Kapittel 2: Vi fyrer opp varmbenken med møkk og halm

Vi har fylt varmbenken i kjøkkenhagen, med hestemøkk, hønsemøkk og halm. Nå blir det spennende dager: Kommer benken til å bli varm i år også?

Hestemøkk, hønsemøkk og halm

Varmbenk-fyrer-opp2.jpg

We love this shit. Selv om hagearbeid i februar kan være en subtil nytelse. Da vi var på tokt hos den lokale hestebonden for å hente møkk til varmbenken i fjor, var det på en gnistrende klar og solfylt februardag. Vel, la oss bare slå fast at det var februar i år også. Slapsete, vått, kaldt – og herlig!

Det er en del spon/treflis i møkka dette året. Det er ikke så bra som halm; flis/spon «brenner» ikke like godt. Til gjengjeld er hestemøkka rykende fersk! Hestemøkk til varmbenk skal helst ikke være mer enn 6–8 uker gammel. Den slår vi med god margin i år.

Varmbenk-fyrer-opp3.jpg

Fullastet. Du trenger mye møkk og halm til en varmbenk av tre pallekarmer. Benken tar 600 liter, og innholdet i sekkene trampes sammen en del. Vi hentet 8 store 240 liters sekker hestemøkk (ikke fullere enn at vi kunne bære dem).

Vi har anskaffet høns på terrassen siden i fjor. I hønsehuset bruker vi bare halm, ikke flis, fordi halm gjennomtrukket av møkk og urinstoffer fra hønene skal være gull i varmbenk. Halm er også nyttigere i kjøkkenhagen forøvrig.

Gjennom høsten og vinteren har vi samlet opp hønsemøkk og halm i søppelsekker, og vi renser ut av hønsehuset mens vi bygger benken. Samlede ingredienser i årets varmbenk er altså 8 store sekker hestemøkk, 4–5 sekker hønsemøkk og halm.

Slik fyller vi varmbenken

Varmbenk-fyrer-opp4.jpg

Benken vår sto klar. Det var bare å fylle på.

Står varmbenken din rett på jord, er det lurt å kvele evt. ugress ved å legge et lag aviser i bunnen. Fyll så benken med halm og møkk, hell på en bøtte varmt vann innimellom og tramp lett over innholdet mellom «lagene». Vi brukte 4 bøtter varmt vann.

Da benken var helt full, stappet vi et digitalt kjøttermometer godt nedi og la lokk på.

Over benken bør du legge tepper eller noe annet som isolerer litt mot nattekulda, vi har ofret en gammel dyne og et slitt dynetrekk, over dette igjen har vi trukket en presenning så ikke dyna skal bli våt og ekstra kald.

Det er meldt kaldvær til uken. Typisk. Men det øker spenningen i hverdagen for den som har varmbenk. For nå kommer spennende dager: Vil det fungere i år også? BLIR benken varm?

Nullpunktet. Da vi var ferdige med benken og skulle til å legge lokket på, viste displayet null grader. Det kan vel bare gå oppover herfra? Oppdatering følger!

/ah/ bokashinorge.no

 

Relaterte artikler

Kapittel 3: Oppfølging av varmbenken

Uken etter at varmbenken er fylt med hestemøkk og halm er kanskje årets mest spennende dager i kjøkkenhagen. Kommer varmbenken i gang? Hvor ...

Kapittel 4: Plante og så i varmbenk

Det er midt i februar og vi bærer store brett med spirer, småplanter og frøposer ut i kjøkkenhagen. Endelig er det dags for å pl...

Kapittel 1: Varmbenk i pallekarm

Vi bygger varmbenk av tre pallekarmer og halm, og fyller den med hestemøkk og mer halm. I benken skal vi dyrke salater, ruccola og reddiker i sommervarm ...

Kapittel 5: Når varmbenken er lunken

Varmbenkeni år er ikke den heteste vi har sett. Men det vokser fint i den likevel, og det finnes et par triks for varmbenker i hardt vær.

Kapittel 6: Slik gikk det med varmbenken

I begynnelsen av mars var varmbenken en heller lunken affære på drøye 12 grader. Så fulgte den kaldeste april på 35 år. Hvo...