Hva er varmbenk?

En varmbenk er en stor kasse eller en grop i bakken med et gjennomsiktig lokk på toppen. Kassen/gropen fylles med husdyrgjødsel (ofte hestemøkk) og halm, som komposterer. I denne prosessen avgis varme. Mye varme. På toppen av varmekilden kan du legge et lag jord som du sår og planter i. Slik kan du dyrke grønnsaker ute midtvinters i Norge – mens minusgradene herjer på utsiden av benken.

Varmbenk-sandwich

Vi bygger varmbenkene våre av pallekarmer; tre i høyden er minimum. Små benker har vanskelig for å bli varme, og de varer ikke lenge nok. Hvis benken slutter å avgi varme for tidlig, fryser grønnsakene du dyrker i den.

Årets varmbenk har vi satt opp i den nye drivhustunnelen. Men du trenger absolutt ikke drivhus for å dyrke i varmbenk! Både varmbenken 2017 og varmbenken 2016 sto ute i sne og blæst hos oss. Vi har ingen varme i tunnelen heller, så den er iskald i februar. Både varmbenken og vi som skal følge den opp og dyrke i den, beskyttes mot nedbør og sterk vind inne i tunnelen. Men ærlig talt så er det kanskje viktigst for oss som dyrker. Vi har droppet presenning over benken i år siden drivhuset stiller med plast

Drøyt den ene halmballen vi kjøpte hos bonden, går med til å isolere benken på utsiden. Det er kjempeviktig! Vi holder halmen på plass ved hjelp av hønsenetting som vi trekker rundt pallekarmer og halm, og så binder vi endene sammen med jutetråd.

Ettersom det er en del vånd her vi bor, stifter vi hønsenetting/kyllingnetting i bunnen på alle pallekarmer eller dyrkingsrammer vi setter opp. Det har vi også gjort i varmbenken. For å kvele eventuelt ugress har vi lagt et ganske tykt lag med aviser i bunnen, og så fyller vi på med hestemøkk, halm, løv og varmt vann.

(Ugress blir naturligvis ikke noe problem vinterstid, men i år planlegger vi å la varmbenken fortsette som kaldbenk gjennom hele sesongen: antakelig kommer vi til å dyrke squash i den til sommeren.)

Vann! Materialet i varmbenken må være fuktig for å komme i gang med å avgi varme. Vi heller over 20–40 liter varmt vann mens vi bygger benken; de siste ti literne til slutt, når benken er full. Deretter fortsetter vi å helle over 10–12 liter varmt vann en gang om dagen den første uken.

TIPS

Tissevann! Best effekt får du om du vanner varmbenken med varmt tissevann; altså (varmt) vann iblandet urin. Kannen på bildet over er den såkalte Guldkannan Towa – den fikk vi til jul. Den er super når man vil vanne varmbenken, eller gjødsle i hagen, med tissevann. Stabil og lett å tisse i. Urin fra mennesker er super gjødsel, og ikke farlig (eller ekkelt) på noen måte. Og det bidrar altså til å få skikkelig fart i varmbenken. Kjør på!

TIPS

Bruk fersk husdyrgjødsel når du bygger varmbenk, helst ikke eldre enn seks uker gammel. Møkk som har ligget lenger, vil ha brent/ mistet mye av varmepotensialet før den kommer i benken.
Halm gjør det lett å få opp dampen i benken. Blander du også i litt løv, vil varmen vare lenger. Løv brenner langsommere enn halm.

Aktuelle produkter:

Temperaturmålinger

Hver dag den første uken er vi ute og måler temperaturen og heller over varmt (tisse)vann. Noen benker kommer opp i 60–70 grader, eller enda mer, i løpet av en ukes tid. Etter et par uker vil temperaturen ha begynt å synke eller stabilisert seg; da kan vi erstatte den øverste pallekarmen med en drivbenktopp, fylle på 20 cm jord og dyrke i benken.

En varmbenk er veldig vellykket om den ikke blir 70 grader varm også. Vi regner alt over 30 grader som vellykket, og begynner ikke å dyrke i benken før den har sunket til trygt under 30.

Det er lurt å måle temperaturen mer enn ett sted i benken. Den kan nemlig variere mye. Bildene nedenfor viser temperaturen i de kommende dagene i henholdsvis venstre og høyre halvdel av varmbenken.

TIPS

Det blir veldig fuktig inni benken, under lokket og dyna/teppet. Og det skal det bli. Men vi har til gode å finne et termometer som tåler å ligge i en dampende fuktig varmbenk. Ta termometeret ut av benken når du har målt temperaturen hver dag, og sett det nedi igjen når du skal måle dagen etter. Ikke la det ligge i benken konstant.

Trykk termometeret godt ned mot midten av benken når du skal «ta tempen». Det er der det er varmest:-)

HUSK
Det er ALDRI bortkastet å bygge varmbenk, selv om den ikke skulle bli så varm som du ønsker. Eller ikke bli varm i det hele tatt. Du har uansett bygd deg en fantastisk ny vekstplass for våren og sommeren: en dunder-kaldbenk stappfull av husdyrgjødsel å dyrke i fra tidlig på våren og hele sesongen igjennom. Og til høsten har du et fabelaktig lager av herlig jord/ jordforbedring basert på hestemøkk og halm.

/ah, bokashinorge.no

 

 

 

 

Relaterte artikler

Forbered vinterens varmbenk

November. Vi graver ut av årets varmbenk hvor hestemøkk og halm er blitt fantastisk herlig jord. I den jorden skal vi så nå på se...

Episode 2: Stell av varmbenk!

Vi bygger varmbenk om vinteren. Hvis alt går etter planen, kan vi dyrke grønnsaker i den fra mars og utover – med bokashi. Og her får d...

Kapittel 4: Plante og så i varmbenk

Det er midt i februar og vi bærer store brett med spirer, småplanter og frøposer ut i kjøkkenhagen. Endelig er det dags for å pl...