Nå får du -20% og -30% på utvalgte produkter. Tilbudet varer t.o.m. 20 oktober.

Kapittel 1: Varmbenk i pallekarm

Vi bygger varmbenk av tre pallekarmer og halm, og fyller den med hestemøkk og mer halm. I benken skal vi dyrke salater, ruccola og reddiker i sommervarm jord mens minusgradene fortsatt herjer ute.

Kom i gang med varmbenk

En varmbenk er en stor kasse eller en grop i bakken med en ramme og et gjennomsiktig lokk på toppen. Kassen fylles med husdyrgjødsel (ofte hestemøkk) og halm, som komposterer. I denne prosessen avgis varme. Mye varme. På toppen av varmekilden kan du legge et lag jord som du sår og planter i. Slik kan du dyrke grønnsaker ute midtvinters i Norge, og høste ferskt og egendyrket i mars/april. Det er et eventyr!

Gjør du som oss og bygger varmbenken av pallekarmer over bakken, trenger du ikke grave. Du behøver ikke ha planlagt eller forberedt noe på høsten. Du kan starte nå!

Dette trenger du

  • 3 pallekarmer gir en passe høy varmbenk. Hvis varmbenken er for liten, er det vanskelig å få skikkelig varme i den.
  • Aviser, markduk, bobleplast eller annet til å tette evt. sprekker mellom pallekarmene og mot underlaget, og for å isolere varmbenken på innsiden. (Den må ikke isoleres på innsiden, men det skader ikke.)
  • Isolasjonsmateriale til utsiden av benken: vi bruker halm. Isoporplater er også bra om du har.
  • Hønsenetting e.l. til å feste halmen på utsiden.
  • Hestemøkk og halm til å fylle benken med.
  • Drivbenk-topp eller annet gjennomsiktig lokk av glass eller plast.
  • Tepper e.l. til å legge over varmbenken på kalde vinternetter
  • Kjøttermometer (gjerne digitalt) til å måle temperaturen i benken
  • Jord til å plante og så i når varmen i benken stabiliserer seg

Hvor bør varmbenken stå?

Varmbenken bør bygges på en lun og solfylt plass. Det handler litt om varme (unngå sterk, kald vind) men aller mest om lys.

Plasseringen skal helst være slik at drivbenk-toppen, når du har plantet og sådd i benken, skrår mot sør. Da fanger benken opp mest mulig av det beskjedne vinterlyset i februar.

Ny plassering i år

I fjor bygde vi varmbenken på en høyde i hagen, der vi har kjøkkenhagen. I år har vi plassert den nærmere huset, på skiferplassen ved den varmeste solveggen. Det finnes noen høye rognetrær tett på, men de får ikke blader før mye senere, så det spiller ingen rolle.

Vi valgte den plasseringen også fordi den er nærme huset; og vi er litt late. Varmbenken må følges opp daglig: først skal det helles en bøtte eller to varmt vann over hver dag. Og senere, når vi har plantet/sådd i benken, må vi ut før vi drar på jobb om morgenen og ta av natt-dekket, slik at pantene får lys i løpet av dagen.

Isolering

Varmbenk-pallekarm3.jpg

Det er altså ikke nødvendig å isolere varmbenken på innsiden. Men våre brukte pallekarmer har slått seg litt og det gir store sprekker, dessuten står pallekarmene nå rett på skifer (med jord mellom hellene) og det er store sprekker ned mot underlaget. Vi kledte benken på innsiden først med marduk som også tetter glippene nederst slik at ikke gjødsel og halm siver ut, og deretter med bobleplast. Den isolerer litt ekstra, og beskytter pallekarmene.

Vi stiftet duk og bobleplast fast i den nest øverste pallekarmen, slik at den øverste er «fri» og lett kan løftes av og erstattes med en drivbenk-topp senere når vi skal fylle på jord og dyrke i benken.

Halm både inni og utenpå

Varmbenk-pallekarm4.jpg

Ikke akkurat traktor. Det går med en del halm: vi hentet to store halmballer hos en lokal bonde, og fylte bilen. Om et par uker gjør vi det igjen – med hestemøkk i sekker.


Rundt pallekarmer og halm trakk vi hønsenetting og knøt endene sammen med en jutetråd. Det skal være lett å demontere benken igjen også, og gjenbruke hønsenettingen til neste år.

Bokashistrø, 4 kg
kr 658,00
Dyrk Enkelt
kr 369,00
Rabatt %
-30%
kr 252,00 kr 176,40

I fjor stiftet vi hønsenettingen fast til kanten av pallekarmene. I år skrudde vi inn kroker. Slik blir det enda enklere å demontere, dessuten kan vi feste fiberduk og insektnett til de krokene senere på sommeren.

Klar men ikke ferdig

Varmbenk-pallekarm5.jpg

Varmbenken er klar til å fylles med hestemøkk og halm! Det gjør vi i starten av februar. Deretter vil det gå et par uker hvor temperaturen i benken først stiger voldsomt, opp i mot 70 grader. (Hvis alt går bra.) Så synker den og stabiliserer seg. Da kan vi skifte ut den øverste pallekarmen med en drivbenk-topp, legge jord på og dyrke grønnsaker i varmbenk.

Vi forsøker å «time» det slik at vi kan dyrke i benken fra omkring midten av februar. Da er det nok lys til at grønnsakene kan vokse i benken. Vi for-sår en del innendørs mens vi venter, andre frø sår vi rett i benken.

Bygg deg en varmbenk! Det er moro. Lykke til!

Relaterte artikler

Kapittel 2: Vi fyrer opp varmbenken

Vi har fylt varmbenken i kjøkkenhagen, med hestemøkk, hønsemøkk og halm. Nå blir det spennende dager: Kommer benken til å...

Kapittel 3: Oppfølging av varmbenken

Uken etter at varmbenken er fylt med hestemøkk og halm er kanskje årets mest spennende dager i kjøkkenhagen. Kommer varmbenken i gang? Hvor ...

Kapittel 4: Plante og så i varmbenk

Det er midt i februar og vi bærer store brett med spirer, småplanter og frøposer ut i kjøkkenhagen. Endelig er det dags for å pl...

Kapittel 5: Når varmbenken er lunken

Varmbenkeni år er ikke den heteste vi har sett. Men det vokser fint i den likevel, og det finnes et par triks for varmbenker i hardt vær.

Kapittel 6: Slik gikk det med varmbenken

I begynnelsen av mars var varmbenken en heller lunken affære på drøye 12 grader. Så fulgte den kaldeste april på 35 år. Hvo...