Vi setter poteter i august

Hvert år lurer alle på hvor tidlig nypotetene kommer. Vi lurer mest på hvor sent de kan komme. Målet er nypoteter til julemiddagen.

I fjor tok vi opp poteter i november. De hadde vi satt i sekker, på terrassen, i slutten av juli. Så moro! Og så himmelsk godt med nypoteter i mørketida.

I år forsøker vi oss enda tre uker senere. Det er over midten av august, og vi har akkurat satt poteter! Potetåkeren er de samme sekkene; det gjør det så lett å hyppe, og så kan man dyrke poteter hvorsomhelst – på en balkong i byen, for eksempel.

Slik gjorde vi i fjor – for å få nypoteter i november.

Hvorfor dyrke nypoteter sent?

Tja. Vi spiser ikke så voldsomt mye poteter egentlig; men de er veldig spennende å dyrke! Så moro å grave etter nypoteter i sekken. Og så er altså smaken så god i mørketida. Skal du dyrke poteter på sommeren, bør de stå langt unna tomatene; ellers kan potetene smitte tomatene med brunråte. Hvis du ikke har så stor plass (eller prioriterer tomater), kan du dyrke dem serielt! Tomater på sommeren og poteter på høsten. Det funket for oss i fjor.

Også hadde det jo vært stas med nypoteter til julemiddagen. (Men antakelig sprekker vi i år også, og tar dem opp tidligere.)

Men kanskje kommer Kong Vinter

I år har vi plassert sekkene rett på jorden, inni en pallekarm. Vi er litt redd for frostnetter i november/desember og rigger oss for å kunne bygge på en pallekarm til, fylle godt med halm rundt potetsekkene og sette en drivbenktopp oppå der igjen. I tillfellet ullfille.

Trenger du disse produktene til hagen?

Den som sparer, han har

Det kan være utfordrende å få tak i settepoteter på sensommeren hvis du ikke har spart noen. Vi var heldige og fikk en pose med rester fra i våres av naboen: Økologiske settepoteter, kanskje av typen 'Rutt'. Vi får se.

Slik dyrker du poteter i sekk

Ellers blir fremgangsmåten akkurat som i fjor: sette, vanne, hyppe, lete.

Lykke til!

Den lange sesongen med Bokashi

Det er ikke bare potet vi dyrker på høsten. Med bokashi har vi tilgang på prima jordforbedringsmateriale hele sesongen. Det utnytter vi til å så og høste igjen og igjen på de samme voksestedene i kjøkkenhagen.

Vi seriedyrker, og sesongen varer til november.

 

Relaterte artikler

Seriedyrking med Bokashi

Vi sår og høster og sår igjen og igjen på de samme vokseplassene i kjøkkenhagen. Slik får vi mye ut av liten plass, og ses...

Hvordan få nypoteter i november?

Vi setter tidligpoterer sent! Setter du dem i juli eller august, kan du glede deg over nypoteter i november. Vi fikk settepoteter fra en god nabo, som hadde noe...

Dette sår vi i august - steg for steg

Hvorfor så på høsten? Vi gir tips til HVA du kan så og HVORFOR.