert frøposene. Nå står vi med en bunke restefrø av ulike kålsorter, salater, ruccola, beter og dill. Noe er utgå...

Lag din egen såjord

Når vi graver ned bokashi og og annet organisk materiale i jorden, får vi jord til overs. Den bunkrer vi til vinterens bokashi jordfabrikker –...