Vi sår bladgrønt til varmbenken, inne!

De aller første forberedelsene vi gjør til årets varmbenk omfatter hverken møkk eller halm. Vi sår salater, pak choi og ruccola inne.

Når januar er halvgått, begynner det å lugge skikkelig i varmbenk-musklene. Vi vil bygge! Dyrke! Men vi må vente. Det er ikke noe poeng å bygge varmbenken for tidlig. Den bruker cirka to uker på å nå varmetoppen før temperaturen synker litt og stabiliserer seg. Da er det tid for å fylle på jord på toppen og starte dyrkingen, og da bør det helst være midten av februar. Tidligst. Før det er det ikke lys nok til at grønnsakene du dyrker i benken, kan vokse.

Altså venter vi helst til starten av februar før vi bygger varmbenk. Da blir det midt i februar før vi fyller jord på og begynner å dyrke der. Men vi KAN jo begynne å dyrke før det: INNE. Fra slutten av januar dyrker vi frem småplanter av salater og slikt som vi vil fylle varmbenken med. Så har vi noe på gang når benken er klar. I tillegg direktesår vi litt rett i benken også; slik får vi spiseklare grønnsaker fra varmbenken over lang tid.

Varmebenk-inne2.jpg

Forskjellig bladgrønt står klart til å plantes ut i varmbenken. Deretter blir det plass til nye pluggbrett under vekstlysene i vinduskarmen.

Dette dyrker vi i varmbenk

Grønnsaker som egner seg til å dyrke i varmbenk, er typisk slike som tåler litt kulde og/eller gjerne vokser ganske fort.

Vi har gode erfaringer med: ulike salater, spinat, dill, ruccola, brønnkarse, pak choi, beter (for å bruke bladene i salater) og reddiker (tåler ikke noe særlig kulde, så plasser dem gjerne i midten – det er kaldest ute langs kantene av benken).

Eventuelt kan du også dyrke mer langsomtvoksende grønnsaker i benken, som får fortsette å vokse der utover våren og sommeren, når den er blitt kaldbenk. Vi planlegger å fylle vår med rasktvoksende bladgrønt først (for det lengter vi mest etter). Noen av salatene er sånne som kommer igjen og igjen. De får stå lenge, og så planter vi ut for eksempel squash ved siden av dem i benken (som nå er blitt kaldbenk) i midten av mai.

Noen ganger velger vi i stedet å pakke sammen varmbenken i mai en gang: så får vi masse herlig hestegjødsel og organisk materiale å bruke rundt i hele kjøkkenhagen.

Dette har vi for-sådd til 2018-benken:

  • Bataviasalat «Relay»
  • «Little gem» (salat)
  • Mizuna
  • Mini Pak choi («Green Fortune», F1)
  • Ruccola

I tillegg tenker vi å direkteså:

  • Dill
  • Brønnkarse

Ruccola i klynger

Det er egentlig litt kinkig å plante ut forkultivert ruccola, synes vi. De små plantene er tynne og skjøre. Vi vil at ruccola skal vokse tett-i-tett i radene i benken (det gjelder å utnytte vekstplassen maksimalt i februar!) så en-og-en plante i et pluggbrett blir liksom ikke noe greie på.

I 2017 bredsådde vi ruccolafrøene i plastbokser fra grønnsaksdisken når vi forsådde dem inne. Og så delte vi «jordblokken» fra boksen i mindre deler, med mange små ruccolaplanter på hver del, og plantet delene ut rader i benken. Det fungerte fint. En del av plantene fikk vel litt hard medfart under delingsoperasjonen, men vi hadde mange å gå på.

Nå forsøker vi å så ruccola frøene i klynger i plastboksen. Eller i pluggbrettet: flere frø i hver plugg. Da blir det lettere, tror vi, å plante ut klynge for klynge i rader i varmbenken i februar.

Men før det skal det bygges. Det er årets morsomste drittjobb: på tide å ringe hestebonden!

/ah, bokashinorge.no

Aktuelle produkter til hagen:

 

Relaterte artikler

Kapittel 1: Varmbenk i pallekarm

Vi bygger varmbenk av tre pallekarmer og halm, og fyller den med hestemøkk og mer halm. I benken skal vi dyrke salater, ruccola og reddiker i sommervarm ...

Forbered vinterens varmbenk

November. Vi graver ut av årets varmbenk hvor hestemøkk og halm er blitt fantastisk herlig jord. I den jorden skal vi så nå på se...

Hvor skal varmbenken stå?

Skal du bygge varmbenk i vinter? Det er ikke likegyldig hvor du plasserer varmbenken, her får du tips til hva du bør tenke på.

Første...