Robust og gratis lokk til jordfabrikk

Du kan lage et enkelt lokk til din utendørs bokashi- jordfabrikk i pallekarmer, ved hjelp av engangspaller. 

Engangspaller, i motsetning til Europaller, brukes bare en gang. Engangspaller er i overflod rundt oss; på matbutikker, rørleggerforretninger, klesbutikker – ja, overalt hvor de selger varer. Og butikkene må som regel betale for å bli kvitt disse pallene. Det finnes ingen returordning på engangspaller. Derfor er de gjerne glad om du spør om å få noen. Paller og pallekarmer passer jo som fot i hose og er mer enn bra nok til hagebruk - og gir robuste lokk til jordfabrikken, som ikke er altfor tunge å løfte på, for den som mestrer litt snekring. Her kan du gjerne ha ti-tommeltotter, det er ikke feinschmekeri. 

Slik gjør du

For å lage et lokk til din jordfabrikk trenger du en engangspall og litt enkelt verktøy. Du demonterer «beina» fra pallen. Bruk en slegge så går det lett, eller et brekkjern, men la gjerne pallen ligge ute i regnet og trekke litt fukt først – da sprekker den ikke så lett som knusktørt treverk. Pass på å slå ned spikre med en gang, så du ikke får noen uhell med å tråkke på de. Jeg synes ikke det gjør noe at spikrene ligger nedbøyde på undersiden av lokket. Vil du derimot ikke ha det, kan du fjerne de og erstatte de med spiker eller skruer som passer bedre.

Fjern så klossene fra plankene på samme vis, med slegga. Nå kan du spikre fast plankene i mellomrommene på topp-platen. Litt irriterende er det jo at det er en planke i manko. Men på en annen side er pallene gratis og tar du med slegga på butikken, får du med deg den ekstra planken du trenger fra en annen pall. (Om du ikke isteden tar med deg tre paller – også lager du TO lokk.)

PS: Klossene som blir til overs, kan barna bruke som stableklosser eller spille kast på boks med, eller annet kreativt de finner på, bare fjern spikrene først. Se bildet. 

Sitteplass eller drivbenk på toppen?

Det er fort gjort å lage seg et gratis lokk til jordfabrikken, som holder nysgjerrige kråker og andre firbeinte ute, men slipper fuktighet og luft inn. Hei, du kan jo ha den som en sitteplass, når du trenger en velfortjent hvil i kjøkkenhagen, fordi lokket blir veldig stabilt og robust. Eller du kan oppbevare andre greier på toppen. Sett gjerne en pallekarm over og et gjennomsiktig lokk, så har du en drivbenk til å drive frem eller avherde planter som skal settes ut i kjøkkenhagen.

Gratis, funksjonell og miljøvennlig gjenbruk. 

Nyttige produkter til hagen

Vulkamin 3 kg, plengjødsel
kr 246,00
Dyrk Enkelt
kr 369,00

Relaterte artikler

Jordfabrikk i drivhuset

Med en bokashi jordfabrikk i drivhuset har vi alltid prima kompostjord for hånden der vi dyrker mest intensivt. Dette blir også den første ko...

Hvilken type jordfabrikk skal jeg velge?

Med bokashi kan du kompostere matavfall i en plastkasse eller bøtte, i pallekarmer, i en kompostbinge eller ved å grave fermentert matavfall rett i...

Løv + bokashi = jord

I oktober blandet vi høstløv og bokashi kjøkkenkompost i søppelsekker og plasserte dem i solveggen for våren: effektive lø...