Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Trekker bokashi til seg skadedyr?

Matavfall som er fermentert med bokashi og gravd rett i jorden, eller tømt i en jordfabrikk ute: tiltrekker det seg mus og rotter? – Nei, som regel ikke. Hva med snegler, hunder, fugler, grevling og rådyr? – Vi tar dem etter tur:

Rotter og mus

Rotter og mus er stort sett mindre interessert i bokashi enn i ferskt matavfall eller matavfall i en tradisjonell varmkompost. Bokashi er for surt for dem (lav pH). Jenny og Bertil på bokashi.se har lang erfaring med bokashi. De bor dessuten på landet, hvor det ellers finnes godt med både mus og rotter. Her har de forsøkt å provosere frem et rotteproblem ved å legge noen søppelsekker med bokashi i vedskjulet. Men nei, bokashi ville rottene og musene i Säffle ikke ha.

Men vi hører også om unntak: Mus er observert gravende i bokashijord i forskjellige hager. Det meldes også at vånd vil være interessert i bokashi, om du har slike i hagen. Du blir heller ikke kvitt et eksisterende rotteproblem med bokashi! Sonja og Andreas (i bokashinorge.no) har rotter ved hønsegården sin, og tømte en gang bokashi i jorden like ved uten å grave den skikkelig ned (de slurvet og la IKKE 10-15 cm jord oppå). Da opplevde de at nysgjerrige rotter dro bokashi utover, men kan ikke si sikkert om noe ble spist. Vi har også hørt om enkelte tilfeller med rotter i hager med bokashi, hvor det også var høns (og mat og varme) i hønsegård og natthus uten gulv vinterstid. En annen kunde har observert en rotte eller jordrotte/vånd ved jordfabrikken sin tidlig på våren. Det kan altså virke som om det er lokale preferanser blant rotte- og musebestanden. Noen ganger liker de lukten, andre ganger ikke. 

Vi har hørt om kjøkkenhager på skogstomt, og der finnes det godt med vånd i jord både med og uten bokashi. Vånd spiser visst røtter og liker kraftige rotsystemer; det får plantene gjerne med bokashi. Er du plaget med vånd i drivhustunnelen på vinteren kan du følge tips i denne artikkelen: Vånd i bokashihagen

Det kan virke som om smågnagerne er mer interessert i bokashi på høst/vinterstid. I kald jord omdannes ikke det fermenterte matavfallet til jord så raskt. Med bare få plussgrader i jorden blir bokashien liggende uomdannet i jorden og vente på våren. Likevel nøytraliseres muligens pH-verdein etter et noen uker i jorden også i kald jord, og da vil det altså ligge fermentert matavfall nedgravd i jorden på en årstid da det er lite annet å spise for gnagerne.

TILTAK

De beste rådene vi kan gi er:

  • Har du rotter der du ønsker å grave ned bokashi, eller er bekymret for rotter/mus i forbindelse med bokashi rett i jorden, grav bokashien skikkelig ned og legg eventuelt hønsenetting eller en kompostrist over nedgravingsstedet i noen uker.
  • Eller lag jord i en plastkasse e.l. (en jordfabrikk) inne eller ute på et skadedyrsikkert sted først, før du lagrer eller bruker bokashijorden der du ønsker: Med bokashi kan du raskt lage jord i en skadedyrsikker beholder (en plastkasse med hønsenetting over, for eksempel, eller i en kasse innendørs) og heller oppbevare eller bruke denne ferdige jorden ute. Har du en varmkompostbinge stående, blir den en super, gnager-sikker jordfabrikk – hele året om du vil. Slik lager du jordfabrikk.
  • Er det vånd der du bor? Stift fast hønsenetting i bunnen hvis du bruker pallekarmer som jordfabrikk; da kommer marker og andre gode hjelpere til, men vånd/jordrotter holdes ute.

Brunsnegler

For mange som sliter med snegler i hagen, vil det være en stor fordel at bokashi, i motsetning til tradisjonell kompost, kan graves ned i jorden! Sneglene spiser alt de kommer over (kjennes det som) over bakken, men nedgravd bokashi under et 10–15 cm lag med jord finner de visst ikke.

Hund og katt

Katter. Er ikke særlig interessert i bokashi. Det kan jo være enkelte individer som liker lukten, men de fleste er altså ikke interessert. Er kattene i ditt nabolag interessert i lukten, sørg for å grave bokashien dypt nok ned.

Hunder. Hvis du graver bokashien for grunt på et tilgjengelig sted i hagen og har en nysgjerrig hund som liker å grave, kommer nok din firbente venn til å undersøke saken. Sørg for å grave bokashien dypt nok ned, eller legg en kompostrist eller en oppklipt jordsekk over nedgravingsstedet, med noen steiner oppå, i et par uker. Enkelte hunder liker også omdannet bokashijord - der det ikke er HELT omdannet enda kan hunden gå og gnage på jorden. Dekk da til med et lag ferdig jord. Det skal ikke mye til for å skjule den interessante lukten fra nylig omdannet bokashijord. 

Fugler

På våren kan skjærer og kråker være plagsomme. De hakker i stykker plastsekker om de er for tynne; og fuglene kan også bli nysgjerrige og plukke etter nylig nedgravd bokashi i hagen dersom bokashien er gravd for grunt i jorden. Men problemet er enkelt å unngå når du kjenner til det: Har du bokashi jordfabrikk i tynne plastsekker, så bruk doble. Aller best virker bokashisekkene våre. De er tykke og helt lufttette. (Her kan du lese om hvordan du kan bruke dem.) Graver du bokashien rett i jorden på våren, så legg over en markduk eller litt plast eller hva som helst akkurat der du har gravd – i et par uker bare. Det tar ikke lengre tid før pH-verdien stabiliserer seg og den syrlige lukten som trigger fuglene, forsvinner. 

Grevling

Grevling kan være interessert i nylig nedgravd bokashi. Hønsenetting over gravestedet i et par uker, til faren er over, eller en litt tung stein på lokket av jordfabrikken kan være lurt om du har grevling i hagen. Nå er visst grevling glad i mark også, og det får du massevis av i jorden når du graver ned bokashi eller bokashijord – og det er jo nettopp det vi vil ha! Deilig næringsrik jord med masse gode marker. Men etter at et par uker er gått (og pH-verdien normalisert seg) skal altså ikke grevlingen være mer opptatt av å grave i hagen din på grunn av bokashien som sådan.

På vinteren omdannes ikke det fermenterte matavfallet til jord, men blir liggende i jorden og vente på våren. Det kan nok trigge grevlingaktivitet (og vånd) høst og vår; grevlingen går i hi vinterstid.

Rådyr

Rådyr er ikke noe problem i det hele tatt når det gjelder bokashi. De er helt uinteressert. Det gjelder elg også, om du skulle ha så storfint besøk i hagen.

Imidlertid vil jo rådyrene være interessert i mye av det du DYRKER i den fine bokashi-jorden: både tomater og chiliplanter har fått gjennomgå hos oss. Vi har bygd kjøkkenhage med innhegning rundt for å sikre planter og grønnsaker mot rådyr.

Rev

Rev har vært observert i hager med nylig nedgravd bokashi i nabolandet! Den graver etter – og spiser muligens – bokashi. Hønsenetting eller presenning med litt tunge steiner oppå anbefales de første ukene hvis du graver ned bokashi rett i jorden i områder med mye rev. Det hjelper også å grave bokashien litt dypere ned i jorden, meldes det.

Lykke til med bokashi!

 

Aktuelle produkter:

 

Relaterte artikler

Vånd i bokashihagen

Vi har vånd i området her vi bor, og grevling og rev. Alle disse kan være interessert i dårlig nedgravd bokashi, særlig når ...

Robust og gratis lokk til jordfabrikk

Du kan lage et enkelt lokk til din utendørs bokashi- jordfabrikk i pallekarmer, ved hjelp av engangspaller. 

Beskytt kjøkkenhagen mot rådyr

Spiser rådyrene opp hagevekstene der du bor? Vi bygde kjøkkenhage i bambiland, og beskytter grønnsakene med en miks av ganske enkle innretni...