Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

10 tips mot snegler i kjøkkenhagen

Brunsnegler er utbredt i store deler av Norge, men hvordan unngå at de spiser opp grønnsakene i kjøkkenhagen?

1. Sneglene kommer frem på kveldstid, spesielt når det er fuktig. Plukk snegler i hagen gjennom hele sommeren, før de rekker å legge eggene sine.

2. Lag gjerne feller hvor de samler seg. Svarte plastposer, planker etc. som de gjemmer seg under. Sjekk og plukk disse jevnlig.

3. Strø ut Ferramol der hvor du ser mye snegler. Gjem det gjerne under noe for å hindre at det vaskes bort eller at skjæra tar det. Ferramol er giftfritt og godkjent for økologisk dyrking.

4. Er du veldig plaget kan du vurdere kannibalmetoden med Nemaslug. Samle snegler, «mariner» dem i en Nemaslug-løsning og legg dem ut som åte til de kannibalske sneglene som kommer for å spise sine døde venner. De blir smittet med nematodene, tar dem med seg «hjem» og smitter videre til nye snegler.

5. Vær mye i hagen og ta alle snegler du ser. Det enkleste er bare å tråkke på dem, eller vippe dem opp på et hardt underlag og bruke en skarp stein eller hageredskap til å halshugge dem. Må du fly etter redskaper hver gang, er sjansen stor for at du mister motet. Bruk minst mulig tid på hver snegle – etter hvert utvikler du et skarpt syn for sneglene og du vil oppdage dem ganske kjapt, og gjøre kål på dem uten å blunke.

6. Lær deg å leve med dem. Vi blir aldri helt kvitt dem samme hvor mye vi sliter. Det er bare noe vi må forholde oss til og lage strategier for, på samme måte som ugress.

7. Forkultiver grønnsaker og plant ut store planter i kjøkkenhagen. De tåler bedre at sneglene smaker litt på dem – men pass på etter utplanting og ta dem som prøver seg! På den måten er nyplantede grønnsaksvekster et agn for å lokke sneglene frem. Vær klar med saksen når de kommer!

8. Ikke la for eksempel store kålblader ligge ned mot bakken. Fjern disse slik at sneglene må finne stilken for å komme opp. Sneglene er blinde, så dette gjør det vanskeligere for dem.

9. Gulrøtter kan være vanskelig å så direkte i en kjøkkenhage med mye snegler. Forkultiver gulrøttene i melkekartonger, så kan du plante dem ut senere ved å skjære bunnen av kartongen.

10. Bruk grus, bark, ull eller kobbebånd/snegletape rundt kjøkkenhagen/pallekarmer for å lage veien inn til kjøkkenhagen litt mindre attraktiv for sneglene. Det kommer ikke til å stoppe dem helt, men alle monner drar.

Relaterte artikler

Microferm mot skadesopp

Vi fikk gråskimmel på drivhustomatene! Kan bokashimikrober hjelpe? Gartner og gartneribestyrer i Ila fengsel, Benny Nielsen, har mye erfaring med pr...

Trekker bokashi til seg skadedyr?

Matavfall som er fermentert med bokashi og gravd rett i jorden, eller tømt i en jordfabrikk ute: tiltrekker det seg mus og rotter? – Nei, som regel...

Erfaringer med kålmøll

Sesongens andre generasjon kålmøll skal være i full aktivitet. Vi har så langt ikke sett noe til dem, men første generasjon gjor...