10 tips mot snegler i kjøkkenhagen

Brunsnegler er utbredt i store deler av Norge, men hvordan unngå at de spiser opp grønnsakene i kjøkkenhagen?

  1. Sneglene kommer frem på kveldstid, spesielt når det er fuktig. Plukk snegler i hagen gjennom hele sommeren, før de legger eggene sine.
  2. Lag gjerne feller, hvor de samler seg under. Svarte plastposer, planker etc. som de gjemmer seg under. Sjekk og plukk disse jevnlig.
  3. Strø ut Ferramol der hvor du ser mye snegler. Gjem det gjerne under noe for å hindre at det vaskes bort. Ferramol er giftfritt og godkjente for økologisk dyrking.
  4. Er du veldig plaget kan du vurdere kannibalmetoden med Nemaslug. Samle snegler, «mariner» de i en Nemaslug-løsning og legg de ut som åte til de kannibalske sneglene som kommer for å spise sine døde venner, blir smittet med nematodene, tar de med seg «hjem» og smitter videre nye snegler.
  5. Vær mye i hagen og ta alle snegler du ser. Det enkleste er bare å tråkke på de, eller vippe de på en stein og bruke en annen skarp stein til å kappe av hodet. Må du fly etter redskaper hver gang, er sjansen stor for at du mister motet. Bruk minst mulig tid på hver snegle. Glem moskusender – etter hvert utvikler du et skarpt syn for sneglene og du vil oppdage de ganske kjapt og gjøre kål på de uten å blunke.
  6. Lær deg å leve med de. Vi blir ikke kvitt de, det er bare noe vi må forholde oss til og lage strategier for, slik som ugress.
  7. Et bra tips er å forkultivere grønnsaker og plante ut store planter i kjøkkenhagen, som tåler at sneglene smaker litt på de, men pass på etter utplanting og ta de som prøver seg. På den måten er nyplantede grønnsaksvekster et agn for å lokke de frem. Vær klar med saksen når de kommer!
  8. Ikke la store kålblader for eksempel ligge nedi bakken, fjern disse slik at sneglene må finne stilken for å komme opp. Sneglene er blinde, så dette gjør det vanskeligere for dem.
  9. Gulrøtter kan være vanskelig å så direkte i en kjøkkenhage med mye snegler, forkultiver gulrøttene i melkekartonger på et beskyttet sted som du senere planter ut ved å skjære bunnen av.
  10. Legg grus, bark, ull eller kobbetråd rundt kjøkkenhagen for å lage veien inn til kjøkkenhagen mindre attraktiv for sneglene.

Produkter til hagen:

Relaterte artikler

Microferm mot skadesopp

Vi fikk gråskimmel på drivhustomatene! Kan bokashimikrober hjelpe? Gartner og gartneribestyrer i Ila fengsel, Benny Nielsen, har mye erfaring med pr...

Trekker bokashi til seg skadedyr?

Matavfall som er fermentert med bokashi og gravd rett i jorden, eller tømt i en jordfabrikk ute: tiltrekker det seg mus og rotter? – Nei, som regel...

Erfaringer med kålmøll

Sesongens andre generasjon kålmøll skal være i full aktivitet. Vi har så langt ikke sett noe til dem, men første generasjon gjor...